baskı için cmyk pantone ?

arslansuat

Üye
Kayıt
13 Mart 2011
Mesaj
7
Tepki
0
arkadaşlar merhaba ekranda gördüğüm renk baskıda çok farklı çıktı. bunu engellemek için direk görüdğüm rengi alabileceğim cmyk pantone elinde olan varmı acil yardımınıza ihtiyacım var
 

eboola

Üye
Kayıt
24 Haziran 2011
Mesaj
11
Tepki
0
soru da bir tuhaflık var ama... cmyk renk kartelası olabilir mi o? soruyu anlasam cevabı vericem ama :D
 
Kayıt
21 Haziran 2008
Mesaj
70
Tepki
0
Eğer monitörün LCD ise bu sorunu çözümü yok gibidir. LCD ler renkleri canlı göstermek için ayarlıdır. Ama moniötrün crt ise sonunu renk kalibrasyonu yaparak çöze bilirsin. Birde baskıyı paytığın yerden bir sıkala bastır sonra monitörtör ayarını ona göre yap basılı ürünü eline al monitör ayarlarını ona gre yap ki ola bildiğince ykın sonuç alasın. Bu işi panthone ile çözmen sana ekstradan masraf getiri hemde her çalışmaa için ayrı ayrı...
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Mustafa Turan

Bu kullandığınız LCD monitöre ve panele göre değişir. Piyasada satılan LCD monitörler çoğunlukla oyun ve film izlemeye yönelik olduklarından renkleri parlak gösterirler bu kullandıkları TN panellerin bir özelliğidir oysa baskı ve grafik tasarım/uygulama işiyle uğraşıyorsanız bu tür panellerde doğru rengi alma şansınız hemen hemen hiç yoktur.

Doğru renk alabilmek içinde IPS türevi (S-IPS, H-IPS) panele sahip bir monitör edinmeniz gerekiyor. Bu paneli kullanan monitörler ise Eizo ve Apple display monitörlerdir ve haliyle kullandıkları panel yüzünden fiyatları diğerlerine göre pahalıdır örneğin Apple 20" display bir monitörün fiyatı şu an 600 avro civarındadır (eizo'nun bazı modelleri birkaç bin avroya kadar çıkabiliyor) ama sonuçta ekranda gördüğünüzle baskıda gördüğünüz arasında çok az bir fark vardır tabii önce ekran kalibrasyonunu yapmalı ve programların standart renk profilleri yerine baskı için uygun olan renk profillerini kullanmalısınız.

Kendi sistemimde monitörümde gördüğüm renk ile baskıda çıkan rengi yaklaşık %5'lik bir sapmayla yakalayabiliyorum.

IPS türevli paneli olmayan bir monitörle ekran/baskı uyumunu yakalamanız çok zor ama geçici bir çözüm olarak bir tane CMYK pantone kartelası edinmenizi önerebilirim böylelikle ekranda farklı görseniz bile renklerin değerlerini elinizdeki kartelayı referans alarak vereceğiniz için en azından baskı aşamasında yaşanan sorunu asgariye indirirsiniz.
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Mustafa Turan

Hayır buradan çıkarmanız gereken sonucun baskı işiyle uğraşanların piyasada 150-200 dolara satılan bu işin amacına uygun olmayan monitörlerle çalışmak yerine bunun için uygun panele sahip monitörler edinmeleri. Yoksa işi sulandırmanıza gerek yok benim anlatmak istediğim görünüşte aynı olan ekranların aralarında neden bu kadar fiyat farkı var sorusuna cevap vermekti. Bu sefer lafı düzgün anladığınızı umuyorum
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Hızlı bir bakış için şunları söyleyebilirim:

*IPS monitörleri bildiğim kadarıyla patent ve üretim hakları LG-Philips bulunduruyor. Apple, yıllar içinde değişik marka monitörleri (monitör kasasında Apple yazıyor olabilir) kullanmıştır.

*Fiyatından dolayı bu iyidir demek mantıklı değil. Aynı karşılaştırmayı klavye için yaparsanız anlarsınız.

*Demek ki bir IPS paneli kullanan ve daha makul fiyatlı (tahmin ediyorum, araştırmadım) bir Philips monitör ile Apple düzeyine gelebilirsiniz.

*Eizo monitörlerinin iyi olduğunu duydum. Ayrıca LaCie monitörlerinin de renk açısından iyi olduğu söyleniyor. Her ikisini de test etmiş değilim.

*CRT monitörler, renk açısından tutarlı olduğu söylenebilir. Ben de, elle kalibre ettiğim bir CRT'yi elimde tutuyordum. Fakat led monitörümden sonra pek bakmıyorum.

*Panel ekranların en olumsuz tarafı, bakış açısına göre renklerin değişiyor olması. Bugün, bu durum epeyce giderilmiş olsa da, henüz CRT düzeyine ulaşmadı.

*Renk konusunda hassas iseniz, monitörünüz mutlaka 16 milyon rengi desteklemeli. Bu konunun biraz da ekran kartı ile ilgili olduğunu unutmayın.

*Manuel yöntemle yapacağınız bir kalibrasyon, sıkıntılarınızı epeyce azaltacaktır. Buradaki sorun, hangi baskıya göre kalibrasyonun yapılacağıdır. Printer çıkışı, matbaa çıkışı, servis büro çıkışı, kromalin... vs.
Kısa ve özlü söz: Mutlak bir kalibrasyon yoktur!

*Ayrıca kalibrasyon yapan cihazlar da vardır. Fakat baz alınan malzeme yine de önemlidir.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
21 Haziran 2008
Mesaj
70
Tepki
0
@Threebudha

sakın yanlış anlaşılmasın amacım sulandırmak değildi senin söylediklerinin doğru olduğunu biliyor ve katılıyorum ama sende iyi bilirsin ki bu ülkenin piyasasında sadece monitöre 600 avro verecek bir işletme bulmak nerede ise imkansız küçük şehirlerde zaten yok büyük şehirlerde ise bir elin parmakları kadardır. Eee bizlerinde kazancı ile yapacağımız masraf oranı süşünülünce pro. bir sistem kurmak için sadece bilgisayara 5 - 10 binlira veremeyaceğimizde kesin değili mi?
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Tuncer Özkan

Aslına bakarsanız tek üretici yok. Kısaca açıklamaya çalışayım. IPS modüllü paneller bugün Japonya ve Korede üretilmektedir ve bu yüzden iki çeşittir. BUnlardan Japonya üretimi olan paneller bazı pahalı tv'lerde kullanılan Hitachi-Panasonic hatta bir ara Toshibanında dahil olduğu bir ortaklık tarafından üretilmektedir. Pahalı olmasının sebebi hem doğru renk üretimi hem de diğer standart panellere göre piksel diziliminin dikey değil yatay olmasıdır buda kayıpsız olarak yaklaşık 130 derecelik bir izlenme açısı demektir.

@Tuncer Özkan

Bu mönitörlerin iyi olması fiyatının pahalı olmasından değil çünkü gerçekten iyidir. Baştada dediğim gibi herşeyden önce doğru renk üretirler ve basım işiyle uğraşanlar için bu elzem bir durumdur.

@Tuncer Özkan

Hem IPS panel hem makul fiyat biraz zor. Gerçi bu panel kendi içinde üç çeşit olduğundan (S-IPS / H-IPS / E-IPS) bunların kendi aralarındaki fiyat farkı ürünü daha makul gibi gösterebilir. Bu panellerin içinde en pahalı olanı S-IPS panellerdir.

@Tuncer Özkan

Eizolar bu konuda dünya lideridir zaten LAcie monitörlerde doğru renk üretiminde çok başarılıdır ve Eizo / Apple'dan sonra olabilecek en iyi alternatifdir.

@Tuncer Özkan

Kabul etmek gerekirki CRT'lerin devri bitti ve lcd teknolojisi bundan 5 yıl önceki gibi değil artık.

@Tuncer Özkan

Bunu birde bahsi geçen monitörlerle denemenizi tavsiye ederim. Sizin dediğiniz monitörler baştada belirttiğim gibi genelde ucuz panelli ekranlarda bu dediğiniz renk değişimi oluyor özellikle piyasada satılan ucuz dizüstülerde bu tip ekranlar kullanılmakta ama bir eizo veya apple displayde böyle bir şey görmeniz mümkün değil.

@Tuncer Özkan

Apple Cinema Display monitörler 16.7 milyon rengi desteklemektedir.

@Tuncer Özkan

Kalibrasyon dediğimiz zaman ortam ışığı, duvar rengi vs. gibi yan unsurlarda önem kazanıyor ama sizide belirttiğiniz gibi bazı şartların sağlanamaması bizim gibileri manuel kalibrasyon yapmaya mecbur bırakıyor. Gerçi ellede yapsanız alette kullansanız yaptığınız kalibrasyonu en azından ayda bir tazelemekte fayda vardır.

Sizin dedğiniz ise tek başına kalibrasyondan ziyade renk yönetim sistemine giriyor. Monitörün olduğu ortam nötr bir renk olan griye boyanmalı, ortam ışığı 24 saat gün ışığı verecek şekilde ayarlanmalı, baskı yapılacak makine (ofset, prova vs.) için renk profilleri oluşturulmalı bu profiller bilgisayara yüklenip ekrana tanıtılmalı vs. vs.
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@Mustafa Turan

Ben biraz şanslıyım bu konuda şu anda çalıştığım ajansın makine alımını ben yaptım ve bu konuda bir kısıtlama getirilmedi yoksa şahsıma böyle bütçelerle bir monitör alabilmem benim içinde çok çok zor.
 
Yukarı Alt