Baskı Yüzeyi Koruma İşlemleri

Kayıt
7 Mayıs 2008
Mesaj
623
Tepki
74
Baskı Yüzey Koruma : Cilt işi bittikten sonra kitap, dergi, broşür, dosya vb. gibi materyallerin üzerine güzel bir görüntü vermek ve dış etkenlerden korumak için yapılan bir işlemdir. Bunlar selefon, laklama ve verniktir.

Selofan (Laminasyon) : Basılı broşür, dosya, kitap kapağı gibi çok kullanılan basılı materyallerin dış etkenlerden korunması (güneş, nem,yağ vb.) için baskı yüzeyine sıvama yoluyla kaplanan ince bir jelatindir. Matlık veya parlaklık etkisi yaratabilir.

Lak : Broşür, kitap kapağı, katalog, dosya, davetiye gibi işlerde baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine mürekkep gibi uygulanan bir madde. Kanserojen etkisi nedeniyle gelişmiş ülkelerde kullanımı giderek azalmaktadır.

Vernik : Baskı yüzeyine uygulanan koruma işlemlerinden biri olup dayanıklılık ve parlaklığı lak kadar olmasa da yüzeye uygulanması kolay bir madde.​
 

Murat OSMA

Üye
Kayıt
8 Eylül 2010
Mesaj
20
Tepki
0
■ Bir de Dispersiyon Lâk'ı ekleyebiliriz.
Baskıda Vernikten daha güzel bir görünüm sağlar ve daha ucuzdur...
 

ipek kır

Üye
Kayıt
10 Mart 2014
Mesaj
2
Tepki
0
kokulu vernik nasıl yapılıyor bir bilginiz var mı? bir de laklar hangi baskılarda yapılıyor paylaşırmısınız. şimdiden teşekkürler
 
Yukarı Alt