Bir Yaşlı Grafikerden ANILAR

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@eray2509

Bravo, sizin gibi kararlı ve mücadeleci grafikerleri Grafikerler Meslek Birliğinde görmek isteriz. Ne dersiniz? Grafiker haklarını korumaya var mısınız?
 

Kenan Mirza

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
28 Ağustos 2008
Mesaj
82
Tepki
17
Herkes Kendine Göre Suçlu..
'' Kendine Göre Haklı..
'' Kendine Göre Gururlu..
'' Kendine Göre Onurlu...
'' Kendine Göre Sorumlu..
'' Kendine Göre Sorunlu..
'' Kendine Göre Olumlu...

Ne Güzel Dimi ;)
 

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Hocam sitenin yeni üyesiyim. Yazılarınız hakkında yorum yapılmasını istemişsiniz. Sizi keşke daha önceden tanıyor olsaydım diyorum. Yazılarınız da tecrübelerinize deginmişsiniz. Mümkün oldugu kadar okumaya çalıştım . Kalan kısmınıda okuyacagıma emin olabilirsiniz. " Hayallerimdeki grafiker örnegi siz misiniz yoksa ? " Kaleminize saglık sevgili hocam.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Ben eski bir üyeyim ama, bu başlık altındaki yazınızı şimdi fark ettim... Duvardan farkımız olması adına; İnşaallah denize geri atılan yıldızlardan biride ben olurum düşüncesi ile; ben de nacizane fikrimi belirtmek isterim...
Konu başlığı içerisinde "ANILAR" ibaresi geçmesinden ötürü, ilk okumaya başladığımda cevap ya da yorum yazma fikrinde değildim açıkçası, bir insanın başından geçen olay için nasıl bir Münazara yapılabilirki, karşıt fikir olarak "Hayırr... Öyle birşey yaşanmadı, öyle şey olmaz, öyle patron, öyle müşteri olmaz... yanlışınız var..." mı diyeceğiz? Ama tabiiki yaşadıklarınızdan yola çıkarak anlatmak ve sormak istediklerinizin olduğu, yazılarınızı okumaya devam ettikçe daha açıkça anlaşılıyor... Ben kendime Grafiker im diyebileceğim bir konumda değilim, 7 yıldırbu iş içerisindeyim, bir okula veya kursa gitmedim... Sadece mizampajla ve renklerle değişiklik yaparak, benzerlerinden yararlanarak, hazır gelen tasarımları farklı ebatlara uygulayarak işler yaptığım gibi beyaz kağıda(monitör) sıfırdan girişip sonuca gittiğimde oldu... Bu süreçlerde sizinde dediğiniz gibi yanımda oturan müşterinin olduğu ve istediklerini yaptırdığı zamanlar da, müşteriye zorla(izah ederek aslında) yaptığım işi değişikliğe uğratmadan(ya da min zararla) kabul ettirdiğim zamanlar da oldu... Bence problem biraz öz güvenden kaynaklanıyor... Biraz açmak gerekise(bu aralar açılımlar moda ya :)):
Örnekle anlatım yapmak çok hoşuma giden bir durum değildir ama öyle yapacağım...
Bir Kartvizit yaparken bir yazı veya logo vb nin kenarlardan min.3mm(tercihim 5 tir) içerde olması gerektiği ilk öğrendiğim şeylerden biridir, bunun aksini isteyen bir müşteriye ne yapar eder işin doğrusunu anlatır ve fikrini değiştiririm; çünkü olması gerekenin bu olduğunu bilirim, bu bilgiden gelen özgüvenle müşteriyi yönlendirebilirim... İşte problem buradan kaynaklanıyor bence, grafik konusunda(ya da yaptığınız herhangi başka işte) UZMAN değil iseniz; yani diğer bi deyişle bilgisayar programlarını biliyor grafik konusunda sadece tahminle kör uçuş yapıyorsanız(EĞİTİMSİZ İSENİZ) müşteri size "Şurası olmamış" dediğinde, "Hayır Abicim orası öyle yapılır, yoksa şu şuu sebepten Yanlış olur" diye izah edemeyeceksiniz demektir. Yurdum insanı zaten PARA veriyorsa o işte otomatikman sizden üstün olduğunu hisseder ve bunu size hissettirmeye çalışır. O büyük ajans sahibi sütçü müşterisini kovarken, bence bilgisinden doğan bir özgüven ile bu hareketi yapmış... Belki dizginleri bir kere verdimi kurtulamayacağı bilgisi, ya da alakasız bir sloganla başarısız bir kampanyaya imza atıp, kendi itibarını zedeleyebileceğinin bilgisi...(Ben bilemem, sadece tahmin :D) Daha fazla ukalalık yapmadan toparlamaya çalışayim...
Ekmek parası derdinde olduğumuzdan ya da öylesi dah kolayımıza geldiğinden hep kestirme yollardan gitmeyi tercih ediyoruz; ama bazılarının dediği gibi zirveye çıkmak kolaydır, zirvede durmak zordur... Kolay yoldan grafiker sıfatına haiz olduk diyelim, kalitesiz işler yaparak bu sıfatı kullanmaya nasıl devam edeceğiz? Tabi başka bir soru daha sorulması gerekiyor, bu işlerin kalitesiz olduğuna kim karar verecek? Müşteri beğendi ise o iş kalitelidir mi diyeceğiz? Bu sitede bile, bazen çalışmalarını eleştiriye sunan arkadaşlar, aşırı eleştiri aldıklarında, "Ama iş o şekilde basıldı bile..." )Yani onaylandı ve baskıya verildi, parası alındı, işte bir hata yok...) yanıtını verebiliyor...
Müşteri beğendi ise iş bitmiştir zihniyetinden kendimizi kurtarmamız lazım...
Bu da Grafiker in donanımlı, olması ile gerçekleşecek bir durumdur bence...
Ünvanların içini boşaltmamak lazım...
Grafiker, Genel Sanat Yönetmeni, Müşteri, hedef kitle... Bunlar net çizgiler ile ayrılmalı... Nasıl yapacağız bunları? Sorusuna bir yanıtım yok; ama bu soruyu sormak ilk adımdır bence; çünkü bundan sonraki soru "Bunun için ben ne yapabilirim?" olabilir...
Saygılarımla
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Burak Güzey

Önemli bulduğum ifadeleri yukarıya aldım.
1-Müşteri teknik konulara burnunu sokup hava atamıyor. İlla ki estetik, sanat ve tasarım konularında dediği olsun istiyor. Bunu da dar kültürü ve parası ile yapıyor. Bu konuda "kroyum ama para bende" şeklindeki yaklaşımlar artık herkesin bildiği espri konusu oldu. Müşteri tasarım konusunda çok şey bildiğini sanıyor. Bu onun magandalığından kaynaklandığı kadar, GRAFİKERLİK MESLEĞİNİN GRAFİKER OLMAYAN KİŞİLER TARAFINDAN KÜÇÜLTÜLMESİ ve DEĞERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNDEN DE KAYNAKLANMAKTADIR. Müşteri ; "bu tasarımı bu cahil çocuk yapıyorsa ben ondan daha çok zevk sahibiyim, ben bilgisayar bilsem ondan daha iyi tasarım yaparım " şeklinde düşünmekte veya düşünmeye sevk edilmektedir.

O halde (dediğiniz gibi) GRAFİKERLER DONANIMLI olmalıdır, eğitim diye boşuna çırpınmıyoruz.

2-Bu işlerin kalitesiz olduğuna ancak DONANIMLI GRAFİKERLER KARAR VEREBİLİR ve MESLEĞİ ONLAR YÜCELTEBİLİR. Meslek yücelirse müşteri grafikere saygı duyar. ( Büyük ajanslara bile saygı duymayan sütçü müşteriler gibileri her zaman olacaktır ama meslek yüceltilirse grafikere saygısızlık yoğunluğu ve oranı bu kadar fazla olmayacaktır.)

Ben Grafikerler Meslek Birliği'nin kurulma nedenlerinin başında "grafikerlik mesleğinin ilkelerinin ve sınırlarının belirlenmesi" konusunu ilk şart olarak öne sürmüştüm.

Bu belirlenir ve bilinirse grafiker ve grafikerlik yüceltilir, değerlenir, ucuzluktan kurtulur.

3-Müşteri beğendi ise iş bitmiştir zihniyetine sahip olanlar, müşterinin istediği tasarımı yapmaya kendini teslim edenlerdir. Elbette müşterinin haklı beklentilerine olumlu cevaplar verilecektir ve müşteri onayı söz konusudur. Ama grafikerlik mesleğinin de bilimsel ve sanatsal kuralları vardır ve BUNU ANCAK OPERATÖRLER DEĞİL, DONANIMLI GRAFİKERLER BİLİR. BU kurallar Grafik sanatının uluslararası kurallarıdır ve Amerikada da, Kenyada da, Rusyada da geçerlidir. Tıpkı trafik kuralları gibidir.Müşteri bu kuralların dışına çıkmak isterse GRAFİK KAZASI olacağı müşteriye bildirilmelidir.

Evet bu kuralları da DONANIMLI GRAFİKERLER BİLİR VE BİLDİRİR.

Ekonomik kriz vardır ve müşterinin saçma isteklerine boyun eğilmiştir... Bu başka bir tartışma konusudur, ama müşterinin berbat isteklerini yapıp da sonra bu tasarım güzel oldu çünkü müşteri beğendi demek başka şeydir, allah kahretsin bana berbat bir tasarım yaptırdı demek başka şeydir.

Reklamcılar arasında atasözü gibi bir söz vardır; "iyi bir tasarım görürseniz grafikeri tebrik ettiğiniz kadar, müşteriyi de kutlayınız, çünkü kötü müşteriye iyi tasarım yapılamaz."

4-Evet ; grafiker,sanat yönetmeni, yardımcı grafiker, operatör... bunlar net çizgilerle ayrılmalı... Bunu nasıl yapacaz? Operatörlerin kendilerini grafiker diye görmelerine son verdiğimiz zaman. Bu sitedeki değerli kardeşlerimden bazıları " ben kendimi grafiker olarak görmüyorum" diyebilecek kadar dürüstler. Herkes bu kadar dürüst olduğu zaman önemli bir çözüme kavuşmuş olacağız...

Peki bu nasıl olacak?

Bu site gibi sitelerde bunları tartışarak ve gerçekten grafikerliğin meslek ilke ve sınırlarına sahip çıkacak grafiker örgütlerini kurarak.
 

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Dün benim başımada buna benzer bir olay geldi. Frelance çalışan abim bir müşterisinden sertifika kartı tasarımı almış ve bu işi bana yapmamı söyledi. Bende kullanılacak alanı, şirketin ne iş yaptıgını ögrendikten sonra bir çalışma sundum. Başlangıçta abim begendi ancak müşteriye sunuldugunda müşterinin istedikleri dogrultusunda ona hak vermeye başladı. Ve müşterinin bana söyledikleri (Çok mu renkli olmuş, yazıyı küçültsekmi, yazı rengi parlak mı kalmıl....... ) Tamam müşteri yaptıgmı direkt kabul etmeyebilir ancak tasarımı başkalarına yaptırmaktansa kendileri yapsınlar, madem bu kadar bilgileri var benim yerime o geçsin. Ben grafiker olmayı hedefleyen bir gencim. Gerçekten grafiker olan abilerimi düşündügüm zaman üzülüyorum .
Başkalarına baglı kalarak ortaya özgün bir tasarım sunulamaz. Malesef devreye para girdiginde tüm ilkeler unutuluyor bazıları için.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Barisow arkadaşım, biz işimize karışan müşteriye karşıyız diye bir durum yok, bunu bir netleştirmek lazım bence... Afınıza sığınarak, sizn verdiiniz örnekten gitmek istiyorum... Müşterinizin sizin tasarımınızı beğenmemesinin 2 sebebi olabilir:
1- Grafikten anlamıyordur, ama yıllardır o tarz kartlara göz aşinalığından dolayı anladığını sanıyordur ve ukalalığından beğenmemiştir;
2- Sertifika kartı gerçektende "Çok mu renkli olmuş, yazıyı küçültsekmi, yazı rengi parlak mı kalmıl....... " acaba...

Bu sonuca bu iki sebepten hangisi ile ulaşıldığını tespit edebilmemiz için;
1- Müşterinin eğitim geçmişi ve varsa Güzel Sanatlar, Grafik vb. sertifika ya da diploma sahibi olup olmadığına ya da sektörde ne kadar süre kimlerin yanında durduğuna bakmak gerekir;
2- Bu kartı yapan Grafikerin, Hocamızın(Faruk Çağla Bey in bu sıfattan rahatsız olmadığını bildiğimden ve kendisini öyle gördüğümden ötürü bu sıfatı kullanıyorum) da dediği şu hususta
"Ama grafikerlik mesleğinin de bilimsel ve sanatsal kuralları vardır ve BUNU ANCAK OPERATÖRLER DEĞİL, DONANIMLI GRAFİKERLER BİLİR. BU kurallar Grafik sanatının uluslararası kurallarıdır ve Amerikada da, Kenyada da, Rusyada da geçerlidir."
gerçekten yeterli olup olmadığına da bakmak gerekiyor.

İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına...
Barisow arkadaşım bu konuda yetersizdir anlamında söylemiyorum(sakın böyle anlaşılmasın), bu örnekten yola çıkarak kendimize "Gerçekten bu yaptığım doğru mu, yoksa yapılan eleştirilerde gerçeklik payı var mı?" sorusunu sormalıyız demek istiyorum..
Bence bu soruya kesin cevap verebilmek için bahsi geçen tüm kuralları bilmek gerekiyor...
Bu da daha önceki mektubumda bahsettiğim Özgüveni kazanmamızı ve tasarladığımız işin arkasında daha sağlam durabilmemizi sağlar...
Son Örnek, Hocam ın Trafik örneğine bir açılım... :) :
Bir kavşağa geldin, Trafik kurallarını bilmiyorsan, geçiş üstünlüğü kimde bilmiyorsan, ya kuralları bilen ve geçiş sırası sende olunca sana yol verecek birini bekleyeceksin, ya da kafana göre dalacaksın(Kaza olabilirde olmaya bilirde ama riskyüksek). Kuralları bilen biri gelse de bana yol verse diye beklersen; çok uzun süre durabilirsin; çünkü trafikte senin gibi kuralları bilmeyen de olacaktır(belki de Çoğunlukta), en doğrusu o kuralları bilip, bilmeyenleri uyarıp, doğru sırada tereddütsüzce yola çıkmak değil midir?
 

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Burak Güzey Bey ilginiz için öncellikle teşeşkkür ederim.

Sanırım anlatmak istediklerimi yaznlış yol kullanarak ifade ettim. Önceki yazımda da bahsettigim gibi ben grafiker olmayı ve bu alanda söz sahibi olmayı hedefleyen birisiyim tıpkı Faruk Hocam gibi.
Sakın yanlış anlamayın ben sizi bana söylediklerinize karşı eleştirmiyorum. Birçok noktada haklı olabilirsiniz. Kendimden örnek vererek bu konuya deginmek istedim. Grafiker olmuş gerçek anlamda işini yapmaya çalışan abilerime destek olmak istedim. hani deriz ya hep bu işten anlamayan insanların bu işe müdahale etmesi çoy yanlıştır diye. Ben bu davranışımla bir nebze olsun kendi çapımda bu tür geçmişi resim çizmekten aciz olan insanların para sayesinde kendilerini bir anda sanki ressam sanmalarını eleştirmekti. Bu alanda çok yeni oldugumu biliyorum. Birde bu alana yıllarını vermiş abilerimin ne şartlar altında çalıştıklarını tahmin edebiliyorum. Ben bu durumdan rahatsız oldugum için protesto ettim. Kaliteyi korumak adına.
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
31
Tepki
0
Anılar ve tartışmada şuan'a kadar okuduğum kadarıyla;

Faruk Bey elbette bizler için bir USTA...
Faruk bey'in bizlere oranla çok daha fazla mesleki tecrübesi mevcut...
Faruk bey (bizler gibi) Mesleki anlamda örselenmiş...
Faruk bey'in biraz övgüye ihtiyacı var...


Teşekkürler Ağabey hayat tecrübeleriniz bizim için mutlaka ışık olacaktır, lakin günümüz koşullarında dik durmak yada gururlu Grafiker imajı çizmek sadece karizmamızı çiziyor...
 
Yukarı Alt