bir türlü dekupe yapamadım....

vocador

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2008
Mesaj
1
Tepki
0
selam arkadaşlar....indesigna yeni başlamış biri olarak bir türlü doğru düzgün dekupe yapamadım..sorunum şu...bir kasenin etrafını pen ile tamamen çizdim...sonra bu kaseyi sayfanın boş bir bölümü yapıştırmak istiyorum ama olmuyor...niye?? cut deyip paste tıkladığım zaman sadece kasenin etrafında çizdiğim yol gözüküyor..kase gözükmüyor...şimdiden teşekkür....birde niye bu indesign da dekupe fotoşop kadar kolay değil...o kadar kasmışlar programda her şey var ama dekupede çok zorlanılıyor....
 
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
InDesign'in dekupe özelliği, Quark gibidir, vektöreldir. İçi beyaz direct selection tool'u seçip paste into yapmayı deneyin.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Her zaman her yerde üzerine basarak belirttim yine belirtiyorum. Grafik Tasarımcı hazırlığını yaptığı çalışmalarının ön aşamasında öncelikli olarak pratik yöntemleri kullanmalıdır. Hangi programda hangi aşama daha kolay yapılıyorsa ona başvurmalı ve tasarımı oluşturacak parçaların işlenmesinde bu yöntemi izlemelidir.

Bu tür bir çalışma tasarımcıya iki türlü kolaylık sağlar;

1- Tasarımı oluşturan parçaların ( ki bunların başında görsel malzemeler gelir ) eğer varsa dekupe işlemlerini photoshop üzerinde gerçekleştirebilir.
2- Görsel malzemelerin Color Mode ( renklerin CMYK olarak dönüştürülmesi ), resolution ( çözünürlük ) ve renk sapmalarının düzeltilmesi işleminin photoshop üzerinde yapılması gerektiğinden hareketle ilgili görselin photoshop programında bu işlemler gerçekleştirildikten sonra dekupe aşamasının da bu programda kolay ve rahat bir şekilde yapılması ve ilgili layer paletinde yalnız görselin layer'ının bırakılıp, ( eğer varsa background silinmeli ) dosyanın .psd formatında kaydedilmesi soruna çözüm getirir aynı zamanda işinizi kolaylaştırır.

Bu işlem bittikten sonra Indesign programında açılan dosya üzerinden File > Place komutu verilerek ilgili görsel indesign programına çağırılabilir. Bu alana çağırdığınız ilgili görsel dekupe edilmiş layer olarak gelir. Bu görsel isterseniz indesign programı içerisinde Object > Effect bölümüne gidilerek istenen görsel efektler uygulanabilir. Bu yöntem indesign programında size çoklu olarak çalışılmış layer'lı .psd dökümanlarının da düzenlenmesini hatta istemediğiniz layer'ların kapatılmasını da sağlar.

Bu arada indesign içerisinde de kolayca dekupe yapabilirsiniz. Tools paletinden Pen Tool aletini seçin ve ilgili görsel üzerinde dekupe işlemini yapın. Yalnız burada eğer photoshop'ta bulunan "Rubber band " alışkanlığınızı aramayın bulamazsınız. Bu da indesign programının eksiği. Görselin etrafından geçin. Dekupenin kapanmasına dikkat edin. Dekupe işlemi bittikten sonra ilgili görseli seçip Edit > Cut komutunu verin. Dekupe alanını seçin ve Edit > Paste into komutunu verin.

İlgili görselin dekupe olarak belirlediğiniz alanın içerisine yapıştığını göreceksiniz.

Bilginize,

Saygılar...
 

eksekias

Üye
Kayıt
19 Eylül 2008
Mesaj
9
Tepki
0
Melih Bey siz 1 numarasınız yazılarınızın ve açıklayıcı cevaplarınızın takipçisiyim. Saygılarımı sunarım.
 
Kayıt
4 Haziran 2010
Mesaj
12
Tepki
0
quark8.0'de çağırdığınız image'i ctrl+t ile düzeneleme penceresine geldikten sonra runaround sekmesine tıklayın. orada "none" ya da "item" olarak gördüğünüz değeri "auto image" haline getirin. bu, beyaz zeminli fotoğrafları dekupe etmek içindir. bunun dışındaki dekupelerinizi photoshop'ta yapmanız gerekir.
 

Wish

Üye
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
190
Tepki
4
@Melih Yongacı




merhaba melih bey... ben psd de dekupemi yaptım. etrafını sildim.path bölümündede resmin dekupe alanı çizili.. jpg kaydediyorum fakat in design e çağırdığımda zeminin üstüne resmi koyuyorum fakat resim etrafındaki sildiğim alan beyaz olarak geliyor.ben o alanın çıkmamasınıistiyorum ne yapmalıyım.
 

kaanca

Üye
Kayıt
19 Şubat 2011
Mesaj
2
Tepki
0
merhabalar,

photoshopta dekupenizi yaptıktan sonra, path bölümünün sağ üst köşesine tıklayarak 'clipping path'i seçmeli, ardında açılacak alana .1 ve üstü değer girerek onaylamalısınız. böylelikle dış alanlar pasif hale gelecek ve istediğinizi elde edeceksiniz.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Sn, Dilek Dülger,

Gönderdiğiniz mesajı gördüm ve nezaket gereği sorduğunuz soruyu cevaplama gereği duydum.

Photoshop programında dekupe işlemi uyguladığınız görselin Indesign programında zeminli bir şekilde gelmemesi için iki tür yöntem uygulanabilir.

1- Dekupe işlemini yaptıktan sonra Path paletinde oluşan "Work Path" i iki kez tıklayıp açılan Save Path penceresinde çıkan " Path 1 " i onaylamanız ve işlemi Path 1 olarak kaydetmeniz gerekiyor. Daha sonra Path paletinin sağ üst köşesindeki açılır bölümden (Pop-up) Cliping Path seçeneğini işaretleyip hazırladığınız path işlemini diğer programlarda görselin dış kısmının kullanılmamasını sağlamış olursunuz. Bu açıklamayı konuya cevap veren "kaanca" arkadışımız kısaca açıklamış.

2- Dekupe işlemini yaptıktan sonra Path paletine gidip çizdiğiniz path'i seçili duruma " Make Selection " durumuna getirip dekupe edilmiş görseli kopyalayıp yapıştırın. Layers paletine gidip bu palette bulunan " Background " ögesini silin. Çalışmayı .psd dökümanı olarak kaydedin.

Dekupe işlemi yapılmış ve .psd olarak kaydedilmiş görseli Indesign programında File - Place komutuyla sayfaya çağırdığınızda görsel zeminsiz olarak sayfanıza gelir. İsterseniz Indesign programı üzerinde Object - Effects menüsüne gidip burada bulunan effectleri görselinize sorunsuz bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Saygılar...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Dilek Dülger

Jpeg transparanlık bilgisi taşıyamaz. Dosyanın kendisi transparan zeminli bile olsa bu durum değişmez. İndesign ve benzeri adobe yazılımlarında resim formatı olarak psd kullanın. Kolay gelsin.
 
Yukarı Alt