Anlam Arama Motoru: Hakia.com

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kurulan anlam arama motoru hakia.com, tanıtıldı. Peki Hakia nedir? Yeni olarak neler getiriyor?

Günümüzün lider arama motorları (Google, Yahoo, gibi) sadece anahtar kelime, meta arama, indeksleme ya da buna benzer ilk-nesil teknolojileri kullanmaktadırlar. hakia teknolojisi yepyeni bir alt yapı tasarımı ve bu yapıya entegre edilmiş semantik algoritmaları içermektedir.

Öğrenerek büyüyor

İddiaya göre hakia, sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip bir arama motoru olma yolunda önemli ilk-adımları atmış ve bu becerisini otomatik bir halde "öğrenerek" geliştirmek üzere tasarlanmış.

Örneklemek gerekirse, hakia arama motoru "Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?" sorusuna "Aspirin migrene iyi gelir" gibi bir cevap getirebiliyor. Dikkat ederseniz soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değil.
2006 yılının ilk yarısında evrimini kısmen tamamlamış olacak hakia'nın yeni bir BETA versiyonuyla resmi açılışının yapılması hedefleniyor.
Ontolojik semantik teorisinin fikir babası kabul edilen Purdue Universitesi Profesörü Victor Raskin'i de tasarım gurubuna ekleyen hakia, arama motorunu sürekli geliştirmeyi hedefliyor.
Hakia, Fince "hakija" sözcüğünden türemiş olup "araştırmacı" anlamına gelmektedir.

Denemek isteyenler için: http://www.hakia.com


Hakia.com Türkçe aramayı öğreniyor



Yerli mühendisler tarafından yazılan, merkezi Amerika’da olan Hakia.com, Türkçe içerik aramasına ağırlık vermeye başladı. Rakiplerinden semantik olmasıyla ayrılan Hakia.com, öğrenen bir arama motoru. Kelimeden çok “dünyanın çevresi kaç km?” sorular da sorulabiliyor. Kendisine aynı soran kullanıcıları tanıştırıp konuşturma ortamı da sunan Hakia’da web sitesini ekleme, arama galerisi yapmak da mümkün.

ZAMAN
 
Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1
Kısa sürede isteğimi yerine getirdiğiniz için teşekkür ederim.Umarım gerekli ilgiyi görür ve kulvarında hızla yükselir.
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Şuan Hakia yı inceliyorum ve çok hoşuma gitti. Özellikle "Arama Galerinizi Yapın" ve "Bizi Web Sitenizle Tanıştırın " bölümleri iyi düşünülmüş. Unutmadan sizinle aynı aramayı yapanlarla tanışma fırsatıda cabası. Normal bir siteye üyelik yaparken profil oluşturut gibi kendi profilinizi oluşturabiliyorsunuz. Bir nevi arama motorunuzu kişiselleştiriyorsunuz diyebilirim. Bu kadarlık bir incelemem ile tavsiye edebilirim. İnanıyorum ki beta sürümünden sonra birçeok yenilikler çıkartıp tam sürüme geçecektir.İncelemelerim devam ettikçe burda sizinle paylaşacağım...
 

Orhan Alma

Üye
Kayıt
14 Kasım 2008
Mesaj
68
Tepki
0
Oldukça ilinç, giderek yaygınlaşacaktır...üye oldum, inceliyorum. Bizi Web Sitenizle Tanıştırın bölümü oldukça fedakar.
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Gerçektende güzel bi arama motoru olmuş,
bilgilendirme için tşk. ömer bey..
 
Yukarı Alt