Illustrasyonda Ayrıntı Çizimi Ve Gölgelendirme

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
Merhaba, yardımcı olursanız çok sevineceğim. İki sorum var. Birincisi illustratorun kendisiyle ilgili diğeriyse motion graphic ile alakalı...

İllustratorde ayrıntılı çizimlere bayılıyorum. Çizgifilmleri muhteşem kılıyor. Ama bunu yapamıyorum. Çizdiğim şeylerin değil ayrıntısını kabataslağını bile güzel yapamıyorum. Misal bir kanat taklit edeceğim
Şöyle bir şekil çıkıyor.

Aslında kötü de yapmıyorum taklit etsem yaparım uğraşmadığım için böyle oluyor. Bunun için diğer bir taklit çalışmamı göstereyim.



Bu işin püf noktaları var mı?
Ayrıca gölgelendirme konusunda sıfırım bunun hakkında ki bilgilere ulaşmak için nasıl aratmam gerekli. Bir illustrasyonu çok ileri derece gölgelendirip muhteşeme çeviren insanlar var. Ben yinede basitliğin asaletinden yanayım ama (Basitliği muhteşem şeylere dönüştüren insanlar var. J.g Quintel, Bocquelet, Pendleton ward gibi insanlar. Hepsinin ayrı tarzı var.
Ve benim çizimlerimi kötü bulanlarada bilerek böyle çizdiğimi bunun bir sanat olduğunu söyleyeceğim :)
Ama insan daha iyi dijitalize edebilmek istiyor. Sizden rica ediyorum bu konuda bana yardımcı olabilecek var mı? :)

Misal aşağıda ki gibi. Böyle birşeyi yapmak için neler gerekli?
Scanner ve tablet dışında


Şimdilik mouse ile yapmak durumundayım ileride belki tablete geçebilirim. Yüzlerce renk var bunu öğrensem iyi olacak misal burada aynı rengin tonlarını çok iyi harmanlamışlar.





Şuan ölü ve sönük renklerle doğa manzaraları yapmaya çalışıyorum. Her ne kadar derinlik hissini nasıl verebileceğimi bilmesemde. :) Malesef ki illustrator ve çizim konusunda ki dersler yetersiz. Kurs almadan profesyonel anlamda eserler çıkarabileceğimi sanmıyorum. Nette, birkaç tane de olsa işe yarar bir tutorial bulamadım. Olanlarda hep ücretli. Digital tutors'un çok kaliteli dersleri var... Benim gibi istekli insanlarınsa bu dönemlerde öneriye ihtiyaçları oluyor hep :D

2.Sorum dolandırmadan sorsam kimsenin kale alacağını sanmıyorum çünkü "Bir animasyon şirketi nasıl kurulur ve ne gibi araçlar kullanılır.Animeler hangi aşamalardan geçer..." Kimsenin cevap vereceğini sanmıyorum o yüzden biraz daha anlatayım.

2d bir animasyon programı bildikten sonra çok zor değil. Basit olduğu derslerden anlaşılıyor.
Ben bu programı kafamdaki dünyayı çıkarmak için kullanmak istiyorum. Yeraltı Medyasında hikayeler yazıyorum ve kafamın içinde ki karamsar ve cıvıl cıvıl renkleri dökmek istiyorum. :) Neyse Tim Burton'un tarzı gibi bende oturtmak istiyorum ama bunun için bu programları enine boyuna bilmem lazım. ToonBoom ve after effect hakkında da tavsiyeleriniz var mı?. Burada bu işten anlayan abilerim yardımcı olurlarsa çok sevineceğim.

Bu kadar uzun yazmamın sebebi beni gerçekten ciddiye almanız için. Bu işte istekliyim ve çok iyi resim çizerdim. Resim öğretmenini hayretler içerisinde bırakırdım ve hep şöyle derlerdi; Bunu sen mi çizdin? Elim yatkın olmasından değil. Çok silip tekrar yapardım. Sonra o kadar çok çizdim ki kalem elimdeyken bütün detaylar gözümde canlanırdı. Daha 13 yaşındaydım. Bu resim güzel olacak mı diye tereddüt etmezdim. Ne çıkacağını bildiğim için. Olay tarzımın olmasıydı ve birçok kağıt, defter harcadım ve o resimler tozlandı ve yıllar geçti ve bende istek geldi ama o resimleri bulamadım yani tarzım yok olmuştu. Taşındığımızdan beri neredeydiler (Evin altını üstüne getirdim kolay değil servet yok oluyor :) bende geri getirmek istiyorum. Ve bu programın başından beri çok yol kat ettiğimi düşünüyorum. Sevgiler ve içtenlikler.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhaba,

Öncelikle birçok eksiğiniz olduğundan bahsetmişsiniz, evet çizimleriniz çok sıradan, evet dediğiniz gibi bunun nedeni içerisinde ışık olmaması. Öncelikle anatomi bilginiz nedir bilmiyorum, aştığınızı varsayıyorum. Şimdi o bahsettiğiniz gölgeleri çok iyi kullanabilmenin altın kuralı Işığı yakından tanımaktan geçiyor.
Bunun için bol bol bol ve bol anime eserleri izlemeniz gerekiyor. Konuyu anlamak için değil, karakterlerin her karede her açıdan nasıl ışıklandırıldıklarını anlayabilmeniz için. Ben bunu çok yapardım. Mesela oturur Ben10 i açar izlerdim, ışıklar nasıl kullanılmış, karakterler nasıl çizilmiş bunları incelerdim. Sonra bir dünya harikası olan Bleach'ı tanıdım. onu da aynı maksatla incelemeye karar verdim, ancak nu dizi öyle bir anime eserdi ki bıraktım ışığı anatomiyi, diziye odaklandım. Hayatımda birçok anime izledim ancak ilk defa felsefesi böyle ilginç bir dizi izledim. Size de bu diziyi tavsiye ederim. Bu ışıklandırma işi bahsettiğim dizide hat safhada ve profesyonelce kullanılmış. 360 küsür bölümdü sanırım. Hepsini izleyin ve karakterleri, ışıkları, gölgeleri inceleyin, taklid edin. Ben karelerden ansızın yakaladıklarımı çizerdim hep mesela.

Elinizi önce karakalemde alıştırın, çünkü devamında size başka bir yol tavsiye edeceğim.

Karakalemde bol bol deneme yapın, bırakın programı bir tarafa. Beyninizdekileri önce kaleminizle şekillendirebilin ki bu daha zordur.
Benim bu dizide çizmeye çalıştığım bir kare misal, referans kullandım tabiki filimden.



Daha sonra bu iş tabletsiz olmaz. Mouse ile bir yere kadar gidebilirsiniz, mouse çok zararlıdır, gelişim evrenizi uzatır, sizi birçok yönden kısıtlar, rahat hareket edemezsiniz. Tablet almanız şart, zaten şu an 140 T.L ye bile wacom tablet var. başlangıç için işinizi çokça görür.

Bu da benim dizideki karakterlerden yoruichi'yi çizdiğim bir çalışmamdır.


Bu da bir başka çizimim.



Mesela dizideki Menos çizimim



Mesela rukia çizimim v.b...



Ben renklendirme-ışıklandırma yeteneğini bu çizgifilmdeki karakterleri çize çize edinmeye çalıştım.
Size tavsiyelerim bu yönde olur.
Daha çok bilgi isterseniz devam ederiz.
 

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
İlginiz için çok teşekkür ederim. Ben mouse ile yapıp ileride grafik monitörü almayı düşünüyordum. Bu arada çalışmalarınızı daha önce görmüştüm. :) Ama tam çıkaramadım. Çok tanıdık geldiler. Saç gölgelendirmesi en beceremediğim şey. Ders videosu çekseydiniz tadından yenmezdi :D Çekenler bilmiyor, bilenler çekmiyor.

Anime izlemeye yeni başladım Death Note 5.bölümündeyim. Fakat hiç dikkat etmedim gölgelendirmelere. Hangi programlarla bu kadar iyi mimiklere sahip karakterlerin hareketlerini ince ayrıntısına kadar belirleyebiliyorlar?
gölgelendirmenin teknikleri hakkında hiçbir sonuca ulaşamadım.Çizim teknikleri hakkında kiminin işe yaramadığını söylediği pdfler var. Bir de Patrick Shettlesworth'un dersleri.
Kastettiğim gölgelendirmede şuydu;


Zaten çok profesyonelce çizmeyi öğrenmek istemiyorum. Bu işin ustalığı basit resimleri en iyi şekilde kullanmaktır en azından Adventure Time bana bunu öğretti.
Hangi tableti önerirsiniz Cintiq nasıldır? Şimdi bunun ayrıntısında kalemin basıncı gibi etkenler var. Programı desteklemeneyenler filan. Misal camerada araştırmaya gerek yok canon 600d ve Nikon d3200dür. Bunun gibi orta bütçede birşeyler var mı? eğet vaktinizi almıyorsam sormak istediğim şeyler var da :D

Fazlada kötü değilim. Yakında taklit etmeyi bırakıp kendi çizimlerimi dijitalize edeceğim inş. Misal şuan yaptım pek zaman harcamayı sevmiyorum.



Misal bu çizimi dün yapamazdım. Teknik konular var. Pentool aracılığıyla yaptığım rötuşlar saçları tam çizmemi sağladı. Dün olsa idi keskin uçlar yapabilirdim sadece. Bunun dışında çok önemli bir ayrıntı daha var bunu yapabilmemi sağlayan ama o anlatılmıyor. Adı shape builder. Bugün öğrendim. :) Gölgelendirmeyide inş sökeceğim.
 
Son düzenleme:

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhaba;
Ben de sırf ışık bilgisi kazanmak için izledim animeleri. Bu yöntem netteki ışıklandırma videoları çöplüğünden daha öğreticidir emin olun. Death note'yi yarıda bıraktım, sarmadı...
Hangi programda yapılıyor olabliir bir bakalım.

En başta elbette ki toon boom studio'da yapılaiblir, zira program sadece bu işlere yönelik yazılmış, biçilmiş kaftan, dolayısıyla içeriğindeki tüm araçlar arayıp da bulamadığımız takım setlerinden oluşuyor.

Sonra Autodesk'in Sketchbook Pro'su gelir.

Bakın Gimp var mesela.

Corel'in paint shop pro'su var.

Sonra Illustrator'de de anime çizimler yapabilirsiniz.

Bunun ardına Photoshop gelir, onda da yapabilirsin. Bu arada Photoshop kadar saçmalaştırılmış bir programı daha önce hiç görmedim. Bunu programın tüm mimarisini ezbere bildiğim için rahatlıkla size söyleyebilirim.

Profesyonelce çizmeyi öğrenmek istemiyorum yazmışsınız,oldu mu şimdi? Bu sizin gerçek düşünceniz ise biz burada neyi tartışıyoruz ki daha?

Şimdilik size yazdığım tablet başlangıç için yeterli. Wacom'un 140 tl ye tableti var, alın onu kullanmaya başlayın.
Desteklemiyor da neymiş öyle? Bahsettiğim programların hepsi destekliyor. Basınç falan filan bunları tableti zaten kullanmaya başlayınca kavrarsınız.

Şimdi de "pek zaman harcamayı sevmiyorum" yazmışsınız, hayır ben sizi anlamadım ki, amacınız nedir tam olarak?

Çiziminize baktım, ışık olmadığı için berbat duruyor : )

Önce karakalem çalışın demiştim size, sonra programa geçin, tablette çizin.
Bu arada gözün üstündeki siyah yaylar kaş değil göz kapağı, dolayısıyla saçın önüne geçemezler, neyse.

Bu işi hallettiktn sonra 2D de uzmanlaşıp 3D'ye çıkın. Modellemenin mimarı Maya öğrenin. Karakterlerinizi Mayada'da çizin, canlandırın,koşturun,güldürün...
Yoksa tüm bunlar size çok mu ütopya geldi?

O zaman ne istediğinizi fikirleştirin evvela.

Misal benim en nefret ettiğim şey, ne istediğini bilmeyen, üşengeç insandır...
Karar vermek şart.

Devam ederiz, sağlıcakla ;-)
 

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
:) Açıkçası böyle çalışmalara elim yatkınlaşsın diye giriyorum. Güzel yapma niyetinde de değildim ama böyle bir tepki alınca şaşırdım. O yüzden biraz daha düzenledim. Hemen hemen ae de animasyon yapmayı öğrendim sanırım. AE ve Ai'nin digital tutors eğtiimleri elime geçti. Onları izlemeye çalışacağım.

 
Yukarı Alt