Fİreworks 4.0 - AraÇ Pencerelerİnİ Taniyalim...

Curse

Üye
Kayıt
30 Eylül 2007
Mesaj
315
Tepki
2
Fİreworks 4.0 - AraÇ Pencerelerİnİ Taniyalim...
Bu yazımızda Fireworks'ta ne, ne ise yarıyor. Onu tam anlamıyla ögreneceğiz. Yani araç pencerelerini tanıyacağız. Geçtiğimiz ay programın araç çubuğunu tanımıştık. Şimdi de programın diğer pencereleri ve özelliklerini inceleyeceğiz. Programın arabiriminin sağ alt kösesinde görmüş olduğunuz gibi simgeler yer alıyor. Hemen hangi menü yardımıyla neler yapacağımızı görelim.
"Stroke" Stroke sekmesinde yazdığınız yazılara veya oluşturduğunuz objelere bir takım efektler uygulayabiliyorsunuz. Mesela yazının dış hattı, rengi, sekli vs. İsterseniz nasıl yapıldığını görelim;
Öncelikle boş bir sayfa yaratmak için Ctrl-N tuşlarına basın. "Text Tool" aracını seçerek sayfanızın herhangi bir yerine tıklayın.
Karşınıza çıkan Text penceresine metninizi yazın. Rengini ve fontunu belirledikten sonra "OK" düğmesine basarak yeni oluşturduğunuz sayfaya dahil edin.
" Window*Stroke" kısayol'unu izleyerek "Stroke" penceresini açın. Metninizi seçili duruma getirdikten sonra, "Stroke" penceresindeki ilk açılır menüden birini seçin. Biz örnekte "Farbfüllung" ve "Glühen" efektini seçtik.
Bu efekti seçtikten sonra, özellikleri ekrana dahil olacaktır. Buradan gerekli düzenlemeleri yaparak, zevkinize göre bir efekt verebilirsiniz.​


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yada, bu pencerelerle biraz daha oynayarak kendi yaratıcılığınız doğrultusunda değişik effecktler verebilirsiniz .Aşağıdaki resimde bir tane daha göreceksiniz.​


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tabii ki efektler sadece bununla kısıtlı değil. Anlattığımız yöntemle diğer efektleri de kendiniz deneyebilirsiniz.
"Fill" Bu menü de efekt uygulamanızı sağlıyor. Bunun özelliği ise, seçtiğiniz iki rengi metninize veya objenize uyguluyor, yani "Gradient" efekti. Alt seçenekleri kullanarak uygulama şeklini belirleyebiliyoruz. Buna da bir örnek verelim.
Boş bir sayfa yarattıktan sonra, hemen sayfaya az önce olduğu gibi metninizi ekleyin.
"Window*Fill" kısayol'unu izleyerek "Fill" penceresinin açılmasını sağlayın.
Metninizi seçili duruma getirdikten sonra, açılır menüden istediğiniz seçeneği seçin. Seçmiş olduğunuz efekt hemen metninize uygulanacaktır.
İsteğinize bağlı olarak, "Edge" ve "Textures" seçeneklerini kullanarak çok daha değişik efektler elde edebilirsiniz. Bu tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlıdır.
"Effect" Adından da anlaşıldığı gibi grafiklerimize uygulayacağımız efektlerin kontrolünü yapacağımız kısımdır. Anlattığımız diğer menüler'e göre daha çok efekti bu menü'yü kullanarak bulabilirsiniz. Bu efektleri kullanarak kaliteli sunumlar hazırlayabilirsiniz.
"Info" Oluşturmuş olduğumuz grafik dosyaları hakkında bilgileri bu pencereden alıyoruz. Ayrıca sayfa üzerinde hangi koordinatlar üzerindeyseniz anında bu pencereden izleyebilirsiniz.
"Mixer" Programda kullanacağınız renkleri düzenlediğiniz kısım. Buradan yeni renk oluşturabilir veya var olan renklerde oynamalar yapabilirsiniz.
"Swatches" Bu pencerenin renk paletinden farkı yok. Buradan metin veya objelerinizin renklerini değiştirebilirsiniz.
"Table" Buradan kendi favori renklerinizi oluşturup kullanabilirsiniz.
"Options" Programın mouse ve görünümle ilgili ayarlamalarınızı yapabileceğiniz pencere.
"Optimize" Bu pencere sayesinde grafik dosyalarının hangi formatla ( gif, jpg, Animated gif gibi. ) kaydedeceğinizi belirliyorsunuz. Bu sayede dosyanızın boyutunu küçültme olanağına da sahipsiniz.
"Object" Daha önceden efekt verdiğiniz grafiklerinizi düzenlemeye yarar. Bu sayede çeşitli efektler de yakalayabilirsiniz.
"Behaviors" Bu seçenek sayesinde Pop-Up menü oluşturabilir, grafiklerinize " Hotspot" verebilir, "Rollover" efekti oluşturabilir vs. oluşturabilirsiniz. Bu saydığımız özelliklere ileride değineceğiz.
"Layers" Layerlar ile çalışırken bu menü'yü kullanacaksınız.
"Frames" Animated Gif oluştururken frameleri kullanacağız ve dolayısıyla kontrol panelimiz bu pencere olacak.
"History" Bir çeşit undo/redo seçeneği diyebiliriz. Bu pencereden yaptığınız ve iptal ettiğiniz işlemleri izleyebilirsiniz.
"Styles" Grafiklerinize vereceğiniz hazır efektlerle dolu bir pencere. Buradan hazır efektleri kullanabilir veya yeni stiller ekleyebilirsiniz. Böylece zamandan da tasarruf etmiş olacaksınız. Bu seçenek önemli olduğu için bu konuya eğilmenin yararlı olacağı kanaatindeyiz. Herhangi bir objeye uyguladığınız efekti bu menüye ekleyebileceğinizi söylemiştik. Eğer sıklıkla kullandığınız efektler varsa, bu efektleri "Styles" menüsüne ekleyip, her daim elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Beğendiğiniz veya sıklıkla kullanacağınız efekt'in uygulanmış olduğu, grafik dosyanızı açın ve metin veya objenizi seçili hale getirin. Daha sonra "Styles*New Styles" kısayolunu izleyerek "Style" kayıt ekranını açın. Son olarak "OK" düğmesine basın. Artık eklemiş olduğunuz efekte "Styles" penceresini kullanarak, kolay yoldan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu efektlerinizi yedekleyip, Fireworks'ü kurduktan sonra programa tekrar " Import ( ihraç )" edebilirsiniz.
"Library" Projelerinizde kullandığınız grafik, Animated Gif, grafik vs. dosyalarınıza kolay yoldan ulaşabileceğiniz kütüphane.
"Url" Projelerinizde kullanmış olduğunuz bütün linkleri listeler. Böylece tekrar yazma zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Menülerimizi tanıdıktan sonra geçelim kullanımlarına. Öncelikle projelerimize dışarıdan resim eklemek isteyebiliriz. Bunun için "File" menüsünden "Import" seçeneğine tıklıyoruz ve eklemek istediğimiz grafik dosyasını seçiyoruz. Sayfamızda boş bir alana gelip tıklıyoruz ve böylece "Import" işlemimizi kolayca halletmiş oluyoruz.

Fireworks ile Web sayfası yapabileceğimizi daha önceden de belirtmiştik. Peki nasıl Web'in ana dili olan "Html" formatına çevireceğiz ? Tabii ki "Export" özelliğini kullanarak. Yapmış olduğumuz sayfayı tamamladıktan sonra "File" menüsüne gelip "Export" seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza "Export" penceresi geliyor. Burada gerekli ayarlarımızı yapmamız gerekiyor;

"File name" Buraya Web sayfasının ismini yazıyoruz.
"Save As Type" Görmüş olduğunuz gibi programın bir çok formatı destekliyor. Biz Web sayfası olarak kaydedeceğimizden, "Html and Images" seçeneğini seçili duruma getiriyoruz.
"Html" "Export Html File" olarak kalsın.
"Slices" "Export Slices" seçeneğini seçin.

Eğer grafik dosyalarını ayrı bir klasöre kaydetmesini istiyorsanız "Put Images in Subfolder" kutucuğunu işaretleyip, klasör belirtmek üzere "Browse" düğmesine basın. Klasör belirttikten sonra geçelim diğer bir hususa. Sayfalarımızı "Html" formatında kaydetmek istemiyorsak, hemen sağ tarafta bulunan "Options" düğmesine tıklayarak "Html Setup" penceresiniz açın. Buradan sayfanızı asp, php, jsp, shtml gibi formatlarla kaydedebilirsiniz. Bu kısmı kendinize göre belirledikten sonra "OK" düğmesine basarak bu pencereden çıkın. Artık "Export" işleminin son aşamasını da bitirdik. Son olarak "Save" düğmesine basarak kayıt işlemini tamamlayın. Artık projeniz Web sayfası olarak, en küçük boyutta sizi bekliyor olacaktır.

Bize en çok sorularda bir tanesi de büyük boyuttaki dosyalarımı nasıl parçalara ayırarak sayfama ekleyebilirim? İsterseniz bu dertten muzdarip okurlarımızı aydınlatalım. Bunu "Slice Tool" aracı sayesinde yapabiliriz. Öncelikle resmimizi sayfamıza ekliyoruz ve "Araç Çubuğu" 'ndan "Slice Tool" aracını seçiyoruz. Resim dosyamızı istediğimiz yerlerinden kare kare ayırmaya başlıyoruz. Ayırdığımız alanlar yeşil renge dönüşüyor ve sonuç olarak Web sayfası olarak "Export" ediyoruz. Artık büyük ebattaki dosyalarınızı İnternet'te yayınlayabileceksiniz.

Gelelim "Hotspot" işleminin yapımına. Bu işlem sayesinde de grafik dosyanızın belirli yerlerine, parçalara ayırmadan link verebileceksiniz. Bu işlem için öncelikle grafik dosyanızı açın ve "Araç Çubuğu" 'ndan "Hotspot Tool" aracını seçin. Grafiğinizin hangi bölümlerine link vermek istiyorsanız, seçili hale getirin ve Window menüsünden "Url" seçeneğine tıklayın. Karşımıza "Url" penceresi gelecektir Seçili alana tıklandığında hangi sayfaya gitmesini istiyorsanız "No Url ( noHREF )" yazan kutucuğa sayfanın adını yazın ve yanındaki "+" ikonuna tıklayın. Kolayca link verme işlemini de halletmiş olduk.

Yavaş yavaş yazımızın sonlarına yaklaşırken, sizlere "Commands" menüsünden bahsetmek istiyoruz. Program'ın bu seçeneği de seri çalışmanızı sağlamak amacı ile dahil edilmiş. Bu menü'nün işlevinden bahsedecek olursak; "Commands" menüsünü kullanarak programın içerisinde kullanacağımız küçük makrolar hazırlayabiliyoruz. Bu sayede uzun işlemleri tekrarlamaktan canımız sıkılmamış oluyor. Ne olabilir bu işlemler?

Mesela çalışma alanınızı kendinize göre düzenlemeden, asla çalışmaya başlamayan biri iseniz bizim gibi, bu seçenek oldukça isinize yarayacaktır. Şahsi görüşümüz bütün pencerelerin kapalı olması ve ise yarayacak olanların sırayla açılması şeklindedir. Bilmiyoruz siz nasıl bir çalışma alanını tasvip ediyorsunuz. Eğer çalışacağımız alan gereksiz pencerelerle doluysa, katii süretle çalışamayız ve ortalığı derleyip toparladıktan sonra ancak çalışmamıza başlarız. Tamam bir iki kere düzenlemelerimizi yaparız da, bu is uzayınca pek bir çekilmez hale geliyor. Bu yüzden "Commands" seçeneği olduk olası hoşumuza gitmiştir. Bu menü'yü kullanarak çalışma alanımızı sadece bir kere düzenliyoruz ve bunu kaydediyoruz. Bu aşamadan sonra programı her çalıştırdığımızda bu menüden kendi makromuzu seçiyoruz ve program otomatik olarak, çalışma alanını bizim belirlediğimiz hale getiriyor. Ekstra olarak uğraşmıyoruz. Size de bu menüyü kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Pencere ayarlamalarınızı yaptıktan sonra "Commands*Panel Layout" kısayol'unu izleyin. Karşınıza çıkan pencereye, menü ayalarınızı tanımlayan bir isim girin. Mesela "Pencere Ayarlarım" gibi. Son olarak "OK" düğmesine basın ve kayıt işlemini tamamlayın. Bundan sonra programı her çalıştırdığınızda bu macro'yu da çalıştırırsanız pencere ayarlamalarınız hep sizin isteğiniz şekilde düzenlenmiş olacaktır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Aynı menü altındaki "Edit Command List" seçeneği ile oluşturduğunuz komutları düzenleme ve silme özelliğine de sahipsiniz.


Alıntıdır...
 
Kayıt
9 Şubat 2008
Mesaj
76
Tepki
0
vayyy be sanki içimi okuyarark bunu yapmışsınız tşkler (çok üzgünüm ama hakem cüneyt sayesinde moral kalmadı bende bana moral lazım biraz:):))
 
Yukarı Alt