Bilen bilmeyen herkes bu işte... (yardımcıların ve stajyerlerin sıkıntıları)

elifcee

Üye
Kayıt
27 Kasım 2012
Mesaj
191
Tepki
9
Merhaba;
Grafikerlerin yaşadığı sorunlar içerisinde bende iş arama sürecinde karşılaştığım bir takım (bana göre) sıkıntıları paylaşmak istedim.
Bunlar aslında Yardımcı grafik tasarımcı arkadasların ve stajyerlerin yasadıkları, yaşabilecekleri sıkıntılar...
Yaklaşık 2 aydır gönlüme uygun bir ajans arıyorum. Hala bulamadım. O ayrı :)
Bunun 1. nedeni bilen bilmeyen herkesin kendine ajans açmış olması... Gerçekten bu süreç olmasa bunu farketmemiştim. Öyleki gittiğim 1-2 yerde 2 kişiyle çalışan mikro işletme sahiplerinin kesinlikle yaptıkları işten bi haber olmaları ve aralarında kursa gitmeyi düşünürken yetiştirilecek grafik tasarım yardımcısı aramaları... (nasıl oluyor ben anlayamadım)
Yine aynı ilanlara hitaben tasarımcı kimliği bulunan bir arkadaşından gün içerisinde ulaşılabilirse yardım sağlanabileceği düşüncesi taşıyanları,
Bu işletmelerin kesinlikle içerisinde işi bilen bir profesyonel bulundurmamaları ve sadece ücretten kaçmak adına düşük vasıflarda ilan vererek çok büyük beklentiler içerisinde olmaları, (yani grafik tasarım sorumlusu olarak sizi ilan etmeleri. Çünkü ajansta sizden başka bu işi bilen yok.) Buna rağmen size stajyer muamelesi yapmaları :)
Grafiker ilanı verip sizi ofis içi sorumluluğa, sekreterliğe, yönetici asistanlığına yada stand tanıtım görevi gibi farklı işlere de yönlendirenleri,
Staj konusunda stajerlerin hiçbir hakkını bilmeyerek (ne yazık ki stajyerler de kendi haklarını bilip savunamıyorlar diye düşünüyorum. Aksi olsaydı sanırım bu haklar daha da yaygın olurdu.) kendi fikirlerince bir takım haklar beyan etmeleri,
Daha açılışı olmamış, siftah yapmamış bir takım ajansların eleman parası ödeyecek durumu yokken bedava eleman çalıştırabilme istekleri...

Ve sonuncusu cok zıt ve uzak yerlerden gelen teklifler :) Bunu saymıyoruz.
Kısacası grafik tasarım bölümü yeni mezunu olarak tecrübe kazanana kadar sürünüyoruz :)

Bu konuya yapılacak her yorum benim için ayrı ayrı değerlidir. Çünkü gerçekten nasıl bir
değerlendirme yapmam konusunda kafam oldukça karışık. Eminim diğer yeni mezun arkadaşlara da çok yardımı olacaktır...

Herkese iyi forumlar :)
 

Jerolin

Üye
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
12
Tepki
1
Ben web tasarımcıyım hemen hemen aynı sorunlar bu meslekte de var grafikerlerinde anlattığınız şekilde maruz kaldıkları sorunlara bizzat şahit oldum.
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
aynen katılıyorum. Bu tecrübe olayını bir anlamadım gitti. Tamam yıllarca çalışmışla yeni başlayanı bir tutmuyorum ama şöyle bir durum var: Bir tanışım grafik programını çok bilmeden matbaacının yanına giriyor bilmediği anlaşılınca çıkartıyorlar. başka iş başvurusunda ben şurda çalışmıştım oluyor. sen kimseyi kandırmadan bildiğin kadarını söylüyorsun. adın acemi oluyor .

işe girmek: bilmek değil tabir yerindeyse kendini pazarlamaktan geçiyor. Sakın yanlış anlamayın pazarlama kelimesi: ticarette kullanılan bir kelime. Şöyle örnek vereceğim:
bir arkadaşım vardı tam bir hacı yatmaz misali birisi. Hiç sırtı yere gelmez haksızsada haklı yani:) programda birşeyler yapıyoruz web tasarımıydı. dedim ki şu alanı sağa koyalım.
yaptı olmadı yaptı olmadı. bu olmaz dedi.
dedim nasıl olmaz işte sitenin biri yapmış olmuş
yok bu yöntemle yapmamıştır. şöylede böylede. hayatta ikna edemezsin olmaz dediyle olmaz.
ama gerçekte olan birşey araştırdım aylarca ben yaptım.
gösterdim yine diyor ki yöntem yanlıştır.
Bu şahıs güzel iş bulmuş çalışıyor. Nasıl? bilgisiyle mi? hayır...
Tamamen kendini iyi bir tasarımcıymış gibi pazarlamasından. Pazarlama meselesini anladınız sanırım. yoksa hakaret falan değil.

Çok bilir geçinirsen işi kapıyorsun. dürüstce söylersen kaybediyorsun. masaüstünde simgesini gördü diye programı biliyorum geçinenlerin haddi hesabı yok. Ne kaybettimse dürüstlüğümden kaybettim.
Yalan söyleymiyorum.Bu iş mevzusundan çok çektim..
 
Yukarı Alt