Ateşli çocuğa 'ibuprofen daha iyi'

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1


İngiltere'deki araştırmacılara göre, ibuprofen etken maddesi, çocuklardaki ateşi dindirmede parasetamolden daha etkili ve bu vakalarda seçilen ilk ilaç olması gerekiyor.
Bristol merkezli araştırmaya altı ay ve altı yaş arası 156 çocuk katıldı.
Araştırmada, ibuprofen etken maddesinin ateşi parasetamolden daha hızlı düşürdüğü saptandı.
İngiliz tıp dergisi "British Medical Journal"ın araştırması, bazı aile hekimlerinin halihazırda önerdikleri gibi, iki ilacın dönüşümlü olarak kullanılmasının da faydalı olabildiğini gösterdi.
Ancak uzmanlar, yürürlükteki resmi sağlık tavsiyeleri doğrultusunda bu yöntemi önermiyorlar.
Uzmanların kaygılandıkları nokta ise çocuklara gereğinden fazla doz uygulanması.
Ateş vakaları
Küçük çocuklarda ateş, okul öncesi her 10 çocuktan 7'sini etkileyen, sıkça görülen bir durum.
Ateşlenme, çocuk için yıpratıcı, aileler için ise huzursuzluk verici olabiliyor.
Ateşlenme vakalarının çoğu kendiliğinden geçiyor, ancak bunların bir kısmı zatürree gibi ciddi enfeksiyonlardan da kaynaklanabiliyor.
İngiltere'de Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE) tarafından geçen yıl yayımlanan resmi tavsiyelerde, çocuklardaki ateş için parasetamol veya ibuprofenin kullanılabileceği belirtilmişti.
Enstitü bununla beraber, klinik kanıtların yetersizliği nedeniyle bu iki etken maddenin bir arada verilmemesi veya dönüşümlü olarak kullanılmaması gerektiğini belirtmişti.
Denekler
Bristol ve Batı İngiltere Üniversitelerinden araştırmacılar, evde tedavi edilebilecek hastalıklardan kaynaklanan ve 37,8 ila 41 derece ateşleri bulunan çocukları, bu araştırmada denek olarak kullandı.
Çocukların bir kısmı sadece parasetamol ya da ibuprofen kullanırken, bir kısmına iki etken madde birarada verildi.
İlaçlar, her iki ilacı da alan gruba 48 saati aşkın bir sürelik periyotlarda uygulandı.
Bu grup 24 saat içinde dört dozu geçmemek kaydıyla her dört ila altı saatte bir bir doz parasetamol, ardından da 24 saat içinde üç dozu geçmemek kaydıyla her altı ila sekiz saatte bir doz da ibuprofen kullandı.
Çocukların durumları 24. ve 48. saatler ve beşinci günlerinde not edildi.
Araştırmacılar, her iki ilacı da kullanan grubun, ilk dört saat içinde, sadece parasetamol kullananlara oranla 55 dakika daha az ateşli durumda kaldıklarını tespit etti.
İbuprofen 'daha etkili'
Ancak her iki ilacı birden kullananların durumunun, sadece ibuprofen kullananlardan çok daha iyi olmadığı da anlaşıldı.
Bununla beraber, 24 saatlik bir periyot içinde her iki ilacı birden alan çocuklar, sadece parasetamol alanlara oranla, 4.4 saat daha az süreyi ateşli olarak geçirdi.
Bu çocukların sadece ibuprofen alanlara göre daha az ateşli olarak geçirdikleri süre ise 2.5 saat.
Ibuprofen
Systematic (IUPAC) name2-[4-(2-methylpropyl)phenyl]propanoic acidIdentifiersCAS number15687-27-1ATC codeM01AE01PubChem3672DrugBankAPRD00372Chemical dataFormulaC13H18O2 Mol. mass206.3 g/molSMILESeMolecules & PubChemPhysical dataMelt. point76 °C (169 °F)Pharmacokinetic dataBioavailability49–73%Protein binding99%MetabolismHepaticHalf life1.8–2 hoursExcretionRenalTherapeutic considerationsLicence dataUS
Pregnancy cat.C(AU) D(US)
Legal statusUnscheduled(AU) GSL(UK) OTC(US)
RoutesOral, rectal and topical
 
Yukarı Alt