cmyk nedir?

U

User

Misafir
CMYK, baskıda dört temel işlem renginin kısaltmasıdır (Cyan, magenta, yellow, black). Bu renkler tram yöntemi ile baskıda kullanılan renkleri oluştururlar. Aslında temel renk sayısı üçtür. Siyah bu renklere zorunlu olarak ilave edilmiştir. Kuramda üç rengin karışımının siyahı oluşturması gerekirken, pratikte bu durum böyle değildir. Hem üç rengin mürekkepleri yeterli renk şiddetini sağlamadıklarından hem de üç renkli mürekkebin karışımı yerine siyah mürekkep kullanmanın maliyetinin daha düşük olması nedeniyle siyah renk sisteme ilave edilmiştir.
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
kağıt üzerine basılacak materyaller 4 ana tabakadan oluştuğu için (CMYK) ve RGB kaynağı sadece fotonlarla (elektromanyetik sapmalar) la elde edildiği için (tvlerdeki ve monitörlerimizdeki) takdir edersiniz ki 4. tabakayı elde edemiyorsunuz.

film çıkışa yollağımızda bu resimler 4. tabaka olmak zorunda olduğu için ya riplenirken hata vermekte ya da çıktı tarafından simule edilmektedir.

dijital baskı yapan makinelerde bu sorun yaratmaz çünkü onlar ekranınızdakileri basmakla görevlendirilmişlerdir. dijital baskılara örnek olarak büyük ebat dijitaller, evimizde kullandığımız renkli veya lazer yazıcıları örnek verebiliriz.

ama baskı işinde kullanılar film veya ctp çıktıların ripleri buna uyumlu olmadığı için ki uyumlu olmak gibi bir şartı kesinlikle yok yaptığı RGB yorumlama sonucu baskımızda kömür gibi kap kapa bir resim elde etmekteyiz ya da rip bunu yapamayacağı için hata vermektedir.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
@mete meral
kullandığınız programa göre değişir.
photoshop'ta ımage / mode / CMY yolunu izleyiniz.
corelde bitmaps / convert to bitmap deyiniz.
300 Dip değeri standar olarak gelecektir. ok. deyiniz.
anti-aliasing işaretli olmasına dikkat ediniz.
 

tansu.

Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
7
Tepki
0
Peki, Free Hand.de nasıl CMYK.a çevirebiliriz?
Eğer yardımcı olursanız gerçekten çok sevinicem.
Davetiye yapıyorum ve baskıya gittiğimde renklerde aşırı derecede sorunlar yaşıyorum.
Lütfen yardımcı olun.
şmdiden çok teşekkürler.. =)
 

Emre Şerim

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
20 Ekim 2008
Mesaj
261
Tepki
14
Tansu arkadaşım, Freehand'de mixer'de belirlediğin tek rengi kullanmalısın.. Her defasında mixer'den renk çekersen, o renkleri ayrı kanallarda algılar.. Film basan arkadaşta bu konuda bilgisiz ise işinin sadece bir bölümü çıkar.. Aman dikkat :)
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@User

Aslında K için doğrusu "Key" 'dir. CMY ile siyah renk elde edilemez bu sepebten doygun bir siyah renk için anahtar bir renge ihtiyaç duyulur.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@Threebudha

Aslında CMY ile de siyah elde edilebilir. 100-100-100 kullanarak. Makinanın kalitesine ve istenen baskıya göre değişir.
Hepsini 100 olarak kullandığımız zaman tüm renkler maksimumda kullanılır. Çoğu baskıda tam 100 kullanılmaz. Genelde tasarruf açısından kullanılmaz. Nadiren çok hassas baskılarda kullanılır. K nın kullanımı koyuluğu ve yoğunluğu arttırır.
 
Yukarı Alt