Domain - Kaynak - Bilgi

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Pagerank'lı domainler link değişimi veya link satışı yapan web tasarımcılarının işine yarıyor. Web tasarımcılar PR'li domainlere sahip olmak ister. Pagerank'lı domainlere sahip olmak ise biraz emek ister. Sadece link değişimi yaparak bir domaine Pagerank kazandırılmaz bunun yanında PR'li domainlere sahip olmak için bir de düşen domainleri takip etmek gerekir. Gov veya edu gibi uzantılı backlinklere sahip olmak bir webmaster için çok çok zordur, ama düşecek domainleri takip edip araştırmak, bulmak, bunları almak fayda sağlar. Buradan da anlaşılacağı gibi düşecek domainleri takip etmek önemlidir. Bu yazıda önce düşecek domainleri tespit edeceğiz, sonra bunu çoklu sorgulama programımızla sorgulatıp içlerinden PR'lileri seçeceğiz. PR'nin kaynağını araştırıp domainin nasıl PR kazandığını anlayacağız. İşimize yarıyorsa peşine düşüp boşta olmasını bekleyeceğiz. Her zaman başarılı olamasak da kendimize biraz domain bulmayı başaracağız.
Şimdi işlemi aşamalarıyla anlatalım,

A. Araçları hazırladık mı?


Kullanacağımız araçların tamamlanması kolaydır. Bunun için ücretli ve ücretsiz bir çok program vardır. Pagerank için ücretli ve kullanışlı güzel bir program olarak PaRaMeter programı işimizi görecek. Bu programı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.
http://www.cleverstat.com/parameter.exe

Düşecek domainleri bulmalıyız. Bunun için internette bir çok kaynak mevcuttur. En önemlilerinden iki tanesini verelim. Günlük düşecek domainleri gün gün gösteren bir site fakat sadece com ve net uzantılarını gösteriyor.

Adres: https://www.wsmdomains.com/ExpiredDomains/

Diğeri ise com, net, org, info, biz, us, ca, eu uzantılarında düşecek domainleri gösteren Pool.com'un gösterdiği liste. Buradaki liste ayın tüm günleri olarak değil sadece yayınlandığı günden yaklaşık 5, 6 veya 7 gün sonra düşecek domainler.

Adres:
http://www.pool.com/Downloads/PoolDeletingDomainsList.zip

Pagerank'lı domaini tespit ettikten sonra bu değerin gerçek olup olmadığına karar vermek gerekir bunu için bir çok siteden faydalanılabilir. İşimizi görmesi açısından en rahat olanını verelim. Bunun için

http://www.checkpagerank.net

sitesini kullanabiliriz. Alternatif olarak

http://www.validrank.com

da uygundur.

Parameter kurulumunu da tamamladıysanız araçlarımız tamamdır. Programımızı kullanmaya başlayalım.

B. Nasıl İşliyor?

En önemli aşama olan çalışma tekniğimizdir. Nasıl bulacağız?
Düşecek domainleri bulma aşamasında verdiğim sitelerden birine girerek listeyi indirelim. Wsmdomains'e giriyorum ve bir tarih belirliyorum. 1, 2 veya 3 Ekim 2008 tarihlerinde düşecek domainlerden PR'li domain bulmak istiyorum. Listeden belirli miktar domaini alıyorum. Ne kadar domain alacağımız da önemlidir. Net bir miktar olmamakla birlikte 0-1400 arasında domain alırsanız az almış, 1400-2200 arasında domain almış olursanız orta miktarda almış, 2200-3000 arasında domain alırsanız en iyisini yapmış olursunuz. 3000'den fazlasını tavsiye etmem. Program o kadarını kontrol edemeyebilir. 1, 2 veya 3 Ekimde düşecekler o listeye 4, 5, 6 gün önce eklenir. Yani bakacağımız tarih 28 Eylül 2008 olabilir. 28 Eylül tarihinden biraz domain seçiyorum. Kopyalıyorum ve yeni oluşturduğum bir metin belgesine yapıştırıyorum. PaRameter programımı çalıştırıyorum. Programdaki üst menüden Url>import... yaparak oluşturduğum metin dosyasının yolunu bulup açıyorum. Eğer çok fazla domain seçtiyseniz biraz beklemeniz gerekir. Açmadıysa domain sayısını azaltıp yeniden import yapın. Açtıysa PaRameter'in durum çubuğundan Total yazan kısımda kaç domain eklediğinizi görebilirsiniz. Programın çalıştırma butonuna basarak kontrolü başlatabilirsiniz.

Kontrol ettiysek bir çok PR'li domainle karşılabiliriz.Şimdi sıra PR'li domainlerin PR'sini araştırmaya. Bunları yaparken domainin bir çok bilgilerini de öğreneceğiz. Örneğin backlink sayısını, Dmoz veya başka bir director'e kayıtlı mı, domainin yaşı kaç, PR değeri gerçek mi, sahte mi?
Bunun için

www.checkpagerank.net

e göz atalım.

Örneğin aramamızdan bulduklarımızı inceliyorum.
AMARANTMENOPAUSETRUST.COM-PR5-Sahte-5 Yaşında
İlk aramamızda Değer sahte olduğundan checkpagerank.net sitesi uyarı verdi: Pagerank seems to be forged! yani değerimiz sahte diyor.

İkinci aramamız "16PIXELS.NET" idi bir de baktık ki aradığımız domaini bulduk. Neden mi? Domainin PR değeri 4, bu değer gerçek, domain 3 yaşında ve 144 tane Google backlinke sahip. Google'da info:16PIXELS.NET yazıp arattığımızda info'ya sahip olduğunu da görüyoruz. Bu domainin peşine düşebiliriz. Böyle tüm domainleri kontrol edebiliriz.

C. Unutmamamız Gerekenler

Öncelikle bir PR'li domaini boşta gördüğünüzde hemen reglemeyin, çünkü çoğunluğu sahtedir. Güncellemede sıfır olur.

Google'da infosu bulunmayan domain satın alırsanız riske etmiş olursunuz çünkü checkpagerank.net tarzı sitelerin sahte dediği domain gerçek, gerçek dediği domain ise sahte çıkabilir.
Çoklu domain sorguladığınızda (2000 gibi) internet bağlantınızı yenilemeniz gerekebilir.

Bazı domainleri özellikle PR 5 veya üstü domainleri takip ettiğiniz halde alamayabilirsiniz çünkü bunlara büyük ihtimalle backorder yapılır ve düşer düşmez hızlı bir sistem sayesinde kaybedilir. Karşılığında backorder yapan firmaya kayıt parasından biraz daha fazla para verilerek alınabilir.
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
1. ACTIVE
2. REGISTRAR-LOCK
3. REGISTRAR-HOLD
4. REDEMPTIONPERIOD
5. PENDINGDELETE
6. REGISTRY-LOCK
7. REGISTRY-HOLD
8. PENDING-RESTORE


PENDINGDELETE (PD)
6 gün içerisinde kaydı silinecek domainler.

REDEMPTIONPERIOD (RP)
1 ay içerisinde PD durumuna geçecek domainler.

REGISTRAR-HOLD (RH)
1-3 ay arasında RP durumuna geçecek domainler.
Her RH durumundaki domain düşecek anlamında değildir.
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
İnternette herhangi bir domain kayıt etmiş milyonlarca insan vardır. Bunların bazıları domainlerini unuttuklarından, üşendiklerinden, artık o domainle yeni birlşeyler yapmak istemediklerinden vb. bir çok sebeple domainlerinin sürelerini uzatmazlar. Ve domainler silinme sürecine girerler. Bu süreç 2 ay kadar sürer. Her zaman işleyen bir kural vardır en erken gelen en önce domaini alır.
Backorder işte tam bu sürecin sonunda gerçekleştirilir. Amacı herkesden once domaine sahip olmaya yarar. Şu an bir çok backorder firması var en ünlüleride snapnames.com firmasıdır.
Backorder firmaları bazen düşen domainlerin kayıt firmasına göre önceliğe sahip olurlar. Mesela onlinenic.com ile anlaşması olsaydı snapnames.com un onlinenic den silinen domainler silindiklerinde kayıt etme şansı ve önceliği snapnames.com firması ait olurdu.

Backorder pazarı silinen domainler var oldukça devam edecektir.
Webmasterlara önerim eğer siteleri ile ilgilenmeyeceklerse sedo gibi parking firmalarında tutsunlar bir süre elde edecekleri parking geliri ile hem domainleri kendilerinde kalabilir hem de para kazanırlar.
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Merhaba arkadaşlar. Daha önce kaydedilmiş ve update edilmediği için silinmiş alan adlarının listesine ulaştığım bir siteyi paylaşmak istiyorum sizinle.

Siteye Gitmek İçin
http://justdropped.com/

Kayıt olmak için zaman kaybetmemeniz açısından kendi kullanıcı adımı paylaşıyorum. Siteye giriş yapmak için,

Kullanıcı adı: grafikerler
Şifre: 1234

Yukarıdaki linke tıklayıp kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptığınızda aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.



Şimdi yukarıda gördüğünüz ekranda çeşitli arama kriterleri bulunmaktadır. İngilizce bilmeyenler için başlık başlık açıklayalım.

Starts with: Bu kutucuğa yazdığınız kelime aradığınız domainin başında çıkacak. Örneğin kutucuğa "forum" yazarsanız, sadece forum ile başlayan domainlerin listesine ulaşırsınız.

Ends with: Bu kutucuk ise yazdığınız kelime ile biten domainlerin listesine ulaşmanızı sağlar.

Domains should contain: Bu kutucuklara domain'in içermesini istediğiniz kelime ve/veya karakterleri yazıyorsunuz. Sonuçlar ona göre listeleniyor.

include numbers? Domainin sayı içermesini istiyorsanız tıklıyorsunuz.

domains with only numbers? Domain'nin sadece sayı içermesini istiyorsanız tıklıyorsunuz.

include hyphens? Domain'nin tire veya alt tire karakterlerini içermesini istiyorsanız tıklıyorsunuz.

contains some words? Domainin birden fazla kelimeden oluşmasını istiyorsanız tıklıyorsunuz. Örneğin "onlinegrafikerokulu"

contains ONLY words? Domain'nin sadece kelimeden oluşmasını istiyorsanız tıklıyorsunuz.

minimum length: Domainin içermesini istediğiniz minumum karakter sayısı.

maximum length: Domainin içermesini istediğiniz maksimum karakter sayısı.

domain availability: Domainin bulunduğu konum. Deleted seçerseniz silinmiş domainlere ulaşırsınız.

within: Arama süre kriterini seçiyorsunuz. Aylık, haftalık veya günlük arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

List only Domains dropping on: Düşen domainleri tarihe göre aratabilmeniz içinde seçenek sunulmuş.

REGISTRAR: Domain arama kriterlerine reg firmalarını da ekleyip daha elit bir arama yapabililiyorsunuz.

Arama kriterlerini kendinize göre ayarladıktan sonra "show the domains" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
 

BABUR HOTA

Üye
Kayıt
25 Mart 2008
Mesaj
133
Tepki
4
iyi bir açıklama anlamadığım silinmiş domainler bizim ne işimize yarar bunu açıkmanızı istiyorum sadece bilgi açısından .
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Eğer almış olduğunuz domainin süresini dolduğu halde süresini uzatmadı iseniz kanu gereği 60 gün içerisinde domain kaydı silinir. Bu süre zarfında update yapabilirsiniz. 61. günden itibarense başvurduğunuz takdirde artık domain in yeni sahibi siz olabilirsiniz. Silinmiş domain den kasıt bu süreyi doldurup boşta bekleyen domain demektir.
 
Kayıt
15 Eylül 2009
Mesaj
10
Tepki
0
Abdullah hocam bilgiler için teşekkürler, bir süredir domain pazarında çalışmaları takip ediyoreum TR açısından çok kaliteli olduğu söylenemese de güzel bir alan diyebilirim.
Teşekkürler
grafikerler.org
 
Yukarı Alt