Dosyaya Yazma ve ek Yapma

Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
533
Tepki
6
Bir dosyaya yazma veya ek yapma, PHP açısından aynı işlemdir; sadece dosyaların açılışında fark vardır. Hatırlayacaksınız, bir dosyayı yazmak amacıyla açmak için:

Kod:
$dosya = fopen( "bir_dosya.txt" , w  ) or die ("Dosya açılamıyor!" ) ;
ek amacıyla açmak için ise



Kod:
$dosya = fopen( "bir_dosya.txt" , a  ) or die ("Dosya açılamıyor!" )
;​




kodunu yazmamız gerekir. Dana sonra yapılacak yazma ve ekleme işlemlerinin farkı, w parametresi ile açılan dosyaya yazma işlemi en başından başlar ve devam eder; a parametresi ile açaılan dosyaya yazma işlemi ise en sondan başlar ve devam eder.

PHPnin bir dosyaya metin yazdırma fonksiyonları olan fwrite( ) ve fputs( ) aynı biçimde yazılır ve aynı işlevi yerine getirirler; aralarında kesinlikle fark yoktur. Örnek:

Kod:
[CENTER]<?php 

$dosya_adi = "/inetpub/wwwroot/bir_dosya.txt"; 

$dosya = fopen ($dosya_adi , w ) or die ("Dosya açılamadı!" ); 

$metin = "Bu satır dosyaya yazılacak: Merhaba Dünya!\n";     

fwrite ( $dosya , $metin  ) ; 

fputs ( $dosya , "Bu satır ise sonradan eklenecek\n"  ) ; 

fclose ($dosya );  

?>[/CENTER]
Bu programı çalıştırdığınızda, bir_dosya.txt adlı dosyada mevcut bütün içerik silenecek ve yerini $metin değişkeninin içerdiği "Bu satır dosyaya yazılacak: Merhaba Dünya!" yazısı ile "Bu satır ise sonradan eklenecek" cümlesi alacaktır. Her iki metnin sonunda da yeni satır işareti bulunduğuna dikkat edin. Bu programda dosya açma kıomutundaki w parametresini siler, yerine a yazarsanız, bu metinlerin dosyanın içeriğine eklendiğini görebilirsiniz.

 
Yukarı Alt