Fİreworks 4.0 - Arabİrİmİ Taniyalim...

Curse

Üye
Kayıt
30 Eylül 2007
Mesaj
315
Tepki
2
Fİreworks 4.0 - Arabİrİmİ Taniyalim...
Öncelikle bu dersleri okuyup bir şeyler öğrenebilmeniz için , ilk önce bu programı edinmeniz gerekiyor. Çünkü pratik yapmadan konuları öğrenebilmeniz biraz zor. Programin 30 günlük deneme sürümünü kendi sitesi olan "Macromedia.com" veya "Download.com" adreslerinden bulabilirsiniz. Dosya büyüklüğü 18,4 MB. Fireworks 4'te ilk olarak değişen en önemli nokta geliştirilmis animasyon tasarım özellikleri. Ayrıca yeni eklenen efektler bizim için büyük bir ayrıcalık.
"File Menüsü"Bu menü, dosya kayıt işlemleri ile ilgili seçenekleri içinde barındırmakla beraber, "Import" , "Export" gibi isimize çok yarayacak olan bileşenleri içersinde bulunduruyor. Sayfanızın Yazıcı ayarları, browser seçenekleri ve bir çok öğe "File Menüsü" altında yerini alıyor.
"Edit Menüsü"Bu menüden de "Cut" , "Copy" , "Paste" komutlarının yani sıra, programın kısayol tuşlarını ve HTML kodları ile ilgili ayarları yapıyorsunuz.
"View Menüsü"View Menüsü sayesinde, oluşturmuş olduğunuz materyallere "Zoom" yapabilir. Ayrıca programa eklenmesini istediğiniz özellikleri de buradan seçebilirsiniz. Mesela "Rulers (cetvel)" gibi. Tabii bunlarda çalışmanızı kolaylaştıracak unsurlar arasında bulunuyor.
"Insert Menüsü" Programın isimize yarayacak en önemli menülerinden biri. Sayfanıza buton veya animated gif oluşturmak istiyor veya var olanlardan birini kullanmak istiyorsanız; buradaki "New Button" ve "New Symbol" gibi menüleri kullanarak sayfanıza hareketli gif ve butonlar ekleyebilirsiniz. Ayrıca programın "Libraries" menüsü altinda bir çok hazır sembol, buton ve Animated'ler sizi bekliyor. "Hotspot" diye adlandırılan , resmi bölmeden belli yerlerine link verme işlemini de bu menüden "Hotspot" seçeneğini kullanarak yapıyorsunuz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------



------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Modify Menüsü" Bu menü, içinde grafiklerimize uygulanacak bir çok efekt ve ögeyi barındırıyor. Bunlara ileriki konularımızda geniş olarak değineceğiz. Ayrıca Animated Gif oluşturmak için, bu menünün "Animate" seçeneğini kullanacağız.
"Text Menüsü" Programda, yazdığımız yazıların font, boyut ve renklerini bu kısımdan ayarlıyoruz.
"Commands Menüsü" Bu menü de içerisinde, grafiklere uygulayabileceğimiz efektleri ve araç çubuklarının otomatik olarak düzenlenmesini sağlayan komutlar barındırıyor.
"Extras Menüsü" Extras menüsü, en önemli menü. Buradan grafik dosyalarımıza veya metinlerimize çeşitli efektler uygulayabiliyoruz.
"Window Menüsü" Buradan aktif veya pasif duruma getireceğimiz pencereleri ayarlıyoruz. Mesela "Optimize" penceresinin görünmesini istemiyorsak, yanındaki işareti kaldırıyoruz.
"Help Menüsü" Eğer az da olsa İngilizceniz veya Almancanız varsa programın yardım menüsü oldukça işinize yarayacaktır. Fireworks 4'ün getirmiş olduğu yeniliklerden tutun da ders dökümanlarına kadar bir çok yararlı bilgi bu kısımda sizleri bekliyor.
Programın ana bileşenlerini bu menüler oluşturuyor. Ayrıca programın üst kısmında, sitenizin nasıl bir modemle, Internet üzerinde kaç saniyede açılacağını gösteren ve oluşturmuş olduğunuz sayfanın ortalama boyutunu gösteren, istatistikler mevcut.​


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bunların dışında sol üst kısımda 4 sekme mevcut. Original , Preview , 2-Up ve 4-Up Bunların ne ise yaradıklarına değinelim. Bu sekmeleri kullanarak oluşturduğunuz sayfanın çeşitli şekillerde önizlemesini görüntüleyebilirsiniz.
"Tools Penceresi" Yada bir diğer adıyla "Araç Çubuğu". Bu kısım en çok kullanacağımız araçlardan oluşuyor. Araçları sırasıyla tanıyalım isterseniz.
"Tools" Bu menü altında; serbest şekilde çizim yapmak, belirli bir alanı kesmek, Text oluşturmak gibi en çok isimize yarayacak araçlar bulunuyor. Ayrıca kare, yuvarlak veya bir başka şekilde çizimler yapmak istiyorsanız, " Tools" kısmında bu işler için kullanılacak araçları ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
"Colors" Colors araçları ile anlayabileceğiniz üzere, projemizin bütün renk ayarlarını yönetiyoruz. Oluşturmuş olduğumuz bir grafiğin veya Text'in iç alan ve kontur renklerini Colors menüsünden yönetme imkanına sahibiz.
"View" Görünüm menüsü altında iki seçenek mevcut. Bunlardan birincisini aktif hale getirirseniz projenizin efekt uygulanmış olan yerleri özel olarak belirtilmez. Eğer ikinci seçeneği seçerseniz projenizin bölümlenmiş yerlerini belirgin hale getirebilirsiniz.
Tools Menüsünde dikkat etmeniz gereken bir unsur var. Bazı araçların sağ alt kısmında küçük bir ok işareti bulunuyor. Bunun anlamı da o aracın alt seçeneklerinin de bulunuyor olmasıdır. Seçmiş olduğunuz aracın alt seçeneklerini görebilmek için mouse imlecini o aracın üzerine götürüp sol tuşa bir süre basili tutun.

Alıntıdır..

 
Yukarı Alt