Emprime Soru - cevap

Durum
Konu kapatılmıştır.

gerçek

Üye
Kayıt
6 Aralık 2009
Mesaj
27
Tepki
0
bıde pembenın açık tonuna yuzde kaç renk verdınız
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
400 e 70 ince olabilir
daha önce size bir çalışma gönderiştim orda detaylı bir şekilde anlatmıştım .çıkış alırken bitmap yapın diye.ve 400e56 yapmıştım o çalışmayı .tramlar iri kalıyorsa tabi siz bu değeri artırabilirsiniz.
 

gerçek

Üye
Kayıt
6 Aralık 2009
Mesaj
27
Tepki
0
gül hanım ben yenı başladım textılle alakası olmayan bi işte çalışıyordum aradada photoshop corel çalışıyordum kurs bır kaç yere takılma derken başladık işte arada başınızı ağrıtırım one göre :) ilgınız için teşekkur ederım tekrar...sağlıcakla kalın.
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur.
takıldığınız yerlerde herzaman bizlere başvurabilirsiniz,bilgimiz dahilinde yardımcı olmaya çalışırz.
görüşmek üzere.
 
Kayıt
11 Kasım 2009
Mesaj
26
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar ben daha öncede sorduğum soruyu gözden kaçabileceğini düşünerek yineliyorum,bu konuda tecrübeli arkadaşlar varsa lütfen yardım edebilirmi?,

CMYK renk ayrımı çalışmadım.Yarım ton veya tramlı desenleri RGB'den kanalları ayırarak veya desenine göre brush kullanarak çalıştım.

Bana genel olarak CMYK nın mantığını anlatabilecek bir arkadaşımız varsa çok memnun olacağım.
4 Renk olan bu baskı sisteminde renkleri ayırdıktan sonra
Magenta 75
Black 45
Cyan 15
Yellow 0 derece tram açıları vermek yeterlimi?
CMYK desen çalışmanın incelikleri bir kaç satırla nelerdir?
Saygılar.
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Slm denizkızı
Yıllardır desen çiziyorum ama inanın yukarıda sormuş olduğunuz soruyla daha önce hiç karşılaşmadım,ve CMYK desen çalışmasında öyle bir kural var diye ilk defa duyuyorum . Yazınızı okuduktan sonra biraz nette de araştırma yaptım acaba varda ben mi bilmiyorum diye ,ama ordada CMYK desen çalışmasını ayrıntılı bir şekilde anlatan veri bulamadım.Sizin için üşenmedim biraz daha araştırma yaptım,ve galiba buldum...O bahsetiğiniz tramlama değerleri galiba matbağıda geçerli.Matba baskı tekniğini bilmiyorum.Elime bir byüteç alıp tek tek gazete sayfalarında dolaştım...Evet tam sizin sölediğiniz gibi tramların açıları.
Emprime baskıda CMYK sistemi ile çalışılacak desen sadece siz desinatörlerin çabası ile çok olumlu bir sonuca varılamaz. Bunun yanında kalıp gerilimi,ipek,boya kalitesi yani öyle bir desen ele aldığınız zaman mutlaka kalıpçınız,boyacınız,numune sorumlusu,ve makina ustası ile yapacağınız görüşmelerde çok önemli.Tabi ki nasıl bir materialin üstüne baskı yapacaksınz mutlaka müşteri ile görüşülmeli. Bazen imalçılar kumaşı yetştiremediklerinden dolayı numueyi farklı kumaşa,imalatı farklı kumaşa yaptırıyorlar ve imalat aşamasında aynı sonucu alamıyorsunuz.
İsterseniz en kısa zamanda kendi seçtiğiniz bir deseni gönderin resimli anlatımlı şekide berabae çalışalım.
Kolaygelsin
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Bazı desenler nekada CMYK olarak görünsede eklenecek +2, +3 renk ile deseni daha da detaylandırmak mümkündür.
 
Kayıt
11 Kasım 2009
Mesaj
26
Tepki
0
Selam Gül hanım,öncelikle ilginiz ve çabalarınız için çok teşekkür ediyorum.
Benim anlatmak istediğim,
CMYK basılacak bir desenin çalışma tekniği nedir?
RGB'de kanallardan,çizerek veya brush v.s gibi desenine göre çalışır,en sonda tramlayıp çıkışa yollarız.
Diyelimki çalışmamız gereken meteryal veya orjinal bize verildiği zaman,CMYK Basacak deseni hazırlayacak kişi kaba hatlarıyla da olsa,hangi yolları izlemek zorunda.

Bu arada dediğiniz gibi tram açıları matbaa için olduğu doğrudur. Bilgileri Vikipedia'dan öğrendim bu konu hakkında araştırma yaparken.

Not:resim yüklemeyi şu an bilmiyorum,en kısa zamanda ,sadece örnek olması açısından bir resim yükleyeceğim.Yüklediğim resim üzerinden örnek bir çalışmayapabilirsek çok faydası olacağını düşünüyorum.
Teşekkürler,saygılar.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Emprimeci arkadaşlar, herkese merhaba,

Bilgilendirmelerinizi dikkatle takip ediyorum. Doğrudan üretimin içinden gelen arkadaşlar, oldukça yararlı bilgiler veriyorlar.
Fakat burada herkesin, gelip CMYK'da tıkandığını görüyorum. Bu yüzden konuya ait bazı bilgiler vermek isterim.

Öncelikle, CMYK, özellikle tramlı çalışmalar için ve dört baskı rengi kullanılarak zengin tonların elde edilmesi içindir. Bu tonlar, tram dediğimiz noktacıklar ile elde edilir.
CMYK; ofset, tifdruk ve flekso baskı sistemlerinde iyi çalışır, verimli sonuçlar alınır. Oysa ister kazandan çalışan, ister çerçeveden çalışan serigrafi yani kumaşa baskı modeli ile söylenecek olursa, "emprime" de, baskı tekniği gereği ince tramlar kullanmak sorunludur. Tramlar ne kadar küçük ise, baskı görüntüsü de o kadar net olacaktır. Fakat serigrafide kullanılan en ince noktalar;
40-45nokta/cm. lik tramı geçemez. Hele, hele basılacak malzeme bir kumaş ise, daha da iri tramlar kullanmak kaçınılmazdır. Buradaki kıstas, kumaşın dokusu olarak ele alınmalıdır. Yani saten üzerine bastığınız bir görüntü mükemmel görünürken, aynı tramla kaba bir beze bastığınızda sonuç hüsrandır.

Benzer sonuç, ofsette kuşe kağıt ile gazete kağıdı arasında da yaşanır.

Bir diğer husus, açılardır.
CMYK baskıda her kalıp, mutlaka farklı açılarda tramlanır. Tramlama açılarını belirlerken dikkat edilmesi gereken unsurlar, kalıp ipeğinin dokuma açısı, basılacak kumaşın dokuma açısı ile renklerin tram açıları ASLA aynı olmamalıdır. Bütün unsurların farklı açılarda olması gerekir. Aksi taktirde, ekranda çok güzel görünen bir CMYK görüntüsü ile baskıdaki görüntü arasında farklar oluşacak, ayrıca Muare dediğimiz bir açı çakışması oluşacaktır.

Öte yandan, ince tram elde edebilmek için, ince ipek kullanmak gerekir. İnce ipek kullanmanın da pekçok "incelikleri!" vardır. İnce ipek kavramı ile, bir cm'deki delik sayısını kastediyorum. İmalattan gelen arkadaşlar bu detayları daha iyi bilirler. Kullanılacak boyanın cinsi, viskozitesi, kuruma hızı vs. pek çok değişken, üretimi etkileyecektir.

Bütün bunların dışında, çalıştığınız program da önemlidir.

Photoshop ile oldukça yaratıcı işler üretilebilir.
Fakat Photoshop'un bir açmazı vardır. O da "overprint" dediğimiz işlemdir. Photoshop piksel tabanlı bir program olduğu için maalesef overprint, yani Türkçe söyleyecek olursak "üstüne baskı" yapamaz. Ancak channel'lerde biraz cebelleşerek bir ölçüde sonuç alınabilir. Ama bu durumda, her rengi ayrı bir proje olarak çalışmak gerekir. Bu da tramların açılandırılması sırasında sıkıntı yaratır. Oysa, Freehand, Corel Draw, Illustrator gibi vektörel çalışan programlarda hem overprint yapılabilir, hem de renklerin şişirilerek (trapping) tire olan yerlerdeki baskı hassasiyetini körelterek baskı boşlukları önlenebilir.
Bu son söylediğim overprint ve trapping kavramları, bu yazının sınırlarını aşmaktadır. Belki bir başka zaman bu konuya detaylı girebilirim.

Umarım faydalı olmuşumdur.

Başarılar, bol kazançlar dileğiyle.
Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
11 Kasım 2009
Mesaj
26
Tepki
0
Sayın Tuncer Özkan bu değerli bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ben özellikle imalattan gelen arkadaşlar sözünüzün altını çizmek isterim.Bu çok önemli bir vurgu çünkü bu benim çalışmalarımda gözden kaçırdığım bir nokta oldu.
Burada emprime,tshirt vs gibi baskıların desinatörlüğüyle para kazanan,bu işe yeni başlayan arkadaşlarıma bir uyarıda bulunmak isterim naçizane;
Lütfen baskıya hazırladığınız desenlerinizin sadece çizimleriyle iişinizin sona erdiğini düşünmeyip,
Tuncer bey'inde altını çizdiği üzere,kalıp,tram,ipek,basacak kumaş gibi detaylarında sıkı takipçisi olunuz.
Eğer bu konular atlanırsa aksak bilgilere sahip olacak,sürekli bir yanlışlık devam edecektir.
Desinatör, olarak diğer üretimde çalışan arkadaşlarınızla iletişim içinde olarak emek verdiğiniz deseninizin baskısının her aşamasında,elinizden geldiğince aktif olmaya çalışınız.
Bıkmadan,usanmadan sorular sorun ve mutlaka NOT alın.
*********************************************
Ben sorumun cevabını kısmen almış olsamda eksik yönler kaldığını belirtmek istiyorum,yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinirim.
CMYK desen photoshopta,nasıl dört renk olarak çalışılır ve tramlanır?:confused:
Saygılar.
 
Durum
Konu kapatılmıştır.
Yukarı Alt