Variables Seçeneği Ne İşe Yarar -Görsel Konu Anlatımı_vb

vberk

Üye
Kayıt
24 Mart 2010
Mesaj
244
Tepki
4
Bu dersimde "Image/Variables" seçeneği bölümünü anlatacağım. İlk önce bunun ne işe yaradığını anlatmak Herkes için küçük bir ön bilgi olur.

Variables aracı, aynı kalıba sahip birden fazla görüntünün hızlı ve seri bir şekilde oluşturulmasında kullanılıyor. Diyelim ki elinizde 500 tane fotoğraf var; Siz bunları aynı arkaplan kullanarak farklı sürümlerini yapıcaksınız. Bunu manuel yapmaya çalışırsak günlerimiz, belkide haftalarımız gidebilir. İşte böyle durumlarda Photoshop'un geliştirdiği bu aracı kullanmak işimizi biraz daha kolaylaştıracaktır.Bizim yapmamız gereken tek şey, photoshop'a yol göstermek ve bir tane örneğini yapmaktır. Geriye kalanını photoshop yapacaktır.

Aşağıda verdiğim örneği "Variables" aracı ile yaptım.




İlk önce yapmamız gereken photoshop’u açıp, yapacağımız resimlerin bir örneğini hazırlamak olacaktır.

Yeni bir çalışma açalım; 500*800 ölçeğinde olsun. Arkaplan rengini siyaha boyayalım.Resim çözünürlüğü 300 pixel olsun.
Resim (1):



Daha sonra Örnek resimlerimizden birini “File/Place” ederek çalışmaya getirelim.
Resim (2):


Enter'a basaraktransform seçeneğinden çıkalım. Burda dikkat etmemiz gerek bir nokta var. Eğer resmi obje özelliğinden çıkarmazsak,resim özel nesne olarak gözükür. Özel nesnede işlem yapılamadığı için objeyi rasterleştirmeliyiz. (Objeye sağ tıklayıp "Rasterize layer"a basın. )


Daha sonra rulers'ı kulanarak resmin ortasını bulun ve sonra da "Type Tool" aracını kullanarak resim altına bir yazı yazalım. Bu çalışmada araba markası kulandığımız için çalışmadaki markayı yazabiliriz.
Resim (3):


Yazının bulunduğu layer'a gelerek "Edit/Free Transform" (ctrl+t) yapalım. Yazımız bu durumdayken yazının merkezini dikey klavuza hizalayınız.
Resim (4):


Markamızın altına bir sloganda yazabiliriz. Yazdığımız sloganada aynı işlemleri uyguluyoruz ve markanın adının altına getiriyoruz.
Resim (5):


_____________________________________________________


İşin basit kısmı bitti. Bundan sonrası biraz zor.
"Image/Variables/Define..." diyerek Değişkenler menüsünü açalım.
Resim (6):


Bu bölümde resimde kaç tane işlenebilir görüntü varsa (arkaplan hariç) hepsi o menüde gözükecektir.
Resim (7):


Bu menüye geldiğiniz zaman seçili olan layer metin ise, seçimler metine göre düzenlenir. Metin değil ise, pixel kurallarına göre düzenleme seçenekleri aktif olur.

Burada yapacağımız şey resimleri etiketlendirmek olacaktır. Örneğin yukarıdaki resimli anlatımda seçili olan layer " italyan boğası" imiş. Biz bunu altbar olarak etiketleyebiliriz.Etiketlemeyi yapacağımız yer ikinci sütun yani "Text/pixel Replecament" olacaktır.Bunun nedeni ise metin/pixel değişimi yapacağımız içindir.( Bu işlem, uygulamayı yapacağımız diğer resimler için ortak ad belirleyecektir.)

benim yaptığım şekiller bu şekilde:
italyan boğası - (text replacament)altbar
Lamorghini - (text replacament) üstbar
Lamorghini _L - (pixel replacament) foto
(uygulayacağımız method türü fill'dır. başka çalışmalarda başka metodlarda uygulanabilir.)

İşin basit kısmı bitti. Bundan sonrası biraz zor.Şimdi yapmamız gereken şey, bu kalıba uygulayacağımız diğer fotoğrafların hepsini aynı klasör içinde toplamak. Onun dışında bu çalışmanın bir psd dosyasını kaydedeceğiz ve o da diğer resimlerin bulunduğu klasörle aynı konumda olacak. Eğer bu işlemi yapmazsak her resmin konumunu tek tek girmek zorunda kalırız.
resim (8):


Psd ve resimlerin bulunduğu yere bir text dosyası oluşturunuz. Oluşturduğumuz text dosyasına etiket adlarını yazınız; her etiket arasına tap ile basarak boşluk bırakın.
resim (9):


Yukarıda, resimler ve metinler arasında değiştirmeyi yapacak text dosyasını oluşturduk. Her bir sütun, çalışmadaki katmanların diğer çalışmalarda nasıl değiştirmesi gerektiğini belirliyor.sütunların sırasının pek bir önemi yok; yani 1. sütunu sonda yazsakta olur.
Örneğin lamborgihini resmi çalışmaya yüklendiğinde sloganımız "italyan boğası" marka adı olarak "Lamborghini" yazacak.(her bir değişken arasında klavyeden tab'e basarak boşluk atın.)

Şimdi bundan sonrası çok basit; eğer buraya kadar anladıysanız ne mutlu bana... :) Son olarak yapacağımız şey "Image/Variables/Data sets..." menüsüne gitmektir. Menümüzü açtıktan sonra "Import" diyerek açılan pencereden "select File..." ile text dosyasını seçin. Böylece Photoshopa Yol klasörünüde yüklemiş oluyoruz.

"Import" menüsünde iki tane seçenek bulunacaktır; ilk seçenek "Her bir uygulama için text dosyasındaki ilk sütunu kullan"dır. İkincisi ise başka bir yolun üstüne bir daha yol yüklüyorsanız önceki yolu silmek içindir.Ben ikisine seçtim; çünkü en güvenlisi o şekilde...

"Import" menüsünden "OK" diyerek çıkın; diyer menüdende "OK" diyerek çıkın. Şimdi ise yaptığımız uygulamaya bakacağız. "Image/Apply data set..." diyerek açılan pencerede yaptığımız çalışmaları görebiliriz. Eğer hiç birşey gözükmüyorsa demekki bir yerde hatanız vardır.
Resim (10):


Yukarıdaki gibi açılan menüde yaptığımız uygulama kadar çalışma gözükecektir. Biz üç tane resim çalışması yaptığımız için üç tane bulunuyor.
Ben yapmışım ve olmuş; ilkine yani Ferrari_f.png'ye tıklayınca Ferrari'ye göre kalıbı uyarladı...

Kaydetme işlemine gelince... Yaptığınız çalışmayı kaydetmek için "file/Export/Data sets as files.."a yani data seti kaydet seçeneğine tıklayınız. Dosyayı kaydedeceğiniz yeri ve ardından adını nasıl konulacağını seçin; ardından "OK" diyerek kaydedebilirsiniz.

PSD dosyası olarak kaydettiği için uygulamanın yapıldığı tüm psd'leri bir araya getirip png'ye dönüştürebiliriz. Bunun için yapmamız gereken şey "File/Scripts/Image processor..." demektir... açılan menüden uygun seçimleri yaparak kaliteli bir dönüştürme yapabiliriz... Benim yaptığım seçimler bu şekilde...
Resim (11):



Umarım anlaşılır bir ders olmuştur; Gerçi anlayamamışsanız normal birşeydir bu. Bende üçüncü çalışmada anlamıştım zamanın da...
Sorun yaşayanlara yardımcı olurum; Yeter ki siz sorun. :)

_________________________________________
Gerekli dosyaların hepsi bu linktedir: Hotfile linki.


 

vberk

Üye
Kayıt
24 Mart 2010
Mesaj
244
Tepki
4
@GÜNEL AYVACI

Hem fikirim... Yapılması biraz zor... Ama boş vaktiniz de deneyin ve öğrenin derim hocam; birgün belki işinize yarar. :)
 
Yukarı Alt