Dergi kapağı nasıl hazırlanır, nelere dikkat edimelidir?

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Dergi Kapağı Nasıl Hazırlanır?

Kapak çalışmaları veya dergi kapağı çalışması insanlar gibidir. İnsanları gördüğümüz zaman, yüzlerinden, seslerinden v.b. bazı belirtilerden tanırız, anımsarız. İnsanların yüzleri farklıdır, sesleri de farklıdır, sesler çok benzer olsalar bile, aksanları farklıdır. Kısacası insanları tanımamız için, mutlaka hafızamıza kazıdığımız belirgin ipuçları bulunmaktadır. Buna kısaca algılama diyebiliriz. Algıladığımız görüntüler, sesler, hafızamızda yer ederler ve yıllar sonra karşılaşsak bile hemen hatırlar veya anımsarız.

Bir dergi kapağı veya kapak tasarımı da insanlar gibi yüzlere sahip olmalıdırlar. Çalışmamıza başlarken, yukarıda bahsettiklerimizi mutlaka göz önünde tutmalı, işimize bu şekilde yön vermeliyiz.

Dergimizin basılacağı kağıt çeşidi veya baskı şekli, teknik konulardır, bunlara girmeyeceğim. Yalnız, tasarıma başlamadan önce bu bilgilerin de edinilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Çalışmamızın, amacına uygun olmasını sağlamak ve en uygun şekilde çalışmayı yönlendirmek için buna dikkat etmelisiniz. Bu konulara dikkat ettiğimiz zaman, baskı sonrası hayal kırıklıklarına mahal vermemiş oluruz, kaldı ki yanlış bir çalışma durumu, işimiz ve mesleğimiz adına içinden çıkılmaz sonuçlara ulaştırabilir.

Konumuza insanla başladık, yapacağımız çalışmaya bir insan değerinde yaklaşmamız, işimizin ne kadar kusursuz ve düzenli olacağı anlamını yakalamamızı sağlayacaktır. Akılda kalan, unutulmayan çalışmalar amacına uygun çalışmalardır.

Piyasada, birçok dergi yer almaktadır. Bunların birçoğu iyi ve kaliteli kapaklara sahip olurken, birçoğu vasatı aşamazlar. Ünlü dergileri inceleyecek olursanız, kapak çalışmalarının ne denli önem arz ettiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bunlardan ilk akla gelenler Time, Cosmopolitan dergileridir. Bu yayınların, kapak çalışmalarına dikkat edin ve biraz vakit ayırıp inceleyin.

Çalışmamıza katacağımız farklılık, bazen tek bir çizgi, bazen bir görsel, bazen renk geçişleri olabilir. Bu çalışmalarımızda bizim yapacağımız, sanat işlevselliği ve estetikliği, bunun yanı sıra tasarım kuralları, çalışmanın temelidir. Ne yaparsak yapalım, bunların dengede olması gereklidir.

Her tasarımda olduğu gibi, özgün ve çarpıcı çalışmalar dergi kapağı çalışmasında da gözden kaçırılmamalıdır. Aklı meşgul eden, okuyucuda ilgi uyandıran çalışmalar ortaya çıkarmak, tasarımcının yine dikkat etmesi gereken konulardandır.

Kapakta yer alanlar, içeriktekileri ön plana çıkartacak görsellerden ve başlıklardan oluşmalıdır. Görsel çalışmalarında, görselimizin kaliteli olmasını ve yüksek çözünürlüklü olmasını söylememe sanırım gerek yok. Görsellerimizin vurgulayıcı ve konuları tamamlayıcı olması dikkat etmemiz gereken bir diğer husustur.

Dergi içeriği ve hitap ettiği kesim, renk tercihlerinde dikkat etmemiz gereken konulardandır. Kapak çalışmasının, okuyucunun ilk gördüğü anda ona açılan bir pencere olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

Sadelik ve yalınlık her zaman aklımızın bir köşesinde yer almalıdır. Tasarım, bakıldığı anda bir bütünlük oluşturmalı ve parça görüntüler aklı meşgul etmemelidir. Font tercihleri yine çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Yazı ve görseller arasında bir denge kurulmalıdır, bu denge kendi içlerinde de sağlanmalıdır. Çok çeşitli fontlar kullanmak yerine çok uyumlu birkaç font veya tek font tercih edilmelidir. Kapak tasarımında, tasarım güzelliğinin oluşumunu ve içeriği okuyucuya ulaştıracak yolun, fontlar olduğunu unutmayınız.

Her tasarım öncesi olduğu gibi, kapak tasarımında kullanacağınız materyalleri bir araya getirip hazırlamalı, bunların bir kağıt üzerinde eskizini yaparak, neyi, nereye ve nasıl yerleştireceğinize karar vermelisiniz. Tasarım öncesi yapacağınız bu çalışma, sizin ekran başında harcayacağınız zaman dilimini hem kısaltacak, hem işinizi çok daha kolay hale getirecektir.

Bir tasarımcı, hazırlayacağı iş konusunda mutlaka bilgili olmalı, bunun yanında araştırmaktan asla kaçınmamalıdır. Daha önce yapılmış olan başarılı çalışmaları incelemek, irdelemek ve farkında olmak, tasarım konusunda başarılı olma yolunu açacaktır. Yapacağımız dergi kapağı veya kapak çalışmasını öncelikle hafızamızda mutlaka oluşturmalıyız. Sonra, bu dergiyi neden alacağımızı, neye dayanarak alacağımızı, almamız gereken nedenleri, neye bakarak, nelere dikkat ederek alacağımızı, kendimiz cevaplamalıyız.

Bir dergi kapağının amacına uygun olması için, kapakta yer alacak boşluklar etkili kullanılmalı, göze kalabalık gelecek bir doluluktan mutlaka kaçınılmalıdır. Ön ve arka kapak biri birine çok uyumlu olmalı, tutarlılık gözetilmeli, gerekli ise ilişkilendirilmelidir.

Estetiklik, elbette ki tüm tasarımlarda çok önemlidir ama buna dikkat ederken, işlevselliği atlamamalıyız, unutulmaz bir dergi kapağı tasarımı için, birçok parçayı bir araya getirmeli ve bunları çok iyi işleyen çarklar gibi, bir arada tutmayı başarmalıyız. Yapacağımız çalışmada “göz hapsini” mutlaka sağlamalısınız, çalışmaya baktığınızda gözleriniz çalışmanın dışına kaymamalıdır. Bunu bazen, renklerle, bazen çizgilerle, bazen de görsellerle sağlayabiliriz.

Bazı kapak çalışmalarında, görseller öylesine ön plana çıkartılır ki içerik arka planda kalır ve okuyucu sadece görsellerle ilgilenir, yazılanları okusa bile, akılda kalıcılık düzeyi düşer, çünkü insan ilk bakışta neyi algılarsa, o ilgisini çeker ve onunla ilgilenir. Belki bu tür tasarımlar, magazinsel çalışmalarda kullanılabilir ama sektör dergilerinde pek işe yaradığını söyleyemeyiz.

Dergi veya kapak tasarımının önemi, daha önce yaptığınız veya hazırladığınız tüm çalışmalardan çok daha fazladır. Reklâmsal çalışmalarda tek hedefiniz vardır, tüketiciyi etkilemek, ürün veya ürünlerin satışını sağlamak ama dergi yayıncılığı veya kapak tasarımı böyle bir şey değildir. Hazırladığınız dergiden, bilgi ve kültür konusunda faydalanacak okuyucular olduğunu aklınızdan asla çıkarmamalısınız.

“İyi bir kapak çalışması, insan gibidir ve asla unutulmaz” bunu yapabiliyorsanız, bu işin iyilerinden birisi sayılırsınız.

Kapak tasarımı konusunda bazı bilgileri sizlerle paylaştım, umarım faydalanacağınız bir çalışma olmuştur, yeni konularda, yine buluşmak üzere, hoşça kalın…

Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler.org
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
Baştan sona okudum çok faydalı bir yazı olmuş Teşekkürler
“İyi bir kapak çalışması, insan gibidir ve asla unutulmaz” cümlesi herşeyi gayet açık net açıklıyor
 
Yukarı Alt