Ege SOYLU

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Değerli genç grafiker kardeşlerim;
1-Grafikerlerin sadece dış düşmanları yoktur. Maaşınızı vermeyen, geç veren, bir maaşı veya yarısını her zaman içeride bekleten, sizleri küçümseyen, sizden olmayacak işler bekleyen sizi hor gören patronlar vardır, benim de 40 yıllık meslek hayatımda böyle patronlarım oldu. Bunlara kestirme olsun diye dış düşman diyelim, kolay anlaşılsın diye.
2-Free-lance çalışırken anlaştığınız paradan cayan, eksik ödeme yapan, parayı parça parça verip p*ç eden müşterilerimiz de oldu, bunlar da dış düşmandır diyelim.
3-Genellikle grafikerleri birer fahişe gibi müşterinin önüne atıp, müşteriye buna istediğini yaptır deyip, grafikere de müşterinin her dediğini yap, yapmazsan karışmam haa deyip, müşteriye de biz grafik tasarımdan para almıyoruz abi, baskıdan alıyoruz diyen matbaacılar da oldu...
4-Ben 4 yıl üniversitelerde ders verdim, fakültelerde yazıyı convert etmesini bilmeyen, resmi çerçevenin içine gömmesini bilmeyen, RGB ile CMYK farkını, Pantone farkını bilmeyen grafik hocaları gördüm.Bunlar da dış düşmandır....

AMA BİR DE İÇ DÜŞMAN VARDIR. İŞTE BUNLAR MESLEĞİMİZİ İÇTEN KEMİRİR... ÇÜRÜTÜR... KANSER GİBİDİR!!!

Bunlar arakçı grafikerlerdir. Bunlar kendi yapmadığı işleri kendileri yapmış gibi sunarlar, hem müşterileri hem meslektaşlarını aldatırlar, bunlara çok dikkat edin ve içinizde barındırmayın. Bunlar saç kesmeyi bilmeyen berberler gibidir adamın saçı yerine kulağını keserler ve mesleği de berbat ederler. Bunlardan çıkan sünnetçiler ise çok daha tehlikelidir.

Bunlar filanca siteden bedava template indirir telif hakkı ödemez, müşteriye de söylemez, öteki siteden clip art indirir, telif ödemez, müşteriden de para diye bir öğle yemeği parası ister ve bu kez hem mesleğin fiyatını iki paralık eder, hem de alıntı-çalıntı tasarımlarla tasarımın düzeyini düşürür. İşte bunlar, bu hareketleriyle DIŞ DÜŞMANLARA FIRSAT VERİRLER, ÇANAK TUTARLAR, DIŞ DÜŞMANLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIRLAR.

BUNLARA DİKKAT EDİN. BUNLAR ÇOK DAHA TEHLİKELİDİR. UZAK DURUN, KENDİNİZDEN UZAK TUTUN.

GERÇEK TASARIMCI OLMAK istiyorsanız, beni örnek almak istiyorsanız, bu DEDİKLERİMİ UNUTMAYIN.
 

Ege Soylu

Üye
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
2
Tepki
0
merhabalar...
Bugün gördüğüm bu yazışma trafiğini hayretle okudum.
Öncelikle, çok önemsemediğim, hitap ve bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu, gözle görülür bir şekilde anladığım,foxajans adlı üyeye kısa bir mesajım olacak.
Burada değerli tasarımcıların anlattığı gibi, grafik tasarımda bir son yoktur ve sadece gelişir.
Bizler ise kendimizi geliştirmek adına çalışırız.Gençlere kötü örnek olduğum gibi bir ifade kullanmış ve diğer çalışmalarımı merak ettiğini söylemiş.Ayrıca yanında iş de vermeyecekmiş ki buna gerçekten çok fazla güldüm...
Eğer merak ederse,Türk Grafik Tasarımcıları 6 kitabında çalışmalarımı görebilir ki ,bu da sanırım bir cevap olmuştur kendisine.
Ayrıca, sayın Faruk hocama ve site yöneticilerine de çok teşekkürediyorum. foxajans rağmen düzeyi korumuşlar.Sanırım siteden uzaklaştırılmış kendisi .Bunları kendisine yazmak isterdim ama kısa ve net duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.
saygılarımla...
 
Yukarı Alt