Bu işte En İyisi mi Olmak İstiyorsun?

Kayıt
1 Ağustos 2010
Mesaj
24
Tepki
4
Yaşadıklarımla ilgili hayatımdan kısa bir parça ile ve hayatın gerçekleri ile sizlere bunun nasıl olduğunu anlatacağım. Emin olun istediğinizi elde etmenin en kolay yolu diye bir şey yok...

Kesit 1
Üniversite hayatım bittikten sonra, Antalya'ya geri dönüş yaptım. Oturduğumuz apartmada kapı komşumuz olan ve aynı zamanda apartmanın altında işyeri olan Reklamcı Abimiz (Açıkhava Reklamcısı), benim üniversitede yapmış olduğum tasarımları görmüş ve arasıra yanına uğradığım oluyordu. Çok geçmeden 2-3 hafta sonra bir gün yanına uğradığımda akrabası olan bir başka reklamcı Grafiker arıyormuş ve o an ben geldiğim için reklamcı abimiz beni tavsiye etti. Tabi o zaman sadece Photoshop biliyorum. Açıkhava Reklamcılığında ağırlıklı olarak demeyelimde en çok kullanılan Corel Draw denilen bir programmış. İşyeri sahibiyle konuştuğumuzda bizim elemanlardan öğrenirsin yavaş yavaş diyerek işe başladık. Ben bilmezdim ki bu programın başıma bu kadar bela açacağını. Neyse işe başladık, 2 haftada CorelDraw'ı hakkıyla öğrendim ve bana sözde yardımcı olan arkadaşlara ben kendim öğretmeye başladım. Tezat bir durum değil mi? Çalıştığım firma açıkhava reklamcılığı olduğu için sadece tabela yapıyoruz, sadece tabela... Ben Web Tasarım üzerine bir iş düşünürken sözde güvendiğimiz iyi bir insan olarak bildiğimiz reklamcı abimiz bizi nerelere sürükledi. Merak etmeyin çok sürmedi, 3 ay sonra işi beğenmediğimden dolayı zaten asgari ücretten de aşağıda bir ücretle sigortasız kaba saba bir ortamdan haz etmedim ve çıktım. Bu kısımda daha abimizin iyi bir insan olduğunu düşünüyorum.

2 ay süren bir işsizlik döneminde CorelDraw ile ilgili makaleler ve anlatım hazırlayıp internette ücretsiz olarak paylaştım ve tasarımlarımı CorelDraw üzerinden hazırlamaya başladım. Antalya'nın büyük Reklam Firmalarından bir telefon geldi ve görüşmeye gittim. Sırf CorelDraw bildiğim için direkt işe başladım. Bu sefer ücretim Asgari ücretten 3 kat fazlaydı. Çalışma ortamı güzel, firmanın bir statüsü var ve insan ilişkileri çok güzel. 30 günün ardından firmanın kirli işleri olduğunu öğrenip fazla risk almadan kıyıdan kıyıdan firmadan çıktım.

Kesit 2
Gördüm ki, Bu CorelDraw benim peşimi bırakmayacak bende komple programı bırakıp Photoshop ve Illustrator programlarına ağırlık verdim. İlk Web Tasarım çalışmalarımı ortaya çıkardım ve internet üzerinden taslaklarımı satmaya başladım. Üniversiteden tanıştığım bir bayanla birlikte bir Web Tasarım sitesi açtık ve müşterilere doğru koşmaya başladık. Bu sırada reklamcı abimizle şöyle bir diyaloğumuz geçti.

Abimiz: Web tasarım yapıp ne yapacaksın. Zaten herkes artık web tasarım yapıyor 200-300 TL'ye yapılıyor. Boşa zaman kaybetme bak bu reklam işinde güzel paralar var. Bu işe devam et sen.
Ben: Herkes kendi rızkını yer abi, ben bu işi seviyorum ve yapacağım.

Abimiz: İşyerlerine internet bağlatan herkes TTNET'in internet sitesi paketlerinden kullanıyor. Bu şekilde iş alman zor olur.
Ben: Hımm...

Çok bir konuşma yapmadık, kendi çıkarları için benim geleceğimi silip atabilen bir insanı daha tanıyamadım ve hala abimiz...

Fırsatları değerlendirmesini çok iyi bilen bu abimiz beni gene beni bir tanıdığına yönlendirdi ve tesadüfe bakın o da reklamcı... Aramızdaki muhabbet;

Reklamcı: Bizde burayı yeni açtık, herhalde sende web tasarım yapıyormuşsun Pek geleceği olmayan işler bunlar Bana da montaj elemanı lazım arabaya yükleme yapcak kaynak falan yapacak...
Ben:(Hiç haberim yokmuş gibi davranıyorum)Bir sürü eleman var, bulursunuz birini.

Reklamcı: Sen gel yanımda başla, yavaş yavaş sanat öğrenirsin, kaynak yaparsın tabela yaparsın, boş zamanında da tasarıma bakabilirsin. Hiç olmazsa elinde bir ustalık olur.
Ben: Teşekkür ederim, sağolun ama ben tasarım yapmaya devam edeceğim görüşürüz...

Kime sorsanız çok iyi kişiler diyebileceğiniz bu insanlar kendi çıkarları için insanların geleceklerini ve ne yapmak istediklerini umursamazlar sadece kullanmaya bakarlar ve işleri bitince kapı dışarı yaparlar. Peki bu durumda sizin olmak istediğiniz geleceğiniz ne olacak?

Bu sadece bizim mesleğimiz için geçerli değil. Tüm meslekler için geçerli... Bir işte en iyisi olmak istiyorsanız sadece kendinizi düşünün, insanların size bir şeylerden vazgeçirmesine aldırış etmeyin. İşinizde iyi olmak istiyorsanız sadece o işinizi yapınız ve etrafınıza kulaklarınızı kapayınız, sabrediniz. En güvendiğiniz insanları belkide sizi kullanıyor olabilir...

Grafik-Tasarım olgusu hemen gelişen bir olgu değildir. Zaman geçtikçe görselliğiniz ve fikirleriniz gelişecektir.
Sabredin ve çalışın... Ben sabrettim, azmettim, vazgeçmedim, çalıştım! Sonra ne mi oldu?

SON
1 Yıl geçmeden değerli abilerimiz reklamcılıktan sıyrılıp matbaa, promosyon işleri yapmaya başladı. Hatta bazıları hem tabela, hem matbaa, hemde promosyon yapmaya çalışıyor. Bir gün abimiz beni aradı, Bize bir web sitesi yapalım web sitesi önemli dedi. Cevabım aynen şu oldu, Abi herkes web sayfası yapıyor 200-300 TL'ye yaptırabilirsin ben şuan yoğunum eğer ben yaparsam 1.000 TL civarında yaparım dedim ve konuşmayı bitirdim. Şimdi sadece Web Tasarım işleri yapıyorum ve en az fiyatım 800 TL'den aşağı değildir. Nasıl mı bu seviyeye geldim?

Sabrettim, Azmettim, Vazgeçmedim, Çalıştım!

M.Keskinoğlu
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
harika, harika, harika... :) ne güzel ifade etmişsiniz ve ne kadar özel bi anlatım yöntemi olmuş. her bir kelimesini içime sindire sindire okudum. kaleminize sağlık, yazmayı istemiş fikrinize, kendinize duyduğunuz saygıya sağlık :)

şöyle özel ve güzelinden derin bir nefes aldım öğle saatleri olmasına rağmen harika bir GÜNAYDIN oldu benim için :)

günaydınlar, kendine uyanan ve uyanmak isteyen herkese :)
 

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Güzel bir yazı. Hedeflerinden hiç şaşma zamanla daha iyi yerlere geleceksindir. Bu sadece web tasarım için değil bir çok alan için geçerli. Hangi işi yaptığın değil işini nasıl yaptığın daha önemlidir.
 
Kayıt
17 Ekim 2008
Mesaj
15
Tepki
0
Tebrik ederim, mesleğinize sadık kalarak o zorlukların üstesinden gelmişsiniz, bende benzer durumlardayım
tam ders çıkarılacak bi kesit olmuş teşekkürler
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
insanı iş değil işyerindeki entrika yoruyor zaten.
ben nerdeyse 24 saat bilgisayar başındayım akşam olunca bir gram uyku gelmez gece 2-3 bilgisayrda çalışırım
işe girdim anlattığınız gibi öyle karışıktı ki 2 -3 saat bilgisayara dayanamıyor eve gelincede kanepeye kendimi zor atıyordum.
hala anlamış değilim durumu.
bir kitaptan okumuştum: şems-i tebrizi diyor ki " mevlanayı mevlana yapabilmem için ilk iş dış sözlere onu kapatmam oldu"
yani herkes eleştirir seni vazgeçirir bir yıl sonra bakmışsın ki sana yapma dediğini kendi yapıyor . "öyleyse ben neden bıraktım" dersin
adamın cevabı en nefret ettiğim cevaptır" o zamanlar öyleydi bu zaman böyle"
sen otur boşa geçen bir yılına yan :(
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Ben biraz geç okudum yazınızı...
Tasarımda SON yazarsınız da, müşteri son dakika değişikliği yapar ya... :D
"EN SON" diye yeni bir klasör açarsınız.
10 yıl sonra "EN EN SON" klasörünüzde ne var onu merak ettim açıkçası.
 
Yukarı Alt