Baskı Teknikleri

Canan ERDE

Üye
Kayıt
19 Ekim 2007
Mesaj
502
Tepki
19
Serigraf Baskı
Herhangi bir düz yüzeye serigraf tekniğiyle baskı

Trignomi Baskı
Herhangi bir düz yüzeye ofset
baskı tekniği ile baskı sistemi


Etiket Baskı
Herhangi bir yüzeye yapıştırılabilen
etiket baskı tekniği


Tampon Baskı
Düz olmayan yüzeylere uygulanan tampon baskı tekniği



Yuvarlak Baskı
Yuvarlak yüzeylere uygulanan
döner baskı tekniği
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
184
Tepki
3
Aşağıdaki makale tamamen benimdir, Lazer baskı her ne kadar bu bölümle alakası olmasada yine ayırmak istemedim...

Promosyon ürünlerini üzerinde çalışma yapacaksak, Promosyon alanının bambaşka bir alan olduğunu ve normalde Matbaa vb. alanlarda yapılan çalışmaların, Promosyon alanında daha farklı olcağını belirtmek isteriz. Matbaa baskılarında çok daha küçük yazılar ve karmaşık degrede çalışmaları çok daha net çıkarken, aynı çalışmaları Promosyon ürünleri üzerinde uygulamamız daha zor ve farklı olacaktır. Baskı dünyası günümüzde teknolojik kavramlara bağlı olorak çok hızlı ilerlerken, Türkiye'deki Promosyon sektöründe en popüler baskı türleri; Lazer Baskı, Tampon Baskı, Serigraf Baskı ve Yuvarlak Baskıdır.
Kısaca açıklarsak ;
Lazer Baskı : Günümüzde Lazer Baskı hemen hemen her alanda kullanılmaktadır.Bu çok yönlülük Promosyon Ürünlerinede yansımıştır. Daha çok Metal Yüzeylerde tercih edilmektedir. Diğer baskı çeşitlerine göre avantajı, ürün üzerinde nerdeyse hiç çıkmamasıdır. Çünki Lazer Baskı ürünün üzerini kazıyarak yazmaktadır. Önemli Not: Plastik yüzeylerde ürünü yakacağı için sağlıklı sonuç vermez.
Tampon Baskı : Serigraf baskının zorluğu ve ufak yazılarda iyi sonuç vermemesi, bu işin uzmanlarını baskıda daha hızlı ve ufak yazılarda daha etkili bir sistem bulmaya zorlamıştır. Bu noktada ortaya çıkan Tampon Baskı makineleri günümüzde bir çok alanda kullanılmaktadır.Diğer baskı çeşitlerine göre avantajı degrede geçişlerde ve karmaşık logolarda daha etkili olmasıdır.
Serigraf Baskı : Tarihi çok eskiye dayanan Serigraf baskı, ipek kalıplar aracılığıyla ürünlerin üzerine tek tek el işiyle uygulanmaktadır.Günümüzde hala var olan ve tercih edilen Serigraf Baskı en belirgin avantajı ürünün üzerini kapatarak, baskıyı daha canlı göstermesidir.
Yuvarlak Baskı : Diğer baskı tekniklerinin tüm avantajlarının yanında, yuvarlak alanlarda eksikliği vardır.Bu eksiklikde baskıcıları yuvarlak alanlarda (örneğin kalem) daha büyük baskılar yapabilecekleri bir sistem bulmaya zorlamıştır.Çalışma stili olarak Serigraf baskıya benzeyen Yuvarlak Baskı, diğer baskı çeşitleri çok küçük alanlarda çalışmak zorunda kalırken, Yuvarlak Baskı Boyu 138 mm olan bir plastik kalemin gövdesine yaklaşık 46 mm x 16 mm gibi kalem baskısında kısa bir süre önce hayal gibi görünen bu baskı alanını bize vermektedir.Diğer baskı çeşitlerine göre dej avantajı 1'den fazla renk kullanılamamasıdır.

 

hidayet_81

Üye
Kayıt
9 Nisan 2009
Mesaj
2
Tepki
0
slm. .arkadaslar sanki yalnızca tampon baskıda yuvarlak baskı yapılıyo gibi tanımlamıssınız. serigrafta,kuru ofset makinalarında ve varak baskı mkinalarında da yuvarlak baskı yapılır. serigrafta artık elle tek tek yapılmıyor (yapan hala var ) otomatik servo motorlu ve saatte 5000-6000 baskı yapan seri mkinalar var artık. ...
 

startup

Üye
Kayıt
14 Aralık 2011
Mesaj
1
Tepki
0
200cm x 220cm tek parça kumaş baskısı yapmak istiyorum. Ev tekstiline uygun olması gerekiyor. Tekstil baskı çeşitleri ile ilgili yeni yeni bilgi sahibi olmaya başladım. Acaba bu ebatlarda bir baskıyı digital dışında nasıl bir teknikle bastırabilirim. Yardımcı olursanız memnun olurum.
 
Yukarı Alt