Teknoloji Suçla Mücadele Ederken Özel Hayata da Müdahale Ediyor Mu?

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Polis, teknolojinin kendileri için suçla mücadelede önemli bir araç halini aldığını belirtirken, vatandaşlar, bu şekilde toplanan verilerin kendileri aleyhlerine bir gün kullanılabileceği endişesini taşıyorlar. Los Angeles Polis Departmanı Taktik Teknoloji Ünitesi'nden memur Dan Gomez, çözümün, polisin var olan gücünü katladığına dikkati çekiyor.

Amerika'da, son zamanlarda, suçla mücadelede kullanılan plaka okuyan teknolojilerin kişisel özgürlüklere bir tehdit oluşturup-oluşturmayacağı tartışılıyor. Amerika'daki, büyük şehirlerde kolluk kuvvetleri hali hazırda bu teknolojiden yararlanıyorlar. Kısaca, ALPR olarak isimlendirilen sistemle, dakikada 1500 aracın plakasını ayrıntılı bir şekilde okuyabilmek mümkün.

Polis, teknolojinin kendileri için suçla mücadelede önemli bir araç halini aldığını belirtirken, vatandaşlar, bu şekilde toplanan verilerin kendileri aleyhlerine bir gün kullanılabileceği endişesini taşıyorlar. Los Angeles Polis Departmanı Taktik Teknoloji Ünitesi'nden memur Dan Gomez, çözümün, polisin var olan gücünü katladığına dikkati çekiyor. Klasik yöntemlerle, bir polis ekibinin 10 saatte 100 araç plakası okuyabilmesine karşılık ALPR ile bunun 2500 araca çıkartılabildiğini belirten Gomez, bunun, suçla mücadeleye ciddi bir katkı sağladığını ifade ediyor.

Her biri 20 bin dolar değerindeki ALPR cihazları karakter tanıma özellikleriyle, bir taraftan plakaları okurken, bir diğer taraftan da araç hakkındaki bilgileri seri olarak ekrana taşıyabiliyorlar. Teknoloji, özellikle, çalıntı araçlar ile her hangi bir suçta kullanılan araçların takibinde ciddi kolaylıklar sağlıyor.

Amerikan Sivil Haklar Örgütü(ACLU), sözcüsü Jay Stanley, polis tarafından elde edilen ve saklanan bilgilerin daha sonradan, örneğin siyasi etkinliğe katılan birinin aleyhine kullanılabileceği yönündeki endişesini dile getiriyor. ALPR teknolojisiyle ilgili endişelerini polis teşkilatı yetkilileriyle paylaşan ACLU temsilcileri, çözümün amacı dışında kullanılmamasını talep ediyorlar.


Kaynak
Murat Çehreli
Turk.internet.com
 
Yukarı Alt