Ülkeyi Istanbul'dan ibaret sayan ajanslar

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Başlıkta Istanbul yazdım, imla yanlışı değil. "Istanbul'da E-5 karayolunda seyir halindeyken birdenbire buharlaşan kamyon....", "Istanbul, Kağıthane'de bugün çıkan yangında kağıt-mağıt kalmadı, sayın seyirciler...", "Inanılmaz ama gerçek: Istanbul'da cansız bir cisim yellendi. Görgü tanıkları, cismin...."

Her akşam Türkiye'nin gündemini, gününü, gündelik yaşamını böyle taşır biz taşralılara pek muhteber haber ajanslarımız. Spikerlerin, İstanbul'daki İ'yi I olarak sesletmeleri, habere konu olay yerinin, yani Istanbul'un, herkesi ilgilendirdiğini peşinen kabul ettirir. Istanbul'da birşey olmuşsa, o tüm ülkede olmuştur. Bunun tersi de doğru: Istanbul'da birşey olmamışsa, anadolunun diğer yörelerinde yer yarılsa, deprem olsa, katliam olsa, uzaylılar türese, birşey olmamıştır. Yine de haberlerde olaya konu yerin Istanbul olduğu özenle belirtilir haber ajanslarınca.

Haber ajanslarının, bir de grafik/tasarım kardeşleri ve hatta emmioğulları matbaalar var ki,iş ilanlarında ilana konu işyerinin (İ'li ya da I'lı) Istanbul olduğunu belirtmeye gerek görmezler. Grafiker ihtiyaçları vardır, grafiker arıyorlardır, nokta! Ne gereği var ilanı uzun tutmanın: Bir ajans ya da matbaa grafiker arıyorsa, elbette Istanbul'da aradığı aşikar değil midir? Yani tüm ülkede? Yani Istanbul, Türkiye değil midir?

Diyelim ki birinin yeri Istinye'de olsun. Hayır, efenim, I ile, Istınye. N'olcak, Bursa kapı komşusu Istınye'nin. Denizli iki sokak arkada. Urfa-Çorum-Ankara ile Adana-Antalya-İzmir-Çanakkale güzergahlarına yakın oturanlara servis imkanı!

Haydin, başvurak!
 
Yukarı Alt