Zamana direnen ustalar...

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Zamana direnen ustalar bir kitapta buluştu
Sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde çok sayıda şirket, Türkiye'deki saklı tarihî, kültürel ve sanatsal güzellikleri ön plana çıkarıyor. Ünlü firmalar, reklâma ayırdıkları paranın bir bölümünü bu tür faaliyetlere aktarmakla kültürel mirasa da sahip çıkmış oluyor.
Novartis, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerleri gün ışığına çıkarmak amacıyla yayınladığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Novartis Kültür Yayınları tarafından hazırlanan Usta Eller kitabının konusu, unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları. Her halinden yoğun bir çaba ve emeğin harcandığı belli olan bu eser, ünlü fotoğraf sanatçılarının katkılarıyla hazırlanmış. Kitapta yer alan el sanatları ve sanatçılarının hikâyesi ayrıntısıyla anlatılmış. Sanatla sanatçı arasındaki o ayrılmaz bağ, kitapta en ince ayrıntısına kadar verilmiş. Anadolu'nun birçok yerinden Türk el sanatları örnekleri veren "Usta Eller" kitabı, el sanatlarının ve sanatçılarının hikâyelerini anlatıyor.
Kitapta yer alan fotoğrafları Bennu Gerede, Sıtkı Kösemen, Cengiz Karlıova, Merih Akoğul ve Tahsin Aydoğmuş çekmiş; yazılarını ise M. Sadık Aslankara kaleme aldı. Murat Patavi'nin sanat yönetmenliğini üstlendiği kitabın tasarımını ise Republica yaptı. Kitap hazırlarken Güneydoğu Anadolu'dan Doğu Anadolu'ya, Marmara'dan Akdeniz'e, Orta Anadolu'dan Ege'ye ve Karadeniz'e kadar ülkenin yedi bölgesi gezilmiş. Dededen babaya, babadan oğula, oğuldan toruna görenek olarak aktarılan el sanatlarından örnekler bulunmuş. Halıcılıktan kumaş dokumacılığına, çinicilikten seramik-çömlek yapımcılığına, deri işçiliğinden taş işçiliğine; ustaların ve ustalığın hikâyeleri bir araya toplanmış.
 
Yukarı Alt