Tasarım Dersleri (mehmet özdemir)

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
PowerClip, Yazı metni ya da vektörel bir nesne içine başka bir nesneyi (yazı metni, resim imajı vb.) yerleştirmektir. Örneğin bir metin yazdınız. Ve bu metinin içine bir resim koymak istiyorsunuz. Öncelikle içine atılacak ve içine atacak objelerin aynı sayfada olmasını sağlayın. Öncelikle imajı maus la seçmeniz gerekir. Seçtikten sonra;








Efect/PowerClip/Place İnside Container

…tıklayın. Biraz büyük ve siyak bir ok çıkar. Nesneyi yazının içine atacağımız için ok’u yazının üstüne getiriyoruz. Yazıya dolgu rengi verirseniz PowerClip yapması daha kolay olur. Eğer dolgu verilmez ise yazının kenar çizgisine ok’un uç noktasını tam denk getirmeniz gerekecektir. Buda yeni başlayanlar için zor bir işlemdir. Onun için dolgu rengi verilmesinde fayda vardır. Yazının üstüne gelindiğinde tıklandığı zaman seçilen imaj’ın yazının içine yerleştiğini göreceksiniz. Yazıdaki dolgu ve kenar çizgilerini kaldırdığı zaman çalışma daha güzel ve net görünecektir. Bunun içinde Corel’in renk skalasının en üstünde bulunan içi beyaz ve üzerinde X işerti bulunan kutucuğa önce sağ sonra sol tıklama yapılırsa yazıdaki kenar çizgileri ve dolgu rengi kalkmış olacaktır.

PowerClip’ten bir nesneyi çıkarmak için ise, powerclip yapılan nesnenin üzerine gelip sağ tıklayın. Çıkan menüden Extract Contents tıklayın, içe atılan nesne çıkmış olacaktır. Nesneyi Powerclip'ten çıkarmadan düzenlemek istiyorsak nesye CTRL ile birlikte tıklamak yeter. içinden çıkmak içinde boşluğa yine CTRL ile birlikte tıklamak yeterli olacaktır.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Tasarımı biten çalışmalar, film ya da ctp alımı için son zamanlarda PDF olarak veriliyor. PDF yapılmasındaki neden ise, yapılan çalışmanın herhangi bir noktasından herhangi bir yazı, harf ya da başka bir objenin kaybolmasını önlemesidir. Tasarımı biten çalışma filme gittiğinde genelde yüksek dpı ve tıff e çevrilerek film alınır. Buda baskının kalitesini az da olsa düşürmektedir. Ancak çalışmayı PDF olarak gönderdiğimiz takdirde tıff yapılmasına gerek kalmayacak ve baskı kalitesi tıff e göre daha iyi olacaktır.
Örneğin bir katalog hazırladınız ve firma sizden bunu cd ortamında istedi. Hemen çalışmayı pdf ye çevirip müşteriye verebilirsiniz. Dosya endüstriyel formatta olduğu için çoğu bilgisayarda Acrobat Raider olacağından açılmasında sıkıntı olmayacaktır. İçerisinde Acrobat Raider ya da başka bir PDF görüntüleyicisi olmayan bilgisayarlarda vardır. Bu nedenle cd ye birde Acrobat Raider kurulum dosyası eklemede yarar vardır.

Çalışmamızı pdf yapalım. Çalışma açık iken

File/Puplish To PDF



Tıklayın. Açılan pencerede sağ altta bulunan Settigns tıklayın. Açılan pencerede



General/Export Range de bulunan Current document i işaretleyin. Böylece çalışmanızın tüm sayfaları pdf olacaktır. Sonra Ok tıklayın. Daha sonra Kaydet tıklayın. Çalışmamız pdf olmuştur.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Vektörel çoğu grafikerin bildiği bir resim türüdür. Vektörel çizimlerin avantajı olduğu kadar dezavantajı da vardır. Örneğin 5cm X 5cm bir vektörel çiçek çizimini ister 5mm X 5mm ister 50mt X 50mt ölçülendirin, renk ve görüntü kalitesinde bozulma olmaz. Vektörel çizimlerin en güzel özelliği her parçasının üzerinde renk ve şekil değişikliğinin yapılabilmesidir. Vektörelin dezavantajlarından biri ise gerçek fotoğraf kalitesinde yani binlerce renk kalitesinde baskı alınamamasıdır.

Gelelim bir imajı vektörel yapmaya. Öncelikle vektörel yapılacak imajı sayfaya çağırıyoruz.



Daha sonra imaj seçili iken;




Bitmap/Trace Bitmap/low quality image yada high quality image tıklıyoruz.
Açılan pencerede smoothing ve detail den istediğimize göre ayarları veriyoruz. Color/color mod bölümünden RGB-CMYKyada diger renk türlerine dönüştürebilirsiniz. Genelde CMYK yapılır. Daha sonra OK deyin. Resmimiz vektörel olmuştur.

 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Taşma payı, iş basıldıktan sonra kesim yapılırken kesilen kenarlarda beyazlık, diger sayfanın rengi yada yanına koyulmuş başka bir işin bir parçasının çıkmaması için verilir. Genelde yan yana baskıya verilen iki işin 2'şer mm şişmesi durumunda işler arası 4 mm boşluk verilmiş olunur. Buda kesimden sonra işin temiz çıkması demektir.

Her yerde taşma/şişirme payı aynı değildir. Kimi 2 mm, kimi 3 mm verir. 4 mm verende vardır. ama 2 mm kağıt tasarrufu açısından bana göre idealdir. Taşma payı ofset baskıların hemen hemen çoğunda verilir. Taşma payı verilmeyen iş, kesimde büyük ihtimal hatalı çıkar. 85x50 yapılan bir işe taşma payı verilmemiş ise kesimde, bıçağın 1mm eğri olduğunu farzedersek, hem kesim bozuk çıkar, hemde ölçü 84x49 gibi bişi çıkar. Bu nedenle her işe şişirme/taşma verilmesi en sağlıklısıdır.

İşlerin kenarına verilen 10 mm*'lik kenar payı ise işin verilen ölçü içinde düzgün durmasını ve objelerin ve yazıların kenarlara uzaklığının eşit olmasını sağlar.

* işi baskıya gönderirken 10 mm içten verilen çizgi silinir.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Corel sayfasında büyük bir çalışmanın küçük bir ayrıntısında çalışırken çalışmanın başka bir yerine gitmeniz gerekiyor. Bunun için F4 (tam ekran) yerine N tuşuna bastığınız zaman ekranda küçük bir pencere açılır. Gitmek istediğiniz kısımı kolayca seçebilirsiniz.

 
Yukarı Alt