Aklıma Takılan Sorular...

mysheen

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
30
Tepki
0
Sevgili Dostlarım,

Kısa ama sinir bozucu bir iş deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum. yorumlarınız altın değerindedir.

Freelance grafik web tasarım yapma konusunda uğraşıyorum. Freelance iş yapmak ya çok zor ya da bana denk gelmiyor. Neyse konuya geleyim yoksa konuyu bozacak çok sebebim var :)

Pazartesi grafik tasarımcı olarak dijital baskı yapan bir iş yerinde işe başladım. Corel yerine Illustrator tercihimdir. Bunu açıkça belirttim. Gel görün ki paso Corel kullanılıyor ve yapılan işler, kiralık ev ilanları ile ajanslardan gelen yapılı işler dışında birşey değil.

Tasarım yapmanın verdiği heyecan ile geçen 2 günde Photoshop'u hiç kullanmadım. Gerek yoktu çünkü. Illustrator da kiralık ev ilanı yazdım. Sonra patron sonra onu yaparız Corelle dedi ve iş kursağımda kaldı. İki gün boyunca baskı makinesinin başında durdum folyo vinil vs sıkışmasın diye. Başkaları tasarladı yolladı biz sadece bastık. Cv imde Grafik Tasarımcı yazıyor ama operatör oldum. Ayrıca para olayları iş yerinin kontrolünü de yapar oldum zorunlu olarak.

Bugün itibari ile kendimden nefret etmiş bulunmaktayım. Hayal etmiyorum artık. Ya kendimi daha geliştirmem gerekiyor ya da kendimi geliştirmeyecek işlerde sürünmek. Paraya da ihtiyaç olunca ekmek su gibi, sesi çıkmıyor insanın çoğu zaman. Kendimi geliştirecek iş bulamıyorum. Ya burunları Kaf Dağı'nda oluyorlar ya da....

Sanırım her tasarımcı adayının başına gelen bir durumdur şu an yaşadıklarım. İş yerleri tasarımcı ararlar ama en son tasarım yaptırırlar.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Anladığım kadarı ile bu ilk iş deneyiminiz. Aslında sinir bozacak bir durum yok. Var fakat malesef ülkemizin gerçeği bu. Mesela ülkemizde grafik tasarımcı aramazlar. (Büyük şirketler dışında) Ya grafiker ya tasarımcı ararlar. (Kendi deyimleri ile) Eğer orta ölçekli bir işletme grafiker arıyorsa vay halinize :) Onlara göre grafiker kopyala yapıştır işler yapan, yeri geldiğinde tabela yapan, folyo yapıştırmaya giden, reklam alan, tahsilat yapan, bir tanıdık müşteri geldiğinde "oğlum 2 çay kap ordan" diye hitap edilen elemandır. Zamanla daha nelerle karşılaşacaksınız. Baskı makinasının başında durduğunuza şükredin :)
Eğer "tasarımcı lazım" ilanı var ise beklentilerinize biraz yaklaşık bir iştir.
Burada işi değil, işvereni seçmek önemlidir.
 

mysheen

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
30
Tepki
0
2007 Yılından beri çalışıyorum. Sırasıyla (ilk iki iş komedi gibi benim için ama Grafk eğitimi alabilmek için para biriktirmek adına yaptım) ; Diş Teknisyenliği'nde çıraklık, Banka Çağrı Merkezi, Tabela Ajansı, E ticaret Sitesinde çalıştım. Tabela Ajansı Maaşımı ödemedi. Eticaret sitesi web tasarım dışında, muhasebe, tezgahtarlık, depoya mal taşıma, müşteri hizmetleri vs gibi tasaırmcılıkla alakası olmayan işler yaptırdı. Arada sırada tasarım işleri oluyordu diye direndim ama dayanamadım 3 ay önce çıktım. Dedim Türkiye'deki mantıkla olmuyor freelance çalışacağım. Cebmde kalan üç beş kuruş da google reklamalarına gidince tekrar işe başladım. İş konusunda kendi çapımda deneyimliyim. Ama şansızım. Bir kısmetsizlik var ama ne ben de bilemiyorum. Netten yeni patronum buldu tanıştık eve de yürüme yolu olunca kabul ettim. 2. günümdoldu yarın 3. gün. hatta saat itibari ile bugün 3. gün oluyor. İlk 2 gün tasarım yapamadım. Corel le çalışıyorlar. İllustrator demedim sanki. Azcık da olsa Corel biliyorum ama uzmanlığım varken neden amatörlük yapayım. Olay aynı zaten.

Baskı makinesi kullanmak harbi güzel ama bastığın kendi işin olmayınca keyif vermiyor. Başkası tasarlamış ben sonuçlandırıyorum nasıl keyif alabilir ki bir tasarımcı ? Öyle bakalım yarın yine bana bize neler getirecek yazacağım. Kendi içimde kararıyorum paylaşmadıkça artık.
 
Yukarı Alt