efektler ile çalışmak Vol. 1 Blend efekti ( resimli )

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
İki faklı nesnenin arasına renk geçişi sağlanacak şekilde nesneler eklenir. Özellikle belli bir düzende yerleştirilecek nesneler için kullanılabilecek bir efekttir.


Blend efektini uygulamak için effect menüsünden Blend komutunu tıklayın veya araç kutusundaki Interactive Blend aracına tıklayın. Nesnelerden birine tıklayıp diğer nesneye doğru fare sol tuşu basılı iken sürükleyin. Aşağıdaki gibi nesne üzerine ulaşınca fare sol tuşunu bırakın.


Bir nesneden diğer nesneye sürükleme yapılınca aşağıdaki gibi nesneler arasına nesneler eklenir ve iki nesne arasına eklenen nesnelerle renk geçişi sağlanır.


Blend efekti ile ilgili ayarlar Property Bar araç çubuğundaki araçalar kullanılarak yapılır. Efekt ile ilgili herhangi bir ayar yapmak istediğinizde araç kutusundaki Interactive Blend aracına tıklatıp blend efekti uygulanmış nesneye tıklayın.
İki nesne arasına nesneler eklendiğini söylemiştim. Eklenen nesne sayısını belirlemek için Property araç çubuğundaki kutuya değerleri girin


Nesne seçilmiş haldeyken iki boş kare ve efektin uyğulandığı ilk nesneden ikinci nesneye kadar kesikli çizgilerle uzanan bir ok vardır .kesikli çiginin ortasında bir papyon simgesi vardır . bu simgeye tıklatıp sürükleyerek araya eklenen nesnelerin yoğunluğunu bir nesneye doğru kaydırabilirsiniz .içi boş karelere tıklatıp sürükleyerek yeni oluşan nesne boyutunu değiştirebilirsiniz.

Object ölçeklendirme çubuğunu kullanarak araya eklenen nesnelerin dağılımını bir tarafa kaydırabilirsiniz.


Nesneler eşit aralıklarla araya eklenir. Nesneleri bir tarafa doğru kaydırmak için Property Bar araç çubuğundaki object and color acceleration aracına tıklayın.
Nesneler arasındaki renk geçişini de bir tarafa doğru yoğunlaştırabilirsiniz. Bunun için Color ölçeklendirme çubuğunu kullanabilirsiniz. sağ taraftaki kilit simgesi aktifse Object ve Color ölçeklendirme çubuklarından birini kullanınca diğeri de aynı oranda değişecektir. Object ve Color seçeneklerini ayrı ayrı değiştirmek için kilide tıklatıp pasif hale getirin.
Araya eklenen nesneleri döndürerek ekliyebilirsiniz. Bunun için dönme açılarını Property Bar araç çubuğundaki Bend Direction kutusuna girebilirsiniz.

Nesneleri açı vererek döndürdüğünüzde Property Bar araç çubuğundaki Loop Blend aracı aktif olursa araya eklenen nesneler belirlemiş olduğunuz açıya orantılı bir yay çizer.
Nesneleri eğri bir çizgi üstüne yerleştirebilirsiniz. Nesneleri eğri üzerine yerleştirmek için Property Bar araç çubuğundaki Path Properties aracına tıklayın. Açılan seçeneklerden New Path konumunu tıklatın. Fare işaretçisi eğri bir ok şeklini alacaktır. Eğri üzerine tıklatıp nesneleri eğri üzerine yerleştirin.
Eğriler nesne üzerine yerleştirmenin bir başka yolu da fare sağ tuşu ile taşımaktır. Eğriyi Pick aracı ile tıklatıp seçin. Nesneler üzerine tıklatıp fare sağ tuşu basılı iken sürükleyip eğri üzerine getirin fare işaretçiniz ekleme noktası şekline gelince fare sağ tuşundan elinizi çekin.
Fit Blend to Path komutunı tıklatıp nesneleri eğri üzerine yerleştirin.
Eğri üzerine yerleştirilen nesnelerin düzgün dağılması için Property Bar araç çubuğundaki Miscellaneous Blend Options aracına tıklatın.

Blend along full path onay kutusunu işaretleyin.
Eğri üzerine yerleştirilen nesnelerin eğrinin eğimine göre dönmesi için Property Bar araç çubuğundaki Miacellaneous Blend Options aracına tıklatıp Rotate all objects onay kutusunu işaretleyin.

Nesneler arasındaki renk geçişinin spektrumda doğrusal olarak olamsını istiyorsanız Property Bar araç çubuğundaki Direct Blend arcına, spektrumların saat yönünde renk geçişi olması için Clocwise Blend aracına tıklatın.
İki nesne arasında geçiş yapmayı öğrendiniz. Üçüncü bir nesneyide bu geçişe ekleyebilirisiniz. Bunun için araç kutusundaki Interactive Blend aracına tıklatıp aktif hale getirin üçüncü nesneyi sürükleyip geçiş sağlanan iki nesneye bırakıp geçişi sağlayın.
Araya eklenen nesnelerden birini kırabilir ve kırılan nesne sayesinde geçişi sağlayan nesneleri dağıtıp birbirinden bağımsız kullanabilirsiniz. Araya eklenen nesneleri kırmal için Property Bar araç çubuğundaki Miscellaous Blend Options aracına tıklatın. Karşınıza gelen seçeneklerden Split seçeneğine tıklatın. Kırmak istediğiniz nesneye gidip fare işaretçisi eğik ok şekline gelince tıklatıp nesneyi kırın.
Blend efektini parçalamak için Arrange menüsünden Break Compound Object of …. Elements apart komutuna tıklayın. Araya eklenen nesneler drublanmış durumdadır. Grubu dağıtmak için Arrange menüsünden Ungroup komutunu tıklayın yada ctrl + U yapın.
Blend efekti ayarlarını aynı zamanda Blend panelini kullanarakda yapabilirsiniz



Bir hatam olduysa af ola ilk dersim :rolleyes:

 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Paylastiginiz bu ders icin tesekkur ederiz. + nizi yolladim.
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
@Hakan Dağdeviren


teşekkür ederim :) devamı yakında bütün efektlerin dersini hazırlıyorum...:rolleyes:
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Ben de o halde + larinizi hazirliyorum, cok cok tesekkur ederiz, boyle derslere cok ihtiyacimiz var Yasemin Hanim.
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Rica ederim bu site sayesinde bilmediğim çok şey öğrendim... bende bişeler katabilirsem ne mutlu bana :)
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Haklisiniz bu forum her insana az cok bir seyler kazandirmistir zaten. Peki, musait oldugunuz zaman derslerinizi paylasmanizi bekliyor olacagiz, simdiden tesekkurler.
 
Yukarı Alt