Corel X5 'te Ne Gibi Hatalar/Eksikler Vardı? Neler Düzeltildi? , Geliştirildi?

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
CorelDRAW Graphics Suite X5 - Benioku Notlarından derlediğim düzeltme ve yenilenmeleri paylaşmak istedim, Olurya sorun yaşadığınız konu vb. vs. ile ilgili buradaki açıklamalar yardımıyla daha sorunsuz bir Corel 'le Keyifli Tasarımlar için okumanız tavsiye ederim,


CorelDRAW Graphics Suite X5 Servis Dosyası 1

CONNECT

Bu hizmet paketi Corel CONNECT sürüm 2 ürününü içermektedir. Bu sürüm, düzeltmeleri ve dış içerik sağlayıcılarının ve önceki CorelDRAW Graphics Suite X5 sürümlerinde bulunan içerik kitaplıklarının içeriğini aramanıza olanak tanıyan yeni işlevleri kapsar.

iStockphoto, fotolia ve Flickr'dan içerik arama

Bu dış içerik sağlayıcılarını kullanmak için öncelikle her bir sağlayıcının kullanım şartlarını okumanız ve kabul etmeniz gerekir. Bunu yaptığınızda, [!] işareti [√] işaretine dönüşür; daha sonra, sağlayıcının içeriğinde arama yapabilirsiniz.

iStockphoto ve fotolia

iStockphoto ve fotolia ile web sitelerinde bulunan milyonlarca resimde arama yapabilirsiniz. Döndürülen resimler, filigranlı düşük çözünürlüklü comp resimlerdir. Buna ek olarak, comp resimler satıcıların web sitesindeki orijinal konumlarına bağlantılar içerir. Yeni bir menü öğesi olan "Comp Kaynağını Aç" seçeneğini kullanarak, doğruca web sitesindeki orijinal resme gidebilirsiniz. Buradan, projelerinizde kullanmak üzere resmi satın alabilirsiniz. Uygulamalara, "Comp'u Değiştir" adlı yeni bir menü öğesi de eklenmiştir. Bu seçenek, comp resmini indirilen bir resimle değiştirebilmenizi sağlar. Comp resmini indirilen bir resimle değiştirirken, uygulamalar comp resminin boyutunu, yönünü ve eğikliğini satın alınan resimle eşler. Ancak, comp resim satın alınan bir resimle değiştirildiğinde, resim efektleri ve ayarlamaları korunmaz.

Flickr

Flickr'da, "The Commons" ve "Creative Commons" konumlarında arama yapabilirsiniz. "Creative Commons", kullanıcıların fotoğraflarını yüklediği yerdir ve daha sonra, CONNECT sahipleri tarafından Türev Olmayan Özellik veya Ticari ve Türev Olmayan Özellik lisansı olarak etiketlenmiş sonuçları döndürür. Creative Commons hakkında daha fazla bilgi için http://www.flickr.com/creativecommons adresini ziyaret edin. "The Commons" adı verilen bölgede, dünyanın çeşitli yerlerindeki müzelerin bağışladığı resimleri de içeren, telif hakkı olmayan binlerce resim bulursunuz. Flickr'daki resimler de "Comp" resimleri olarak işaretlenmiştir ve bir resmi projenize eklemek üzere izin almak için resmin sahibiyle iletişim kurmanız gerekir. Flickr'dan indirdiğiniz resimlerin baskı çözünürlüğü orijinal resme göre tanımlanır. Flickr'dan alacağınız resimlerde, resmi daha yüksek çözünürlüklü bir resimle değiştirmenize gerek kalmaz.

CGS önceki sürüm içeriği

CONNECT sürüm 2 artık, önceki CorelDRAW Graphics Suite sürümlerinin içerik kitaplıklarında da arama yapmaktadır. Önceki sürüm içeriğini aramak için iki seçeneğiniz vardır: 1) DVD/CD'yi sürücüye yerleştirin veya 2) Dosyalar bilgisayarınıza kopyalanmışsa, bunları araması için CONNECT'i yapılandırabilirsiniz. DVD/CD'yi kullanmak isterseniz, DVD/CD'yi sürücüye yerleştirebilirsiniz. Daha sonra, Kitaplıklar bölmesinde kitaplık görünür. Dosyaları önceden sabit diskinize kopyaladıysanız, Kitaplıklar bölmesini tıklatın, yapılandırmak istediğiniz CGS sürümünü seçin ve daha sonra, içeriğin bulunduğu klasörü işaret etmek için Kaynağı bul (Fotoğraflar/Nesneler, Küçük Resim, Profesyonel Fotoğraflar) düğmelerini kullanın. CONNECT dosyaların bilgisayarınızda olduğunu doğruladıktan sonra, kitaplık Kitaplıklar bölmesinde görünür.

RAW Kamera Desteği

RAW Kamera Desteği, aşağıdaki kameralar için genişletilmiştir:
Canon EOS-1D Mark IV ve PowerShots G11 ve S90
Casio EX-Z750
Pentax K-x
Fuji SX200EXR
Sony A550

Genel
SP1'deki en önemli Windows Hata Bildirimi (WER) sorunları ele alınmıştır. Not: WER raporları düzenli olarak incelenmektedir. Bu nedenle, bir hatayla karşılaşırsanız, bir WER raporu göndermeniz şiddetle tavsiye edilir.

Renk Yönetimi
Tüm renkli modeller için profil simülasyonlarının daha iyi desteklenmesi için prova baskı iyileştirilmiştir.
Windows XP'de sürüm 4 ICC renk profilleriyle ilgili renk dönüştürmelerini desteklemek için renk motoru olarak LCMS eklenmiştir. Windows XP'de Windows ICM seçilirse ve sürüm 4 ICC renk profilleri kullanımdaysa, arka planda kullanılacaktır.
Pantone Huey aydınlatma dengelemesi için destek geliştirilmiştir.

Filtreler
Aşağıdaki dosyalar için dosya filtreleri geliştirilmiştir: AI, CGM, DSF/DRW, EMF, EPS, JPG, PDF, TIF, WMF ve VSD; sonuç olarak, dosya biçimlerini alıp vermede iyileştirmeler görürsünüz.

Baskı
Üst baskı içeren dosyaları bastırırken, baskı önizlemedeki ayrımlar Görünüm Menüsü'ndeki Üst Baskıları Simüle Et seçeneği etkinleştirilmemişse görüntülenmez. Bununla birlikte, seçeneğin etkin olup olmamasından bağımsız olarak, üst baskı çıktıda sağlanır.
Birden çok kopyanın basılması için belgenin kuyruğa birkaç defa gönderilmesini gerektiren yazıcılarda, corelprn.ini dosyasına bir anahtar eklenmelidir. Anahtarı eklemek için aşağıdakileri yapın: Çalıştır penceresini açın, “%appdata%” (tırnak işaretleri olmadan) yazın, Enter tuşuna basın, \Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Config Klasörüne gidin ve corelprn.ini dosyasını bulun.
Dosyayı bir metin düzenleyiciyle açın.
Yazıcı bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde belirtildiği bölümü bulun. Örneğin: [Driver-NT-YAZICININ ADI], ardından bir zorunlu dönüş ekleyin ve aşağıdakileri girin: “EmulateCopy=1” (tırnak işaretleri olmadan)
Dosyayı kaydedin ve CorelDraw programını yeniden başlatın. Yazıcınız artık birden çok kopyayı basabilecektir.


CorelDRAW
Çalışma alanında açık çok sayıda pencere öğesi (örneğin, Geri alma pencere öğesi, Kaldırma pencere öğesi, Şerit/Tarak/Oluk pencere öğesi) bulunduğunda ortaya çıkan bir dizi kararlılık sorunu çözümlenmiştir.

Vektör Efektleri
Vektör efektlerini, boyutları ve bağlayıcıları içeren grupları kopyalayıp yapıştırırken ortaya çıkan kararlılık sorunları çözümlenmiştir.
Önceki bir sürümde oluşturulan Artistic Media nesneleriyle çalışma performansı geliştirilmiştir.

Dosya G/Ç'si
Önceki bir sürümde oluşturulan ve ayrıca, belirtme çizgileri, zarflı veya doğrusal eğrileri olan dikdörtgenler, Artistic Media nesneleri ve saydamlık eğrileri gibi dönüştürülmüş nesneleri de içeren dosyaları açarken elde edilen sonuçlar iyileştirilmiştir. Bu, SP1 güncelleştirmesinin uygulanmasının ardından saydamlık eğrilerinin farklı görünmesiyle sonuçlanabilir. Ancak, görünüm, dosyaların önceki bir sürümde açılmasıyla tutarlı olacaktır.
Panoya kopyalanan CorelDRAW nesnelerinin desteklenen uygulamalara yapıştırılması için Özel Yapıştır seçeneğini kullanma yeteneği eklenmiştir.
Bir ön ayarın uygulanmasının ardından Yeni Belge/Resim iletişim kutusundaki seçeneklerde sekme tuşuyla gezinme yeteneği eklenmiştir.

Nesne Denetimleri/Özellikler
B-Spline eğrilerindeki eğri düzenleme işlemleri (Eğrileri Birleştirme veya Şerit/Tarak/Oluk gibi) iyileştirilmiştir.
Kendilerine uygulanmış şekillendirme işlemleri olan grup nesnelerinin dönüştürülmesinde Nesne önizleme etkinleştirilmiştir.
Çeşitli çizgi kenarlarını kullanırken dış çizgiyi nesne sonuçlarına dönüştürme iyileştirilmiştir.
Tam ekran videolar görüntüledikten sonra, ekrandaki nesnelerin 'otomatik çoğalması' sorunu çözülmüştür.

Renk Paletleri
Bir belge veya resim paletiyle çalışırken görüntüleme sonuçları geliştirilmiştir.
Belge/resim paleti içindeki nokta rengi işlevselliği iyileştirilmiştir.
Paletlere nokta rengi nüansları ekleme yeteneği eklenmiştir.
Nokta rengi paletleri içinde ad araması gerçekleştirme yeteneği eklenmiştir.

Dolgular
İletişim kutusu içindeki kalıp dolgularında bulunan bozuk varsayılan ayarlarla ilgili sorunlar düzeltilmiştir.

Metin
Latin kod sayfası dışındaki metinlerle çalışırken kullanılan metin işlevleri iyileştirilmiştir.
Bir kopyalama/yapıştırma işlemini gerçekleştirirken karakter Kaydırma özellikleri sağlanmıştır.

VBA
Bir VBA komut dosyası üzerinden bildirildiğinde, Nokta rengi yoğunluk değerlerinde ortaya çıkan bozulma çözülmüştür.

Corel PHOTO-PAINT
Nesne pencere öğesindeki nesnelerin görüntüsü düzeltilmiştir. Nesneler artık saydam bir arka planla görüntülenecektir (saydam arka plan, bir dama tahtası deseni olarak gösterilir).
Mercek veya birden çok mercek uygulanan resimlerde beyaz resim arka planı, arka plan olmayacak şekilde değiştirilmiştir.

Bitstream Font Navigator
Type 1 yazı tipleri için destek geliştirilmiştir.
Yazı tiplerinin kopyalanması ve taşınması ve klasörlerde dolaşma gibi işlevler iyileştirilmiştir.

Yükleyici
CorelDRAW Graphics ürününü yükledikten sonra Microsoft Visual Studio 2008 programını yüklerseniz ve daha sonra, CorelDRAW Graphics yüklemesini değiştirmeye veya onarmaya karar verirseniz, yükleyici iletişim kutusundaki VSTA bileşeni varsayılan olarak devre dışı bırakılır ve bu durum, VSTA'nın kaldırılmasına yol açar. Bu soruna yönelik olarak lütfen Microsoft Visual Studio 2008 Hizmet Paketi 1'i yükleyin.

CorelDRAW Graphics Suite X5 Servis Dosyası 2

CorelDRAW X5
Eğri segmentlerini Sanal Segment Silme aracını, Noktaları Azalt ve Dışa Esnet/İçe Esnet/Tıraşla özelliklerini kullanarak düzenlediğinizde kararlılık artar. Bu araçlarla düzenlenen eğriler daha önce geçersiz olarak yorumlanmıştır.

Yazdırma
Ghost Script 8.70'i veya önceki sürümlerini kullandığınızda Lab renklerini içeren DeviceN biteşlemleri hata üretir. Bu tür biteşlemler için PostScript Seviye 3 desteği gereklidir.
Ghost Script Sürüm 9.00 üst üste yazdırılan Nokta renklerini yanlış biçimde işler

Renk Stilleri
Bir belgedeki tüm renk stillerini tek tıklatma hareketi ile silebilirsiniz. Renk Stilleri penceresini açın, RenkStilleri penceresinde birden çok renk stili içeren belge klasörünü seçin ve yeni Renk Stillerini Sil düğmesini tıklatın.

Renk Paletleri
CorelDRAW ve Corel PHOTO-PAINT uygulamalarına, kullanılmak üzere PANTONE PLUS işlemi ve spot renk paletleri eklenmiştir. Bu paletler PANTONE MATCHING SYSTEM'ın güncellenmiş sürümleridir ve Lab, RGB ve CMYK eşdeğer renklerinin yanı sıra yeni renkler içerir. CorelDRAW Graphics Suite X5 uygulamasının GM veya SP1 sürümünde ve önceki sürümlerinde oluşturulan dosyalar, SP2 ile açıldıklarında aynı görünüme sahip olabilmeleri için daha eski palet dosyalarındaki renkleri kullanmaya devam eder. Hem eski hem de yeni paletlerde bulunan bir renk içeren EPS, PDF, PSD veya AI dosyası açıyorsanız, hangi paleti kullanmak istediğiniz sorulur. Ayrıca Araçlar>Seçenekler>Genel>Renk seçeneğini kullanarak eski veya yeni palet kullanımı ile ilgili uygulama tercihini ayarlayabilirsiniz.
Geçerli varsayılan paletten farklı bir palet kullanmak istiyorsanız, Renk penceresinin Paletler sekmesinde seçilen palet olan varsayılan spot renk paleti artık, Araçlar iletişim kutusunun Renk sayfasında ayarlanabilir.

Filtreler
AI Kaydet: Dosyanızdaki gelişmiş çizgi stillerini (Corel DESIGNER uygulamasında oluşturulan) korumak için, AI kaydet iletişim kutusunda Anahattı Nesneye Dönüştür'ü seçmelisiniz.
AI Kaydet: Verilen dosyadaki ok başlarının korunması için, ok başları ile biten çizgiler dosya verme işleminden önce nesnelere dönüştürülmelidir.
Dosya Ver iletişim kutularında çok büyük görüntülerin örnek boyutları artık küçültülmez

RAW kütüphaneleri

RAW kütüphaneleri, Sony yazılımı tarafından değiştirilen A100 görüntülerinin yanı sıra aşağıdaki yeni kamera modellerini de destekleyecek şekilde güncellenmiştir.
Fuji FinePix S200EXR
Fuji FinePix S5100/S5500
Kodak Z981
OLYMPUS E-P2
Panasonic DMC-G1
Panasonic DMC-G2
SONY DSLR-A450
Canon SX20 IS
Samsung EX1
Samsung WB550 and NX10, Casio EX-Z1050, and Fuji HS10/HS11
Canon EOS 550D / Digital Rebel T2i / Kiss Digital X4




CorelDRAW Graphics Suite X5 Service Pack 3

Suite Çapında
Büyük biteşlemleri Web için Kaydet iletişim kutusunu kullanarak sorunsuz bir şekilde verebilirsiniz.
Artık PhotoZoom'dan verilen JPEG sıkıştırılmış TIFF dosyalarını açabilirsiniz.

CorelDRAW X5
Nesnelere Zarf veya Perspektif efektleri uygulanmış bir grup taşınırken, artık görüntüleme sorunlarıyla karşılaşmayacaksınız.
Izgara veya kesişim ayarları değiştirildikten sonra CMYK renkleri ağ dolgularda muhafaza edilir.
PowerTRACE'teki ayarları herhangi bir sorunla karşılaşmadan değiştirebilirsiniz.
Artık, anahatsız degrade dolgular biteşlemlere dönüştürüldüğünde gri pikseller görünmez.
Adobe CMM kullanırken büyütme ve küçültme yaptığınızda, belge paletinden doldurulan nesnelerdeki CMYK spot renkleri artık düzgün bir şekilde görüntülenir.
Belge paletindeki Pantone renkleri, özel spot renkleri olarak değil, Pantone renkleri olarak kaydedilir.
İngilizce semboller İbranice metne doğru bir şekilde yerleştirilir.
Artık, paragraf metin çerçevesine büyük miktarda Türkçe metin yapıştırmak, uygulamanın kilitlenmesine neden olmaz.
Kenarları yumuşatma, hem nesnelere hem de nesnelere dönüştürülmüş metinlere tutarlı bir şekilde uygulanır.
Sanal Segment Silme aracı, eğrinin silinecek kısmını doğru bir şekilde algılar.
Bir dosya, sürüm 14'e kaydedilip yeniden açıldığında, ağ dolgu boyutları muhafaza edilir.
Şeffaflıklı biteşlemi büyütmek veya küçültmek artık uygulamanın kilitlenmesine neden olmaz.
Özelleştirilmiş araç çubuklarındaki Biteşleme Dönüştür denetimleri doğru bir şekilde etkinleştirilir ve devre dışı bırakılır.
Artık, sayfa çözünürlüğünü değiştirmek Nesne Özellikleri penceresinde belirttiğiniz anahat kalınlığını etkilemez.
Artık Seçme aracıyla, seçilmemiş bir Mükemmel Şekil karakterinin üzerine gelindiğinde uygulama kilitlenmez.
Eksik yazıtipleri olan dosyalar için Panose yazıtipi değişimi doğru bir şekilde görüntülenir.

Corel PHOTO-PAINT X5
Artık, ekran görüntülerinizi (Print Scrn) yeni görüntülere yapıştırdığınızda ve yeni nesneler oluşturmak için maske araçları kullandığınızda uygulama kilitlenmez.
Artık, sırasıyla Kopyalama, Yapıştırma ve Zeminle Birleştirme görevleri gerçekleştirildiğinde uygulama kilitlenmez.
Renk Değişimi iletişim kutusu seçilen renkleri artık doğru görüntüler.
Artık bir .cpt dosyasını çift tıklattığınızda uygulama daha hızlı başlar.
Bir nesneyi sürükleyerek çevirdiğinizde, nesnenin boyutu korunur.
Kanallar penceresini 48-Bit RGB dosyalarıyla kullanmak artık uygulamanın kilitlenmesine neden olmaz.
Nesneleri kısayol tuşunu kullanarak birleştirmek, pencere veya menü komutu gibi çalışır.

Corel CONNECT X5
Yazıtipi küçük resimleri, Windows Vista ve Windows XP'de doğru bir şekilde gösterilir.
Önceki servis dosyaları uygulandıktan sonra, Corel CONNECT'teki arama sonuçları ve sık kullanılanlar muhafaza edilir.

Yazdırma
Lenslerin altında metin içeren sayfalar düzgün bir şekilde yazdırılır.

Filtreler
AI - Artık çok renkli desen dolguları, üzerine yazdırma bayrağı varsayılan olarak açık olmadan verilir.
AI/PDF/EPS - Ağ dolgularındaki spot renkler dosya alma sırasında doğru bir şekilde muhafaza edilir.
AI - Açık eğrilerdeki dolgular alınan dosyalarda korunur.
Sisteminizde GhostScript yüklü olduğunda, PDF'ye dönüştürülen ESP dosyaları artık boş görünmez.
PDF - Sembol konumları dosya verme sırasında muhafaza edilir.
Artık, siyah beyaz görüntüler içeren PDF dosyalarını açıp bunları herhangi bir kaydetme hatasıyla karşılaşmadan kaydedebilirsiniz.
Sisteminizde GhostScript yüklü olduğunda, PDF dosyalarına dönüştürülen EPS dosyaları doğru bir şekilde alınır.
SVG dosyası boyutları düşürüldü.

RAW kütüphaneleri

RAW kütüphaneleri aşağıdaki yeni fotoğraf makinesi modelleri desteklenecek şekilde güncellendi.
Güncellenmiş renk matrisleri
Nikon NRW ve Samsung SRW dosyalarından doğru fotoğraf makinesi WB okuma
Samsung WB2000'den yüksek ISO görüntüleri
Nikon D3100, D7000, P7000
Panasonic FZ40, FZ100, LX5
Samsung WB2000
Nokia X2
Canon SX120, PowerShot G12
Hasselblad H4D
Sony SLT-A33, SLT-A55V

...............................



Faydalı Olması Dileğimle...
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Teşekkürler Murat Abi, yine güzel bir konu, yine faydalı bilgiler. Emeğine sağlık.:)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@Özgül

Rica ederim :) , Hep dediğim gibi;
"Çökmeyen, Göçmeyen vede Kasmayan Bir Corel ‘le " Keyifli Tasarımlar " Herkese...."
 

gececi61

Üye
Kayıt
2 Aralık 2012
Mesaj
1
Tepki
0
:allalla:arkadaşlar bende corel draw x5 var ama yükledikten sonra prog gerekli olan ana dosyaları yok coreldraw.exe gibi nedenini ve cözümünü bilen var mı
not: yüklediğim prog başka pc de denendi ve orjinal sitesinden indirdiğim demo yazılımda da aynı sorun ile karşılıaştım:allalla:
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@gececi61

cevap için biraz geç oldu ama...
www.corel.com sitesinden X5 trial (deneme) sürümünü bir daha indirmelisiniz,
eski yüklemenizi de kaldırmalısınız, iyi forumlar.
 
Yukarı Alt