işlemleri tekrarlamada kısayol tuşu var mıdır?

ayse015

Üye
Kayıt
17 Eylül 2012
Mesaj
9
Tepki
2
Merhaba, illustrator a yeni başladığımı söyleyebilirim..Corele ileri düzeyde hakimim ancak ilustratorda da kendimi geliştirmek istiyorum. Birkaç sorum olacak;

1- Corel de bir işlemi tekrarlamak için ctrl+R kısa yol tuşu vardır illustratorda da böyle bir tuş var mıdır?

2- Corel de power clip özelliği vardır, illustrator da maskeleme şeklinde mi oluyor "Make clipping mask" yapıyorum ancak iki objeden kim kimi maskeliyor anlamadım :) bu özellik nasıl çalışıyor?

3- Kaydetme sırasında tüm sayfadaki objeleri değil de bir kaç objeyi kaydetmek yada jpeg e çevirmek istiyorum, corelde selected only özelliği var illustrator de bu nasıl oluyor?

Bu 3ünü cevaplayabilirseniz çok sevinirim..Teşekkürler..
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@ayse015


1. Hemen hemen her yazılımda benzer özelliğe benzer kısa yollar verilebilir. Bu artı yada - bir özellik değildir. Örneğin ben tüm kullandığım yazılımların kısayollarını elden geçirir hepsini aynı kısayol yaparım siz de aynı şekilde edit/keyboard shortcuts menüsünden alıştığınız kısa yolları kendize göre düzenleyebilirsiniz. Ama default olarak ai'de bu kısa yol ctrl+D'dir

2. İllustratorde iki türlü maskeleme var. Biri alıştığımız klasik clipping mask yöntemi. Üstteki nesne maske olur, alttaki maskelenir. Kısa yolu CTRL+7'dir. Sonra malzemeyi düzenlemek isterseniz. Nesneniz seçili olduğunda görev çubuğunda sola doğru iki adet yuvarlak görürsünüz biri maskeyi biri içeriği düzenler.
Diğer yol ise nesne seçiliyken araç kutusunun altında drawing modes seçeneğine tıklamanız ile oluşturulur. Örneğin burda inside seçeneğine tıklarsanız o andan itibaren yaptığınız herşey nesnenin içinde otomatik masklanmış olarak çizilir.

3. Evet böyle bir şey ai'de de var.

Nesneni yada çok nesne varsa gurupla bunları artboard tool ile seç (çift tıkla) (ctrl+O) seçimin otomatik olarak bir sayfaya dönüşecektir. Daha sonra bunu export yada save as komutuyla istediğin gibi kaydedebilirsin.
 

ayse015

Üye
Kayıt
17 Eylül 2012
Mesaj
9
Tepki
2
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, keyboard shortcuts menüsünden kısa yolları atamayı biliyorum fakat hamlelerin ai de hangi isimleri aldıklarını bilmediğim için zorlanıyorum. Ama bilgileriniz çok işime yarayacak çok teşekkür ederim.
 

ayse015

Üye
Kayıt
17 Eylül 2012
Mesaj
9
Tepki
2
@GürhanErkal

Bir de ctrl+d demişsiniz bu sadece nesneleri bir önceki hamlede yapıldığı gibi çoğaltıyor ancak ben mesela bir nesnenin rengini değiştirdiğimde başka nesneye tıkladığımda diğeriyle aynı renge boyansın istiyorum. Corelde de ctrl+d ai deki ile aynı amaçta kullanılıyor fakat ctrl+R her yaptığın hamleyi bir sonrakine uyguluyor, bunu sormak istemiştim aslında :)
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@ayse015

Yanlış bilgi vermek istemem ama bildiğim kadarıyla direkt bunu karşılayan bir şey yok. İşte burda biraz fark var iki programın arasında. Bunu illustratorde ben şöyle çözerim ya damlalık aracıyla ya da layer paneliyle.

Ai'nin işlevsel bir layer paneli var. Söz gelimi bir nesne yaptın bir çok özellik verdin, yanına da boş bir kare çizdin. Layer panelinde 1. nesneyi seç, alt tuşuna basılı olarak boş karenin üstüne sürükle. İlk nesnenin bütün özelliklerini diğerinin aldığını görürsün.

Pratik olması için ben damlalık aracını kullanırım genelde. Aynı işi görüyor.
 
Yukarı Alt