Yeni Nesil Uydu Alıcıları Avuca Sığıyor

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75


Televizyonların LCD teknolojisi ile incelmesi ve küçülmesinin ardından, uydu alıcıları da küçüldü ve cebe bile sığmaya başladı. Apartmanların çatılarını süsleyen uydu alıcılarını sigara paketi büyüklüğüne sığdıran "mini" alıcılara her geçen gün ilgi artıyor. LCD televizyonlarla birlikte kullanılan yeni nesil mini uydu alıcıları, az yer kaplamaları ve pratik olmaları sebebiyle tercih ediliyor. Evinde yeterli yeri olmayanlar veya ikinci bir LCD televizyon alıp farklı bir odaya koymayı düşünenlerin yardımına mini uydu alıcıları yetişiyor. Evdeki ikinci TV için ideal Sigara paketi büyüklüğündeki minik alıcılar, büyük modellerle neredeyse aynı özelliklere sahip. Piyasada Next'in "miniX" ve Botech'in "Micro Box" modeli olmak üzere iki farklı küçük uydu alıcısı bulunuyor. Büyük versiyonlarla hemen hemen aynı özelliklere sahip bu "minik" alıcılar özellikle evde ikinci televizyon olarak kullanılan 20-27 inç'lik LCD modellerde tercih ediliyor. Minik alıcılar evinde yeterince yer olmayan ya da cihaz karmaşasını sevmeyenlerin de imdadına yetişiyorlar. Botech Satış ve Pazarlama Müdürü Ekrem Aylan, Micro Box'ın özellikle LCD televizyonlarda tercih edildiğini ifade etti. Aylan, şimdilik tek bir ürünle bulundukları pazarda önümüzdeki günlerde farklı modellerle de yer alacaklarını belirtti.
Temel görevleri uydu yayınlarını almak olan bu minik alıcılar, aynen büyük boyutlu versiyonlarında olduğu gibi uzaktan kumandaya sahip. Next'in piyasaya sürdüğü miniX modeli aynı zamanda USB girişi yardımı ile kayıt yapabiliyor. Ayrıca yine bu giriş yardımı ile güncelleme ve MP3 çalma gibi özelliklere de sahip. Yeni nesil alıcılar küçük olduğundan üzerlerinde akıllı kart girişi barındırmıyor. Bu bakımdan dijital uydu platformlarında kullanılamayan bu yeni nesil uydu alıcılar, sadece televizyon izlemek isteyen ve diğer özellikleri aramayanlara hitap ediyor.

Türkiye'de 10 milyon uydu alıcısı var Türkiye'de bugüne kadar satılan uydu alıcısı sayısının 10 milyon olduğu tahmin ediliyor. Uydu alıcı pazarında belli bir doyuma ulaşıldığı için son yıllarda satışlarda düşüş görülüyor. Bazı kanalların 2008 yılında HD yani Yüksek Çözünürlü yayınlara başlaması uydu alıcı pazarına biraz olsun hareket getirdi. Avrupa ve ABD'de yaygın olarak kullanılan HD yayınları izleyebilmek için uydu alıcısının da bu özelliğinin bulunması gerekiyor. Türkiye'deki HD yayınlar şimdilik birkaç kanal ile sınırlı ancak uzun vadede sayılarının artması bekleniyor. Bu yayınları tam anlamıyla izleyebilmek için kullanılan televizyonun da HD yayınları desteklemesi gerekiyor. En ucuz HD uydu alıcısı 350 TL'den başlayan fiyat etiketine sahipken, Full HD desteğine sahip en ucuz LCD televizyon 750 TL (26 inç) fiyatla satılıyor. Televizyonun büyüklük ve özelliğine göre göre bu rakam 4-5 bin TL'ye kadar yükseliyor. Yeni bir teknoloji olan LED TV'lerde bu rakam 7-8 bin TL'ye kadar çıkıyor.

LCD satışları krize rağmen artıyor Öte yandan krize rağmen LCD televizyon satışlarında artış sürüyor. Araştırma şirketi Gfk'nin verilerine göre 2008 yılında Türkiye'de 863 bin adet LCD televizyon satıldı. Ocak-Eylül 2009 tarihleri arasında ise toplam satışlar 750 bin adede ulaştı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 1 milyona yükselmesi bekleniyor. Samsung Türkiye Tüketici Elektroniği Pazarlama Müdür Yardımcısı Ayten Ateş, bu yıl 200 bin LCD televizyon satmayı planladıklarını belirterek krizle birlikte ağırlıklı olarak 32 inç'lik modellerin satışının arttığını söyledi. Ateş, "Tüketicilerin önümüzdeki yıl Full HD ve LED teknolojisine sahip modellere yönelmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak
Grafikhaber.net
 
Yukarı Alt