Çalışma Baskıya Giderken (Yardım)

JustinLive

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2010
Mesaj
129
Tepki
7
Herkese iyi forumlar baskı konusunda bi kaç sorum olcaktı,
1- Çalışma Hangi Formatta Açılmalı (Color, Dpi) vs. gibi.
2- Çalışmayı Pixel Olarak Açıyorum ve örnek olarak 900x700 Px. Bu Photoshopta gözümde normal gözüküyor baskıda aynı boyuttamı çıkıcak ?
3- Çalışma Hangi Formatlarda baskıya götürülmeli ?
4- Kenarlardan boşluk bırakılması gerekiyormu eğer bırakılıyorsa ne kadar ?
Ve son olarak Color CMYK - Dpi 300 Açınca Renkler Farklı biraz soluk gözüküyor bunu nasıl düzeltebilirim ?

Yorumlarınızı bekliyorum.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Çalışmayı photoshoptan baskıya yollayacaksanız. CMYK ve 300dpi olacak, Cmyk üzerinden renk ayarlarınızı yapabilir, pantone kataloğundaki renk değerlerinden faydalanabilirsiniz. Yada kontras verebilirsiniz fakat RGB olarak baskıya iş yollayamazsınız, RGB işlerin ekranda parlak görünmesinin nedeni monütörlerimizinde RGB olmasıdır.

Photoshopta döküman açtığınızda pixel yerine cm işaretleyip oradan istediğiniz ebadı verebilirsiniz. cm olarak ne verirseniz o çıkar. Göz kararı çalışılmaz.

Çalışmayı Tiff formatında baskıya yollamak en doğru yoldur.

Kenarlardan boşluk değil fakat taşma payı bırakmak zorundasınız. işin bitmiş hali + 5'er mm her taraftan taşıracaksınız, iş baskıdan çıktıktan sonra kesilecek taşma payı bunun için gerekli.

Not olarak: Photoshoptan tiff olarak iş baskıya yollanır mı? Yollanır, fakat çok tavsiye ettiğim bir yöntem değildir. Hazırlanan resim yada görsel neyse bir vectörel programa çağrılıp üzerindeki yazılar vs. orada koyulup, crosları atıldıktan sonra göndermek daha doğru diye düşünüyorum. Fakat her yiğidin yoğurt yemesi farklı derler :) photoshop için gerekenleri yukarıda yazdım..

Kolay gelsin.
 

JustinLive

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2010
Mesaj
129
Tepki
7
@Arzu ULUIRMAK


Yorumunuz için teşekkürler fakat aklıma takılan 2 soru kaldı

1- 5'er mm boşluk bırakmalısınız demişsiniz bu boşluğu photoshopta nasıl belirleyebilirim ? (Tasarım sayfasını açarken 5mm daha fazlamı açayım?)

2- Dpi Arttıkça Sanırım otomatik olarak sayfanında boyutu büyüyor ?

ve son olarak bu renk değişimini nasıl ayarlayabilirim RGB çalışmada renkler dediğiniz gibi parlak, CMYK çalışmada soluk bu normal bi şeymi yoksa düzeltebilirmiyim ?
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
@JustinLive

Sayın JustinLive, Arzu hanım yukarıda sormuş olduğunuz sorularınıza cevap vermiş tekrar aynı şeyleri yazmaya gerek olduğunu sanmıyorum.
1- Evet çalışmanızı photoshopta yapacaksanız photoshopta sayfa açarken birebir ebadından 5 mm taşma payı vermek zorundasınız yani yanlış anlaşılma olmasın 5mm derken bu tek taraftandır yani her iki taraftan 5'er mm taşma payı olacağı için işi 10 mm (1 cm) büyük açmalısınız. Ayrıca yine Arzu hanımın dediği gibi photoshopta yapmış olduğunuz dosyayı tiff olarak kaydedip bu dosyayı bir vektörel programa export etmeniz ve taşma paylarını, kesim krosslarını burada belirtmeniz en uygunudur.

2- Dpi olarak, photoshopta 300 pixel/inc baskı için idealdir cm olarak karşılığı ise pixel/cm 120'ye tekamül etmektedir, bunun üzerinde yapmanızın hiçbir katkısı ve anlamı yoktur 300 pixel/inc normal ve uygundur.

Ofset baskıya göndereceğiniz işler mutlaka CMYK modunda olmalıdır, kesinlikle RGB olmamalıdır.
 
Kayıt
12 Mart 2011
Mesaj
19
Tepki
0
Biri çalışma demiş. millet atlamış... yok tiff olacak yok 300 dpi olacak yok 5 mm pay bırak. Çalışma ne? Ne demek çalışma? Bir kişi de çıkıp arkadaşım sen ne yollayacaksın, bu çalışmanın bir adı varmı diye sormamış. Bir kartvizit de çalışma dır. 5 metreye 3 metre afiş de bir çalışmadır. ÇALIŞMA.... Sarı çizmeli Mehmet ağa... Hadi bırak bakalım kartvizite 5mm pay... Hadi yap bakalım 4 metrekarelik resimli bir afişi 300 dpi... Çıksın sana 10 GB lık bi dosya onu kaydedicem diye uğraş... Hadi kaydettin baskıya nasıl göndericen?
Hadi diyelim uyguladın bunları dergi broşür el ilanı vs için. (Dergiyi nasıl tiff göndericen baskıya o da ayrı bir tartışma konusu zaten) Adam senden branda afiş istedi. Bırak bakalım 5mm pay.. Öyle öğrettiler ya?... Adama gülerler....
Birşeyi sorarken doğru soralım ve cevaplarken neye cevap verdiğimizi bilelim.
Tiff kartvizit gönder bakalım baskıya. "bu ne kardeş? eee ben bi sitede sordum öle dediler."
Her ÇALIŞMA'nın payı, DPI'ı, formatı farklıdır. Her çalışma ebadı ve formatı için ayrı ayarlamalar gereklidir.
Öyle "çalışma 300 dpi cmyk ve tiff olur" diye ezbere yapılmaz bu işler... Ayrıca en uygun çözünürlük 300 değil 305 dpi dir milimetrik sonuç almak için gazete, dergi, broşür vs baskılarda.
Hadi kolay gelsin herkese...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
@A.Özdemirer

Sayın A.Özdemirer, sizce 900 x 700 px nasıl bir ebattır, 5 metreye 3 metre bir afiş ebadı mıdır?
 

nuriQocca

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2009
Mesaj
219
Tepki
5


Merhaba arkadaşlar girdiğim değerler doğrumudur teyid ederseniz sevinirim matbaa' ya basılı yayın göndermediğimden yardımcı olmanızı rica edeceğim.. A4 sayfasını açtım ve bleed olarak 5mm girdim bu da çalışma alanımdan 5x5x5x5 mm dışarıya alan açtı.. fotoğrafı görüldüğü gibi bu alana kadar taşırdım doğrumudur? Yazılar için bir şey yapmama gerek yok sanırım create outlines dışında :allalla:
 
Kayıt
27 Aralık 2011
Mesaj
1
Tepki
0
@A.Özdemirer

Arkadaşım ne güzel giriş yapmışsın, ama sonunda sende bir şablona takılıp kalmışsın. En doğru dpi diye birşey yoktur. Çalışmada kullanacağın dpi değerini baskıyı yapacağın mecra daha doğrusu kullanacağın lpi değeri belirler. 304,8 diye bir standart vardır, bu değer aslında 60'lık tram diye bildiğimiz 154 lpi'lık değerde basılabilecek maksimum detayı temsil eder. Yani 400 dpi'lik bir görseli 60'lık tram bastığında o görselden alabileceğin detay, maksimum 304,8 dpi lik tır. Oysa 70'lik tram için en ideal dpi, 350, 80'lik tram için ise 400 dpi'dir. Ayrıca gazete tramı olan 44'lük tram için ise 220 dpi yeterli olacaktır. Dpi değerinin fazlası göz çıkarmaz, işe ekstra bir değer de katmaz, sadece makinayı yorar, ama azı işi çöpe götürür...

Kolaylıklar
 
Kayıt
21 Ocak 2014
Mesaj
3
Tepki
2
Merhabalar a4 boyutunda(210/297) bir el broşürü hazırladım 5 mm kesme payı bıraktım. fhotoshop cs4 de,ben bunu tiff olarak kaydedip baskıya yollamayı düşünüyorum,yaptığım doğrumudur.
 
Yukarı Alt