Basit Tipografi çalışması-illustrator CS4

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Aslında konu başlığı : çok parçadan oluşan vektörelin bir başka tek veya çoklu vektörel imaj üzerine maskelenmesi olmalı.. fakat çok uzun..:D
İllustratorda herhangi bir piksel resim üzerinde vektörel bir layer şekil oluşturarak object>clipping mask aracı ile maske yapıp resimi oluşturduğumuz şekil içinde gösterebiliriz.. aşağıdaki gibi..



Elimizde farklı vektörel imajlar varsa ve bunlardan birisini diğerine maskelemek istiyorsak biraz daha farklı bir işlem yapmamız gerekiyor.. basit, zevkli ve bir o kadar işe yarar bu ders ile çok farklı şeyler elde edebilir örneğin bir tipografik çalışma yapabilirsiniz... :)

1- Öncelikle İllustrator programımızı çalıştırıyoruz.. File menüsünden new komutu ile uygun bir sayfa açıp Type tool ile istediğimiz metini yazıyoruz.


Yazdığımız metini sağ tıklayıp create outlines yapıp metin karakter olmaktan çıkarıyoruz.
Metini selection tool ile seçip edit menüsünden copy-paste veya alt tuşuna basılı tutup mouse ile sürükleyerek çoğaltıyoruz.


iki metini alt alta düzgün gelecek şekilde hizalayıp blend tool ile işaretleyip çoğaltıyoruz. seçili halde iken object menüsünden expand yapıp metin yığınını ayırıyoruz. Aynı şekilde selection tool aracı ile tümünü seçip metin bütününü sayfa içine dolacak kadar çoğaltıyoruz.



Metini bu şekilde kullanabilirsiniz.. Ben daha şık dursun diye rectangle tool ile metin üzerini kaplayacak şekilde bir dikdörtgen çizdim ve gri renk verdim. object menüsünden arrange aracı ile send to back komutu verip şekli metin arkasına gönderdim..

Gelelim ikinci vektörel şeklimize.. Atatürk resimini daha önceden vekörel biçime çevirmiştim.. aşağıda ekte veriyorum.. görüldüğü gibi bir çok parçadan oluşan bir vektörümüz var.. ai formatındaki Atatürk vektörümüzü çalışmamız içine alıp sadece bunun üstü seçili iken object menüsünden compound path yapıp şeklimizi bir bütün yapıyoruz..

Son olarak metin ve şeklimizin tümünü selection tool ile seçip Pathfinder ile crop yapıyoruz.


Sonuç :



Lafı çok uzattım galiba... Ama birilerinin işine yararsa ne mutlu bana.. Faydalı olması dileğimle.. :)

http://rapidshare.com/files/334827835/ATATURK.rar
 

Meman Çiçek

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
19 Ağustos 2007
Mesaj
1.588
Tepki
39
Basitte ols ders için teşekkürlerimi sunarım, yeni başlayanlar için çok faydalı bir paylaşım.
Elinize sağlık.
 

*F.BEKGÖZ*

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
393
Tepki
7
Gerçektende işe yaracak faydalı bi paylaşım olmuş.Teşekkürler Ahmet bey.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Rica ederim.. :)

Normalde basit bir vektörel şekil ile clipping mask ve benzeri araç ile birşeyler yapıyoruz.. fakat; şeklimiz Atatürk silüeti gibi dağınık ve birden fazla parçadan oluşuyorsa bunu maske olarak kullanma ile ilişkin bir açıklayıcı kaynak bulamamıştım..Deneme yanılma ile farkettiğim bu özelliği bildiğim kadarıyle sunmak istedim.. Dediğim gibi umarım birilerine faydalı olur.. :eek:
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
ahmet bey anlaşılır bir üslupla yeni başlayanlar için güzel bir ders hazırlamışsınız teşekkürler...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Güzel paylaşım. Fakat TextToPix programı ile bunu yapmak mümkün. Üstelik sadece 30 saniye kadar sürüyor yapmak. Ve tamamen tipografik.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Erkan_Nehir

Sayın Erkan Bey.. Konu başlığı her ne kadar tipografi olsa da ben ilk mesajımda dersin 'çok parçadan oluşan vektörelin bir başka tek veya çoklu vektörel imaj üzerine maskelenmesi' diye yazmıştım.. Ben tipografiyi örnek teşkil etsin diye verdim.. :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Ahmet ALTUN
Evet pardon. sadece başlığı okumuşum sanırım. :D
 

theos

Üye
Kayıt
28 Haziran 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Silinmiş tekrar ekleyebilir misiniz? Aslında sadece yukarıdaki Atatürk silüeti lazım.
 
Yukarı Alt