Overprint nedir ? Neye yarar?

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Overprint nedir ? Neye yarar? Illusrator bu konuda kullanıcıya nasıl yol göstermektedir ?

Overprint sözcük olarak "üzerine bas" demektir. Renk ayrımında Overprint olarak işaretlenen bir objenin altında yer alan farklı renkteki obje zeminleri boşaltılmaz dolu olarak yer alır.

Bu nedenle Overprint verilmiş bir obje, altındaki renkleri örtecek kadar koyu bir renge sahip olması gerekir. Çünkü ofset baskıda kullanılan boyalar yarı şeffaftır ve üste basılan renk alttaki renkle etkileşir ve belli oranda karışır. Overprint genel ve normal şartlarda çok kullanılan ve devreye alınan bir özellik değildir ama yapılan işe göre renklerin üst üste bindirilmesi ve oymaması gerekebilir.
Örneğin gümüş ofset yaldız bir zemin üzerine siyah renk yazı veya obje kullanılırken siyahı oydurmadan zemin üzerine bastırmalıyız. Bunun yanısıra yanlışlıkla Overprint bırakılan renkler baskı sonrası istenmeyen sonuçlara da neden olabilir.

Küçük bir örnek yapacak olursak Illustrator´de örnek iki kare obje yaratalım. Objelerimize %100 Yellow (sarı) ve %100 Cyan (mavi) dolgu rengi verelim ve açık olan sarı renkli objemizi üste alarak bir bölümünü mavi olan objemizin üzerine getirelim.

Normal şartlarda Overprint verilmemesi gereken bir durumdur. Normal olan bu durumda alınacak filmde sarı ile mavi objenin kesiştiği nokta mavi filmde boş olarak çıkar ve iki renk üstüste binmeden ve sorun olmadan basılır.
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Repinizi yolluyorum. Paylaşımlarınızın devamını bekleriz.

Saygılar..
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Ayrıca genelde Freehand ile yazı yazarken, ilk olarak siyah renkli olarak yazılır ise Overprint özelliği otomatik olarak verilir Freehand tarafından... Ama sonra rengi değiştirdiğinizde Overprint özelliği seçili kalır... Dikkat edin... Overprinti kaldırmayı unutmayın...
 
Yukarı Alt