canon 60d sorunu

meleqkk

Üye
Kayıt
14 Ekim 2011
Mesaj
4
Tepki
0
merhaba nikon d5100 den zorunlu olarak canon eos 60d kullanıma geçtim.

Ürün fotoğrafı çekiyorum ama fotoğrafı floresan ışıklı çektiğim zaman mavi çıkıyor. Paraflaş kullandığımda turuncu çıkıyor. Ben bunu nasıl düzeltebilirim. yardımcı olabilecek biri var mı?

Görsel olarak da göstermek isterim.



(Bu fotoğraf 2 paraflaş ve 1 sürekli ışıkda çekildi ama sonuç turuncu)



(Bu fotoğraf çadırda 5 adet floresanla çekildi sonuç mavi (Makinada beyaz ayarı beyaz floresan ışıktı.))



(Bu fotoğraf ise çadırda 5 adet floresanla çekildi sonuç gri (Makinada beyaz ayarı otomatik ışıktı.))
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Öncelikle, kapalı bir çekim yapıyorsanız, ışık kaynağınız rafine olmalıdır.
Renk ısısı farklı ışık kaynakları kullandığınız zaman, fotoğraftaki renkler kontrolden çıkar. AWB ayarında çekmiş olsanız dahi, bu sorunu makinenin çözmesini bekleyemezsiniz. Bu durumda makine ortalama değerler üzerinden gidecektir.

En doğru sonucu bulmak için;

*Asla farklı ışık kaynakları kullanmayın.

*Kullandığınız ışık kaynağının renk ısısını bilmelisiniz. Fotoğrafçılık için üretilmiş floresanlar veya diğer ışık kaynakları üzerinde mutlaka renk ısısı kelvin cinsinden yazar.

*Profesyonel olarak çekim yapan bir fotoğrafçının çekim aksesuarları arasında mutlaka bir Kelvinmetre olmalıdır. Bazı pozometre ve (veya) flaşmetrelerde bu özellik de vardır.

*Endüstriyel flaşlar (paraflaş), genellikle 5200-5600 Kelvinlik ışık verirler. Buna beyaz ışık diyoruz.

Genellikle, paraflaşların iki ampülü vardır. Biri pilot ışık, yani yansıma, gölge, sertlik gibi ayarları yaptığımız ve genellikle sarı ışık veren tungsten flamanlı ampül, diğeri ise çekimi gerçekleştirdiğimiz Xenon buharı olan flaş ampülüdür.
Yani, paraflaşlarda (genellikle) aynı anda iki farklı renk ısısına sahip ampüller kullanılır. Çekim anında Xenon ampül patlar. Bu ışık; tam güçte iken, sahip olduğu GN (guide number)-klavuz numarası ile bağlantılı olarak flamanlı ampülü bastırır ve çekimde beyaz ışığı kullanır.

Fakat, bazı fotoğrafçılar (bunlara pek profesyonel diyemiyoruz), paraflaşın gücünü düşürup, flaman ışığı ise hâlâ maksimumda kullandıkları için ve artık flamanın ışının xenonun ışıığını bastırdığı anda renk ısısı 3200 Kelvine indiği için maalesef fotoğrafI turuncu olarak çeker!

Son söz, iyi bir fotoğraf makinesine sahip olmak hatta güçlü bir paraflaş veya diğer ışık kaynaklarına... Çekim çadırına... vs. sahip olmak, iyi bir fotoğraf çekeceğiniz anlamına gelmez. Bütün bunlardan çok daha maliyetlisine, yani fotoğrafçılık bilgisine sahip olmalısınız.

Bir projeye başlamadan önce mutlaka bilgi eksiklerinizi gideriniz.

Mümkünse bir profesyonel fotoğrafçı yanında uzun bir süre çıraklık yapınız.

Bu süreyi kısaltmak için yine bir profesyonelden uzun soluklu bir kurs alınız. Çoğu zaman iyi bir makine, işi bilmeyen için çözüm değil, sorunun bizatihi kendisidir.

Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt