baskı için cmyk pantone ?

Kayıt
21 Haziran 2008
Mesaj
70
Tepki
0
İlginç benim msj. neden iki defa gelmiş acaba...

Konunun aldığı şekilde hoşuma gitti; teknik detaylar konuşuluyor....
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Threebudha,

Konuya hakimiyetiniz açısından tebrik ederim. Bunun yüzeysel bir bilgi olmadığını farkettim.
Renk konusuna sık sık değinmeme rağmen, grafikerler arasında yeterince sindiril(e)mediğini görüyorum. Bunun nedenlerinden biri de, bizzat verdiğimiz bilgilerin detaylarına girmeyişimiz olabilir. Bunun kişisel sorumluluğunu taşıyorum.

Hernekadar, bu konu, yani renklere hakim olma konusu biraz da maliyetler ile ilgilidir. Bir grafik atölyesini kurarken, yalnızca bilgisayarı ve programı temin etmek yetmiyor. Renk konusu, bilgisayardan da önce gelir. Çünkü renk konusunda bir değerlendirme yapmak için koşulların da kontrol altında tutulması gerekir. Dediğiniz gibi bunun için başından sonuna renk yönetimi ilkeleri öne çıkmalıdır.

Burada renk yönetimi ile ilgili bilgiler vermek için teorik alt yapıyı öncelikle aktarmak gerekir. Bunu açıklarken, anlaşılır bir dile gereksinim vardır. Bu konudaki bilgi yetersizliklerine, grafik konusunda lisans eğitimi almış grafikerlerde bile rastlıyorum. Kendimi bu konularda hem laboratuar, hem profesyonel fotoğrafçılık, hem de matbaa konusundaki deneyimlerim doğrultusunda şanslı görüyorum. Ama bu konu, kişisel meraklar ve profesyonel sorunlar yüzünden ciddi bir zaman ve emek harcamama neden oldu. Bu forumlarda da, konuya; açıklamaların hem zaman alması, hem de anlaşılabilir olma adına yalnızca soru sorulduğu zaman kısa yazılarla yanıtlama gayretindeyim. Ama ders ve seminer verdiğim kurumlarda konuyu oldukça detaylı olarak ele almaktayım.

Sonuç olarak, konu ile ilgili bilgilerinizi anlaşılabilir bir dille aktarma konusunda topu biraz da size atmış bulunmaktayım. Durumdan görev çıkarmak artık size kalmış. Ben de, gerektiğinde size deneyimlerimle katkıda bulunabilirim.

Görüşmek üzere.
Tuncer ÖZKAN
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
Renk yönetimi ne yazıkki özellikle ilgili sektörde her zaman göz ardı edilen, önemsenmeyen ve dahası birçok baskıevinin habersiz olduğu bir konu. Bugün matbaa sektöründe yurtdışı çalışmalar artmışken hâlâ referans olarak baskı ustasının gözü dikkati alınıyor, baskı yapılan yerlerin çoğunda bırakın gün ışığını doğru dürüst aydınlatma bile yok oysa hiç değilse basit bir ışıklı kabinle bile bir renk kontrolü yapılabilecekken bundan bile imtina ediyoruz.

Yeri gelmişken renk yönetimiyle ilgili ülkemizde basılı yayın neredeyse hiç yoktu ama neyseki geçen sene Odak kimyanın katkılarıyla böyle bir yayına kavuştuk. Kitabın adı "Basım sektöründe renk ve renk yönetimi" yazarları ise birkaç seminerini takip etme fırsatı bulduğum ve ortak bir hobimiz neticesinde tanıştığım Dr. Türkün Şahinbaşkan ile Dr. Efe N. Gençoğlu. Kitap ne yazık ki posta yoluyla satılıyor, ben bir tane edinmiştim ve bu konuyla ilgilenen veya sektörel bazda bu konunun içinde olan herkesin hiç değilse kendi bilgi dağarcığını geliştirmek adına edinmesini tavsiye ederim.
 
Yukarı Alt