Ayasofya'nın iskelesi nihayet sökülüyor

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Ayasofya'nın iskelesi nihayet sökülüyor​
İmparator Iustiniaos tarafından inşa ettirilen ve dünyanın en önemli yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi'nin adeta ayrılmaz parçalarından biri olan inşaat iskelesi 16 yıl sonra nihayet sökülüyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Ayasofya'daki çalışmalar sadece iskelenin sökülmesiyle sınırlı kalmayacak.
Müze, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle gerçekleşecek kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla baştan aşağıya yenileniyor. Bu çalışmanın ilk adımı dün Ayasofya'da atıldı. Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu'nun katıldığı törenle tarihî iskelenin sökümüne başlandı. İskeleden sökülen ilk parçalar da Hayati Yazıcı ve Ertuğrul Günay'a verildi. Böylece İstanbul 2010 projesinin ilk somut adımı da atılmış oldu. Törende konuşan Nuri Çolakoğlu, tarihî iskelenin on iki günde aşağıya indirileceğini ve müzenin onarım görmeyen son çeyreğinin bulunduğu köşeye taşınacağını söyledi. Buradaki çalışmaların haziran sonunda tamamlanacağını ifade eden Çolakoğlu, "Haziran sonunda içeride hiç iskele kalmayacak, sadece yarım kubbeleri onarma çalışması yapılacak ve kasım ayı sonunda Ayasofya'da bütün işler bitmiş olacak.'' dedi. Bu çalışmalar haricinde Ayasofya'nın avlusundaki Sultan II. Selim, III. Mehmed ve şehzadelerin türbeleri, I. Mahmud'un şadırvanı ve muvakkithanenin başlamış olan restorasyonları da tamamlanarak çevre düzenlemeleri de yapılacak.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Ayasofya Camii'sinin hala müze olarak devam etmesini içime sindiremiyorum.
Ayrıca iskele sökülmüyor, diğer köşeye taşınıyor. Daha 1 yıl var tamamen sökülmesine. Fatih Sultan Mehmet Han'ın bir söze var "kim benden sonra bu camiyi kiliseye çevirirse Allah ona lanet etsin"
kim çevirdiyse lanetlenmiş demektir.
Bilgilendirmeniz için teşekkürler..
 
Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
En son bir yıl olmuştur sanırım Ayasofya Camisine gideli ve o inşaat için diktikleri iskeleler ayrıca restore etcez diye bazı yerlerini kendince bi şeyler eklemiş olmaları hiç hoşuma gitmemişti..Gönlüm isterdi ki Ayasofya Camisine ayakkabılarımızla değil de ayağımızla basabilsek o Fatih Sultan Mehmet in mekanına...Ama ne yazık ki orası artık bir müze ve tıpkı Sultan Ahmet Camisi gibi turistlerin çokca merak ettiği bi mekan haline geldi..Müzeye giriş ücretli ve ne maksatla müzeye dönüştürüldüğü ortada...Kısacası Ayasofya Camisinin eski günlerde ki gibi olması hayal gibi gözüküyor....
 
Yukarı Alt