Barkod ve Barkod'un baskıya hazırlanış aşaması

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Barkod, çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.
Orijinal olarak barkod, veriyi paralel çizgilerin genişlikleri ve boşlukları arasında saklardı, ama günümüzde noktasal şekiller, iç içe daireler ve görüntü içinde gizli şekiller gibi farklı türlerde de görülebiliyorlar.
Barkod, barkod okuyucu olarak da adlandırılan optik okuyucular ile okunabilir veya özel yazılımlarla görüntü içinden taranabilir. Barkod bilgisayara veri girişinin doğruluğunu ve hızını artıran Otomatik Tanıma Veri Toplama (OT/VT) uygulamalarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.
Geleneksel olarak barkod kodlaması sadece rakamları sembolize ederken, yeni sembolojiler tüm ASCII karakter setine büyük harf ve daha fazlasını eklemiştir. Basit barkodların ihtiyaç duyduğu alana daha fazla bilgi sığdırma gereksinimi çizgiler yerine kare hücreleri içeren (bir tür İki boyutlu barkod) matrix kodların geliştirilmesine sebebiyet vermiştir. İçiçe kodlar iki boyutlu ve tek boyutlu kodların karışımıdır ve geleneksel tek boyutlu sembolojiyi birden fazla satır içerecek şekilde bir çerçeve içinde yeniden boyutlandırma işlemidir.

DEVAMI....

Şimdilik corel üzerinden bildiğim için o noktadaki bilgimi aktarıcam sizlere, diğer vektörel tabanlı programlarda nasıl gerçekleştiğini öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşıcam arkadaşlar.

Corelde yeni bir sayfa açıp;

Edit / Insert Barcode yolunu sırasıyla takip ettikten sonra

Barkod Wizard Paneli ekrana geliyor;



bu ekrandan

Select one of the following Industry Standard Formats başlığının hemen altındaki butona tıkladığımızda gördüğümüz gibi uluslar arası standartlarda belirlenmiş olan kod sistemlerinin seçeneklerini görüyoruz.



bu seçenekleri sizden barkod talep eden firma belirleyip, size bildiriyor ve barkodla ilgili verileri(rakamları) zaten veriyor. geriye sadece talep edilen seçeneği tıklayıp, Enter up to 70 numeric digits or characters başlığının altındaki satıra yazmak kalıyor. mesela aşağıda code 128 tipinde barkod seçilmiş ve altına firmanın bilgi işlem departmanında atamış oldukları numaralar girilmiştir.



daha sonrasında "Next" deyip bi sonraki ekrana ulaşıyoruz



bu ekranda standar seçenekler görülmekte. ihtiyaç duyan ve farklı görünüm ayarlarını talep edenler seçenekleri değiştirebilirler. burada ilgili değişiklik vs yapıldıktan sonra (ki tekrar ediyorum tamamen tercihe bağlıdır) yine "Next" denip bir sonraki sayfaya geçilir.



ben burada bir kaç küçük denemelerle rakamları sağa aldım vs. sizlerde yapabilirsiniz ve bu tercih meselesi ve sizin baskıda kullanım rahatlığınızla alakalıdır. burada ki ayarlamaları da hallettikten sonra "Finish" tuşuna basıp barkodumuzu vektörel ortama aktarmış oluyoruz.



bundan sonra sırasıyla File/Save/CMX yolunu izleyerek barkodumuzu kaydediyoruz. yeni bir sayfa açıp kaydettiğimiz barkodu import yoluyla sayfaya çağırıyoruz. Rakamları konvertleyip uzun barkod çizgisi etrafındaki çizgi ve kutuları siliyoruz. Artık geriye barkodu, .pdf .jpg ile kaydedip firmaya yollamak ve alınan çıktı sonrası barkodun okunup okunmadığını kontrol ettirmeye kalıyor. Onlarında onaylamasının ardından artık barkodunuz hazırdır efem :) hayırlı uğurlu olsun.

Katkıları ve bilgi aktarımı için İsmail Çobana teşekkürü borç bilirim :) (ortim tekrar sağol)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Küçük bir bilgi katkısı benden gelsin,
Türkiye için EAN13 kullanılmakta.
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
@Murat VARDAR

vikipedi üzerinden paylaştığım makalede bu yer alıyordu diye biliyorum, yinede altını çizdiğiniz için teşekkürler.

@Furkan PARLAK

en kısa sürede illüstratör ya da alternatiflerde ne var araştırıp buradan paylaşırız bilgiyi. :)
 

farukakgun

Üye
Kayıt
27 Nisan 2010
Mesaj
13
Tepki
0
Mac için barcode producer vb. Programlar mevcut

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 

İsmail ÇOBAN

Grapiksel
Bronz Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
1.452
Tepki
44
Anlatımın için teşekkürler ufacıkda bir katkımız olduysa ne mutlu . gerçi ben sana Türkiye için olanı anlattım ama senin istediğin barcod şekli farklıymış :)
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
@İsmail ÇOBAN

Onuda zaten araştırarak buldum ortim :) ama temeli de senden aldım sonuçta. Tekrar teşekkür ederim :)
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Adobe'nin programlarında barcode oluşturulmaz. (InDesign'nin son versiyonundaki QR-Codu oluşturabilme istisna.) Harici bir barkod oluşturma programıyla barkodunu oluşturup, vektörel olarak kaydedip ilgili Adobe programına gömersin. Güzel, ücretsiz, barkodun isviçre çakısı bir program olan Zin Barcode Studio'yu bu amaçla kullanabilirsin.

Burdan: http://sourceforge.net/projects/zint/

Burda da portable versiyonu: http://portableapps.com/apps/utilities/zint_barcode_studio_portable
 
Yukarı Alt