Dijital Sabır

Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
1.032
Tepki
67
Başka bir sitede de yarışma amaçlı yaptığım çalışma

Umarım beğenirsiniz.




 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Elinize ve emeğinize sağlık. Ramazanla ilgili farklı çalışmalar bekliyoruz sizden :)
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhaba Murat bey;
Calismamiza bakiyorum, evet...
Aslinda tema/ana fikir tartismali ve elestiriye cok acik,
(tabi burada tartisma, vay soyle dedi vay boyle oldu, kavga gurultu manasinda degil elbette, nedese tartismayi boyle algilayan zihniyetler var ve halen yasiyorlar, halbuki tartisma da bir edebi turdur, toplumsal etkilesimin ve bireysel gelisimin en harika seklidir)
yani eseri yaratan sanatcinin eseri ortaya koymasindaki esas amac da irdelenmeli ki sanatci anlasilabilsin, calisma sadece basit bir calisma olarak algilanmamali, her parcasiyla ele alinmali ve butune ulasmak amac edinilmeli. Yoksa, Bak Murat bunu cizmis yok Mehmet sunu cizmis haaaa ne guzel nasil yaptinlarla gelmiyor bireysel gelisim. Sorgu, ilmi servete ulasmanin en ucuz yoludur.
E simdi bazen denk geliyorum mesajlara , konu disinda seyler yaziliyor felan, yok sadece populer uyelerin konularina mesajlar yaziliyor felan, beni dolayli elestirenlere ama ne diyelim simdi... Adamin kulturu o, ben napayim yani simdi ona tutup bir sey diyemem, her neyse. Aslinda bakin bir de su var, ben boyle gozume bir calisma kestirip sonra ona nazir yaziyorum ama uzun uzun, resmen ben doktor calisma kadavra -e tabi simdi oyle Bobrek, Dalak sokmuyoruz- oyle zevk aliyorum ki sanki eser sahibi karsimda da onunla karsilikli cay-kahve sohbet ediyoruz. Her neyse.
***
Simdi:
Ben olsam tuslari ya beyaz yapardim ya da siyah. Soz konusu dijitalizim ise cihazimizin basindaki imameyi ve kalanini gereksiz gordum, onlari atalim gitsin. Hicbir manevi etki uyandirmadi bende. Hatta bu -eseri yaratmaktaki esas amaca nazir- manevi etkinin kiside gercekten uyanabilmesi icin imameyi cihazdan degil cihazi imameden atip tesbihin kalanini kaynaga eklemek gerekli olacaktir ki bu iki durum birbirinden munferit ayrilir ve ayrilmazsa acik bir tezatlik teskil eder. Yani su an oldugu gibi ama tabi simdi konu esasen bu degil.

Olayin biraz ozune inersek manevi birtakim acliklarimiza cevap verebilen orf,adet (ya da adina her ne diyorsak) maneviyattan teknolojiye dogru evrimlestirilirse acligi hissettiren ihtiyac da bir vakit sonra teknolojik bir evrimden kacamayacaktir haliyle. Ekosistem boyle isler yer yuzunde cunku, yani canli, hayatta kalabilmek icin dis ortamda degisen kosullara karsi kendi esnekligini kullanir. Misal ilk olarak otobur dinozorlar boylari kisayken daha sonra devlesmistir, zira yeryuzune tabii sebeplerle kuraklik vs inmis, ekosistem tamamen degismis, bu hayvanlarin beslendigi agaclarin boylari devasa boyutlara ulasmis haliyle dinozorlar da bu agaclara ulasabilmek icin evrim gecirmis, uzamis, devlesmistir. Simdi amac tabii ki acligin siddetine tekabul ihtiyaci belli bir sureligine ortadan kaldirmak sebebiyle kendini yenileyerek kaynaga ulasmak. E bunlari ben uydurmuyorum yahu, bilimsel veriler bunlar. Ote yandan aclik maddi oldugu kadar manevi bir histir de. Tamam, ihtiyac biyolojik bir istekle dogar ama maddi aclik var manevi aclik var. Burada istegin turu ve istege neyin cevap verecegi (1) onemli.

Bu urunun cikis amacini yukaridaki paragrafta gecen tez ile ( `ihtiyac-) kaynak-) tatmin` ) ele alirsak bu manevi acligin teknolojik evrim karsisindaki sonunu (bknz1) biz dusunelim. E tabi simdi bu yazdiklarim cidden gerceklesirse, bu urun cidden uretilirse (dini) inanc sahipleri icin boyle bir tehlike zuhur eder, zira dinler genelde sorguya kapali normlara sahiptirler, oysa buradaki sadece masum bir yarisma konusuna tekabul bir cihaz. Hal boyle ki ben bu tur bir cihaz yapilmali ya da yapilmamaliyi yazmiyorum, yapilirsa ne olacagini yaziyorum sadece. Yoksa yani simdi, bana ne yaparlarsa yapsinlar. Beni olgunun bu kismi alakadar etmez. Neyse.

Ben calismamizi teknik acidan da kisa kisa elestiriyorum ayni zamanda.
Cihazimizin ustundeki fontlari kabartma yapmayalim ki dogallik korunsun. Iceri alalim ,duz olsun ya da biraz daha iceri girsin, cok disarda.

Sonra cihazin anatomisi incelendiginde, cihaz uygulama sirasinda kisiye pek de konfor temin edemeyecek bir halde.
Dikkat edersek cihazin ust kismi tasarim itibariyle yanlardan iceri girmis, simdi cihazi oradan tuttugumuzu dusunelim, disarida sadece bas parmagimiz bosta kaldi velev ki siz de boyle dusunmus olmalisiniz tasarimi, simdi bakalim bas parmagimiz nerede kaldi? Dikkat edersek basparmagimiz tustan yukarida kaldi, tusa basmak icin parmagimizi sag asagi egmemiz gerekecektir ve bu da elin yapisi ve suanki pozisyonu nedeniyle pek konforlu bir hakeret olmayacaktir ki bu tusa bazen surekli basacagiz, yani 4444 defa gibi(Salati Tefriciye). Tuslari cihazin karsi tarafinda ust kisma uygun bir sekilde yerlestirirsek bas parmagimiz tuslara basmak icin zorlanmayacaktir. E tabi tek elimizle kullanacaksak bu urunu, simdi cihaz 2 elle kullanilmaya uygundur, derseniz (ki bu cok zahmetli olacaktir) tamam birsey diyemem ama sanki tek el ile kullanima gore modellemissiniz gibi geliyor bana, emin konusamam.

Son olarak Minareyi calmissiniz ama kilifi yok, ne derler adama, keske usenmeyip bir de guzel bir kilif modelleseydiniz.
Evet yazi bitti.

E tabi simdi, 'yahu calismaya bak adamin yazdiklarina bak, ee ne diyor dinozor, kadavra, evrim ne bu?' felan diyenler olacaktir elbette (E onu diyen zihniyetle de ileriki zamanda isimiz olmaz zaten.) ama tabi simdi elmaya kimi aclik sebebiyle bakar kimi elmanin nasil olustugunu dusunerek bakar. Hep diyoruz bakin bunu, niyet onemli.
Simdi 'E Hakan Bey once zaten urun gercekten kullanilmayacak felan dediniz sonda ise kullanilacakmis gibi elestri yaptiniz bu celiski degil mi? ' diyenler olabilir.
E yani biz isin dogrusunu bilelim de ister yapalim ister yapmayalim o bizim takdirimize kalsin artik. Guzel sohbetti, yine ogrendik, belki ogrettik, etkilestik.

Peki, hadi bakalim iyi calismalar.
Sizin de zihniniz daim acik olsun.
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
1.032
Tepki
67
Yorumlar için teşekkürler çalışma yarışma için yapıldı biraz yarıtıcılık birazda pratik amacıyla bişeyler çizdik, hakan bey yorumunuza ayrıca teşekkür ederim. Bu ürün zaten üretilen bir ürün googleda yüzlercesi var ama ben aynısını yapmak yerine her çalışmada mutlaka kendimden bişeyler katarım. Sürçi lisan eyledikse affola.

Kolay gelsin herkese.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Anladim, e tabi simdi bizi olayin o kismi ilgilendirmiyor kim cizmis, kim uretmis, kim satmis felan, bizi neyin ilgilendirdigini yazdik yukarida acik bir sekilde biliyorsunuz.

Daha sonra, modelin aynisini cizmek yerine farklilastirmak tabii ki cok guzel ve gerekli bir davranis. Bu konuda dogru yoldasiniz.
Bol sanslar.
 
Yukarı Alt