Bu alanda yeni olanlara tavsiyeler

Kayıt
4 Haziran 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Merhabalar,

Yaşım 33. Çok uzun yıllardır matbaa grafikerliği alanında çalışmak istiyorum. Ama bir türlü nasip olmadı. Şimdi artık bu işe eğilme vakti geldi diye düşünüyorum. Umarım geç kalmamışımdır. Bana bu konuda tavsiyelerinizne olmalıdır. Hangi programı öğrenmem lazım. Veya işe nereden başlamam lazım. Şimdiden teşekkürler...
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
grafikerlik öyle geniş bir alan ki sadece matbaa grafikerliği diye sınırlamak çok uygun değil. ama işimi görsün çok ileriye dönük olmadasa olur diyorsan "vektörel program"lar öğreneceksin.
tam isim vermek gerekirse:
İllustrator: adobe firmasının bir programıdır. Hemen hemen her programla uyumlu çalışır.Fakat matbaa sektöründe çok yaygın kullanılmıyor. Ben severek kullanıyorum. Komplex bir programdır iyi hakim olunması gerekiyor. öğrenmesi diğer prog. göre daha uzun zaman alır.
COREL DRAW: Çok yaygın kullanılan bir program. illustatöre göre ben çok basit görüyorum. Bana hep paint i anımsatıyor. İllustratörü 1 ayda öğrendiysen atıyorum tabi , corel i 1 haftada öğrenirsin. Şirin bir program ama İllusratoru kullanırken kendimi daha bilgili hissediyorum Photoshop gibi bir program.

Kafan karıştı tabi huyum kurusun kısadan yazmayı bir beceremedim. Kısaca matbaa istiyorsan yukarıdaki iki programı kesin öğren. Çünkü matbaanın biri illustrator kullanıyor sana yeter derken diğer matbaaya gidiyorsun corel kullanıyor. Afallamamak için ikiside şart.
Yanına photoshop kesin öğren. Çok lazım olacaktır. Resim boyutlandırması yaparsın hiç birşey yapmasan.
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Bunun yanında freehand'i öğrenmen gerekir.Malesef birçok matbaa hala freehand kullanıyor.
 

jardelap

Üye
Kayıt
2 Kasım 2009
Mesaj
4
Tepki
0
corel drawı tek geçerim bu konuda
ayrıca matbaa sistemine geçeceksen matbaalarıda ikiye ayırmak gerektiğini düşünüyorum ben
ufak bir işletme olarak baktığınızda corel bilmeniz azda olsa photoshop bilmeniz yeterli
ama büyük bir matbaa sistemi düşünüyorsanız daha kapsamlı bilgi bilmeniz ve programsayısını arttırmanız gerekmektedir.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Matbaa grafikerliği derken aslında anlatılmak istenen baskı operatörlüğü. İşin içinde pek grafikerlik (tasarımcılık ) yok aslında. Genelde iş, gelen çalışmaları baskıya hazırlamak, montajlamak, tamir etmek seyrek de olsa baştan hızlı grafik çalışmalar yapmak.

Bu işi yapacak arkadaşda tabi ki yüksek kalite bir baskı bilgisi olması gerekiyor. Ve piyasada kullanılan hemen hemen her yazılımda işi alıp düzenleyip baskıya göndermesi gerekiyor. Tek yazılım yada 2-3 yazılım bilmekle olacak bir iş değildir. Örneğin ben asla tek programla iş yapan abi bana Corelde gönder işi diyen bir yerle çalışmam. Ha ben çalışmayı CDR formatında da gönderirim gerekirse ama matbaa beni böyle kısıtladığı anda gözümde bitmiş olur.

Zaten üst düzey bir yerde çalışmak istiyorsanız öncelikle Acrobat ve PDF teknolojilerine hakim olmanız gerekiyor. Sorunsuz iş bastırmak isteyen bilinçli yerler çalışmalarını genelde PDF gönderecektir hangi yazılımda çalışırsa çalışsın.

Kısaca özetliyim iyi bir operatörde olması gereken özellikleri sırasıyla:

1-Baskı ve baskı sistemleri bilgisi
2-PDF ve Acrobat bilgisi
3-Indesign-illustrator-Photoshop üçlüsü
4-Corel Draw
5- Freehan ve Quark
 

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
Matbaa da bilinmesi gereken programlar ile ilgili arkadaşlar söylemiş söyleyeceklerini zaten. Acrobat, corel, illustrator, indesign ve photoshop dışında bir program söyleyecem ve şu an kesinlikle bildiğinizi sanıyorsunuz. MİCROSOFT OFFICE Word. Bilmiyoruz emin olun sadee Word Pad olarak kullanıyoruz bu programı, matbaa da bu programın bazı özelliklerini pratik bi şekilde kullanailiyo olmak sana o kadar çok zaman kazandıracaktır ki...
 

kubra28

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2013
Mesaj
10
Tepki
0
olayın özü corel draw,bunu bilmeniz hepsini bilmenizin toplamıdır,artık corel o kadar geliştiki diğer programlarda yaptığınız her işlemi
corel'de yapabilmek mümkün.
siz corele sarın :)
 
Kayıt
5 Mart 2010
Mesaj
28
Tepki
0
1. İlistratör 2. Freehand gelçi Freehande gerek yok İlistratörü öğren zaten matbaa da bire bir çalışman gerekicek sürekli. Çok azda Photoshop gayet yeterli olur sana.
 
Yukarı Alt