Grafiker olabilirmiyim

Designed

Üye
Kayıt
12 Haziran 2012
Mesaj
3
Tepki
2
Ben bu sene ilköğretim 7. sınıfı bitirdim. Photoshop'u çok seviyorum. Biraz biliyorum. Biraz da öğreniyorum. Acaba grafiker olabilirmiyim ? Olmak için ne yapıp hangi bölümü okumalıyım ?
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@Designed

Elbette olabilirsiniz,

Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden
kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken hemen diğerine
geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit
ayırıyormuş. Akşamları da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi
bırakıyormuş. İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya
başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra
ne kadar ağaç kestiklerini saymaya baslamışlar.

Sonuç : İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş.

Birinci adam öfkelenmiş :

" Bu nasıl olabilir ? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken ise başladım,
senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?"

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş :

" Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip
baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir."

Kendimizi geliştirmek , baltamızı bilemektir.
Kendimize zaman ayırıp, objektif bir bakışla mesleki bilgi ve tecrübemizi gözden geçirmektir.
Zayıf bulduğumuz / olduğumuz, alanlarımızı yanlarımızı geliştirmek adına önce;
ne nedir? nasıldır? nasıl yapılır? referansları nelerdir? bunun belli bir kuralı varmıdır?
temel başlangıç noktası nedir? neler gerekir? nasıl bir yol izlenir? olmazsa olmazları nelerdir?
vb. vs. gibi ana dinamik kuralların araştırmasını yapmaktır,
kitapta, defterde, makalede, bilimsel eserde, tutorialde, nette, google 'da, firefox vb./vs.
arama motorlarından faydalanarak, önce bilgisel donanım gereklidir.

İşte baltayı bilemenin ana kuralı budur!
Bu, zihnimizin, ruhumuzun, mesleğimizin, yeteneğimizin, karakterimizin,
bilgimizin, tecrübemizin, kişiliğimizin güçlenmesi için olmazsa olmaz bir koşuludur.

Delfi'deki ünlü tapınakta Sokrat'ın su sözü yer alır :

" İnsan Kendini Tanı "
Kendini tanımak, şu anda olduğumuz noktayla olmak istediğimiz nokta
arasındaki yoldur.
Kendini tanımak, kendimizi nasıl gördüğümüz ile
başkalarının bizi nasıl gördüğü arasında ki o ince çizgi anlamına gelir.

Elbette :)

Faydalı Olması Dileğiyle...
 

Designed

Üye
Kayıt
12 Haziran 2012
Mesaj
3
Tepki
2
Teşekkürler. Ama hangi okulu okumalıyım sizce ve şimdi bu meslekte olmak istiyorum. Sizce şimdi hangi programları öğrenmeliyim. Şimdiden teşekkürler..
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Murat bey öncelikle size çok teşekkür ediyorum.Yazdıklarınız çok motive edici ve inanın bazı kısımlarını aldım mantar panoma yapıştırdım.

Designed , daha çok gençsin keşke yerinde olabilseydim.Senin zamanlarında ben böyle şeylerle ilgilendiğimde ailem bana ne işin var mühendis ol, öğretmen ol diye tepkiler koyardı.Üniversiteyi kazandım okudum,mühendis çıktım.Sonra baktım hala bu tutkudan vazgeçemiyorum bir ajans açtık ama beceremedik deneyimsiz olmamızdan dolayı daha deneyimli kişilere devretmek zorunda kaldık.Ajanstan kalan borçlar ve hayat şartları derken kendimi bu tutkudan geri çekmek zorunda kaldım.

Sonunda ne oldu yaşım oldu 28 ve mesleğim mühendislik ama içimdeki tutkuyu atamadım maddi olarak doğrulduğum ilk gün bu işin eğitimini almaya karar verdim ve başladım.Şimdi aynı zamanda mesleğimi icra edip tüm zamanlarımda gerek iş yerinde gerekse iş dışında tüm zamanlarımı grafikerliğe adıyorum.Araştırıyorum,okuyorum, öğreniyorum.. Sürekli çalışıyorum..

Ne çok konuşmussunuz diye düşünebilirsin ama araştırmalarım sonucu öğrendiğim bir şey var..Öncelikle gerçekten grafiker olmak istemelisin.Ve gerçekten istediğini anladığın an bu konuda kararlı ol..Ayrıca yaz geldi şu an okullar tatil senin yerinde olsam ekstradan karakalem kurslarına da giderim ( ismek gibi kuruluşlarda ücretsiz veriliyor ) :) Lise de (teknik liselerin bazılarında ) grafik tasarım ve matbaacılık bölümleri oluyor.Araştırıp bu bölümlere gitmeye çalış.Ardından yetenek sınavı ve güzel sanatlar fakültesi.Tabi sürekli araştır, oku, yenilikleri takip et - çünkü teknoloji ile paralel olarak sürekli gelişen bir meslek icra etmeye karar veriyorsun, kendini bilgisayar konusunda ve grafik tasarım programları konusunda yetiştir.Tüm bunları yaparsan temel sanat - temel tasarım - tipogrofi bilgisi - grafik tasarım programları vb. bilgilerle donatılmış olarak çıkarsın piyasaya ve bunlar senin artıların olur.Yaşının gençliğinden dolayı tüm bunları yapabilmek için zamanın var ..

Yolun açık olsun..
 
Kayıt
9 Haziran 2012
Mesaj
6
Tepki
0
bu işi bende hobi amaçlı 7-8 yıldır yapıyorum kendimce birşeyler yapıyorum ama hiç bir zaman kendimi yeterli görmüyorum yaşım 26 oldu ama ünide açıköğretimden okuyoruz meslek lisesi elektrik mezunuydum hiç anlamam o işten, 2003 te staj paramla bilgisayarı aldığım ilk günden itibaren web tasarımı-photoshopa merak saldım kendime yeteri kadar öğrendim ama farklı işlerde çalıştığım için yoğunlaşamadım. tasarım zevkime güveniyorum yaptığım web siteleride genelde beğenilir ama ben bu işi tam öğrenmeden bu işe girişmek istemiyorum onun için kendimi hazır hissettiğim an girmek istiyorum. bir yandan bu işin okulunu okumak şartmı diye soruyorum bazı arkadaşları biliyorum sırf puanları yettiği için bilgisayar üzerine okuyorlar ama birşey anlamıyorlar ben ise bilgisayarsız hayatta yaşayamadığım yerde bu katsayı muhabbetine motive olup kazanırım diyip çalışmadımda açıkçası askerden geldim şimdi tekrar grafik tasarımına yöneldim ama katsayı muhabbeti kalktı acaba üniye hazırlansammı diye düşünüyorum diğer yandanda 2 yıl okul okuyacağıma açıköğretime devam edip bu süre zarfında pratik yaparak gece gündüz çalışarak grafik tasarımımı çok daha iyi yerlere getirip referanslarımı sunarsam her türlü iş imkanı bulurum diye düşünüyorum. ayrıca sadece bir yerde çok iyi olmak lazım her şeyden 3-5 bilmek birşey kazandırmak açıkçası ben bu sebeple şuana kadar bir ajansta veya web tasarım şirketinde kendimde o cesareti bulamadım tabi benden çok az bilgiye sahip olanlarda bu işten para kazanıyorlar ve beni gören arkadaşlarım senin onlardan neyin eksik diyorlar ancak güvenemiyorum kendime yani tam profesyonel olunca gireyim diyorum. sanırım bu işi hobi amaçlı ek iş olarak sürdürüp memurluk sınavlarına hazırlanmam gerekecek.. Diğer yandan da bu aralar Programlama mı yoksa Grafikerlik'mi arasında aklım gidip geliyor. Hele bu yaşlara gelince insan genç yaşların kıymetini daha iyi anlıyor. Biz internete 2000'li yılların başında başladık fakat bugünkü kadar şanslı değildik o zamanlar. İnternet cafelere gidip siyah disketlere forumlara koyduğumuz mesajlara aldığımız cevapları diskete kaydeder evde uygulamaya çalışırdık internet pahalıydı taa o zamanlar 250 lira geldiğini bilirim 146 dan bağlanmamız sonucu :)

önerebileceğim kendine gelecekte iş açısından iyi şartlara sahip olabilecek ve aynı zamanda seninde severek yaptığın bir meslek seçip onun üzerine herşeyini vermen. Benim aklım olsa şimdi 2003 ten bu yana programlama veya grafikerlikten 3 boyutlu tasarım veya vektörel çizim neyse artık bir yer seçip oraya yoğunlaşırdım. Gerçi şuan eleman arayan şirketlere bakıyorsun 5-6 programlama dili, 5-6 programı profesyonel derecede bilmeniz gerekiyor, bu şartlara sahip olan birisi avrupada 30 bin dolardan aşağı çalışmaz :) ama tr de hem bunları bilecen hemde 1000 tl maaşa çalışacksın dalga geçiyorlar resmen :)
 
Yukarı Alt