Çin'de Skype konuşmaları dinleniyor

Muzaffer BAKIRCI

by imagination
Kayıt
23 Haziran 2008
Mesaj
77
Tepki
2
Çin’de İnternet aracılığıyla ‘Skype’ telefon servisi üzerinden gönderilen ve siyasî bakımdan hassas ‘Tibet’, ‘demokrasi’ gibi sözcükler içeren mesajların izlendiği ve sansürlendiği ortaya çıkarıldı.

Kanadalı araştırmacılar, Çin’de İnternet aracılığıyla ‘Skype’ adlı telefon ve sohbet (chat) servisi üzerinden gönderilen ve siyasî bakımdan hassas olan mesajların izlendiğini ve sansürlendiğini belirtti. Araştırmacılar Çinli ‘denetçi’lerin, Skype’ın bir güvenlik açığından yararlandığını açıkladı.
‘Skype’ yetkilileri de, Çin’deki kullanıcılan gönderdikleri mesajların bu ülkedeki ortakları, cep telefonu şirketi ‘TOM Online’ tarafından izlendiğini ve kayda geçirildiğini kabul etti.
Bu uygulamadan dolayı özür dileyen ‘Skype’, sorunun giderilmesi için ‘TOM Online’ ile görüşüldüğünü bildirdi.
Olayı ortaya çıkaran Toronto Üniversitesi Yurttaş Laboratuvarı, İnternet’in Çin’de nasıl denetlendiği konusuna odaklanmış çalışmalar yapıyor.
Araştırmacılar, binlerce İnternet mesajının, Çin’de muhalefet veya rejim aleyhtarlığını çağrıştıran ‘Falun Gong’, ‘Tibet’ ve ‘demokrasi’ sözcüklerini içerdiği gerekçesiyle kaydedildiğine ve dosyalandığına dair kanıtlara sahip olunduğunu söylüyorlar.
İnternet konuşmalarında, son aylarda gündeme gelen ‘süt’ ve ‘deprem’ gibi sözcüklerin de dikkat çektiği kaydedildi.
Kanadalı araştırmacılardan Nart Villeneuve, Çin hükümetinin konuşma ve sohbet kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kanıt bulunmadığını ama, bunun olanaksız da olmadığını söyledi.
İnsan hakları savunucuları, Çin’de, İnternet’i denetleyen binlerce güvenlik görevlisinin, sanal dünyadaki zararlı yayınları kontrol ettiklerini savunuyorlar.
kaynak:ntvmsnc
 
Yukarı Alt