Flash 8 Font Özellikleri

Kayıt
29 Ağustos 2007
Mesaj
327
Tepki
7
Flash’ta metinlerinizin görünümünü dilediğiniz şekle sokmak için kullanabileceğiniz çok sayıda biçimlendirme seçeneği mevcuttur. Şu ana kadar bu seçeneklerin sadece en temel ve yaygın olanlarını kullandık. Şimdiki uygulamamızda yeni font özellikleri ile tanışacak ve bunların Flash’ta nasıl kullanıldıklarını öğreneceğiz. Çalışma dokümanımız yine bookstore7.fla olacak.

1. Harita sayfasına statik metin ekleyin ve Properties denetçisinden metin özelliklerini belirleyin.

Sitemizdeki harita sayfasında bir başlık ve adres bilgisi bulunacak. Haritanın veya genel olarak bir içeriğin bir SWF dosyasına nasıl yükleneceğini altıncı dersimizde göreceğiz. Ancak başlık ve adres bilgisini şimdi oluşturacağız.

Properties denetçisinde Text type menüsünden statik metni seçin. Font Arial, font boyu 12, renk de siyah olsun. Align Center düğmesine basın; böylece metin alanına gireceğimiz karakterler ortaya hizalanacaktır. Font görüntüleme metodu olarak Anti-alias for readability seçimini yapın.

Kerning, karakterler arası mesafeyle ilgili bir ayardır ancak A\V düğmesiyle belirtilen karakter aralığı gibi sabit değildir. Kerning değeri fonta dahil edilir ve iki harfin yan yana nasıl bir aralıkla yazılacağını belirler. Örneğin bazı harfler şekillerine bağlı olarak birbirlerine daha yakın bir şekilde yazılabilir; W karakteri ile A karakteri arasındaki mesafe W ile O arasındaki mesafeden daha dardır. Kerning ayarı, harflerin arasındaki mesafeyi harflerin şekillerine göre düzenler ve yazıların daha düzgün bir şekilde görünmesini sağlar. Properties denetçisindeki Auto kern kutusunun işaretlendiğinden emin olun.

2. Adres bilgisini girin ve Stage’e yerleştirin.

graphics klasörünü seçin, yeni bir katman ekleyin ve bu katmana map adını verin. labels katmanında da ismi map olan 60. kareye tıklayın (map katmanında iken) ve F6 ile bir anahtar kare ekleyin. Text aracını seçin ve Stage üzerinde sürükle-bırak yaparak sabit genişlikli bir metin alanı açın. Alana aşağıdaki şekilde gördüğünüz metni girin, yeni satırlar için Enter tuşunu kullanın.

Resmi Orjinal Boyutlarinda Görmek Için Tiklayiniz.
3. Adres metnini biçimlendirin.

Metin alanını yeniden boyutlandırmak için alanın köşelerindeki kare kontrolleri kullanabilirsiniz. Metni düzenlemek için alana Selection aracıyla iki veya Text aracıyla bir kez tıklayabilirsiniz. Şimdi ilk satırı seçin. Properties denetçisinden Bold düğmesine basın ve Text (fill) renk paletinden koyu gri bir renk seçin. Bu adımı metin alanındaki diğer başlıklar için de tekrarlayın.

Adresi seçilebilir yapmanız da önemlidir. Bazı ziyaretçiler adresi kopyalayıp başka bir yere yapıştırmak veya göndermek isteyebilirler. Bunun için Selection aracı ile metin alanını seçin ve Properties denetçisindeki Selectable (Seçilebilir) düğmesine basın. Böylece ziyaretçiler adresi seçip kopyalayabilirler.

Resmi Orjinal Boyutlarinda Görmek Için Tiklayiniz.
4. Properties denetçisinden Bitmap text seçimini yapın.

Anti-aliasing (yumuşatma) yapılmamış bir öğe sert ve kesin tanımlı hatlara, çıkıntılı gözüken kıvrımlara sahiptir. Yumuşatma uyguladığımız zaman hatlar daha akıcı ve gölgeli bir hale gelir, kenarlardaki keskinlik azalır. Anti-aliasing Web grafikleri için çoğu zaman gayet iyi bir seçenek olsa da özellikle küçük metinlere uygulanması her zaman doğru olmayabilir; yumuşatılmış küçük metinlerin netliği kaybolabilir ve okunması zorlaşabilir. Font rendering method menüsünden Bitmap text seçimini yaptığınızda metne hiç yumuşatma uygulanmaz.

3. adımda oluşturmuş olduğunuz metin alanını seçin. Properties denetçisinde Font rendering menüsünden Bitmap text’i seçin. metnin görünümünün nasıl değiştiğini hemen fark edeceksiniz. Metin alanı için yeniden Anti-alias for readability seçimini yapın.

5. Properties denetçisinden harita başlığının özelliklerini değiştirin.

Font özelliklerini yine değiştirmek için Properties denetçisini büyütün. Bu sefer daha uzun metinler kullanacaksınız.

Properties denetçisinde font türü yine Arial olarak kalsın, rengimiz siyah olacak. Bu kez büyük bir font kullanıyoruz, font boyunu 26 yapın. Bold ve Italic düğmelerini de seçin. Auto kern kutucuğu işaretli veya işaretsiz olabilir, bir sonraki adımda karakter aralığı ile oynayacağımız için burada çok önemli değil.

6. Harita başlığı için bir metin girin ve metnin Stage üzerindeki konumunu ayarlayın.

Stage üzerinde statik bir metin alanı açın ve içine şunu yazın: How to find us.

Metnin tam konumunu daha sonra sayfaya harita eklendiği zaman ayarlayabiliriz, şimdilik Properties denetçisinden x ve y koordinatları olarak 70 ve 470 girin.

7. Karakter aralığı değerini 2 yapın.

Bir metnin karakter aralığını değiştirdiğinizde o metindeki her bir karakter eşit aralıklarla yeniden yazılır. Karakterleri birbirlerinden uzaklaştırmak için pozitif değerler, birbirlerine yaklaştırmak içinse negatif değerler kullanabilirsiniz. Henüz oluşturmuş olduğunuz metin alanını seçin ve Letter spacing (karakter aralığı) alanına 2 girin. Karakter diziliminin nasıl değiştiğini inceleyin ve size en uygun gelen sıkıştırma ya da açma değerini girin.

İpucu: Bu noktada Properties denetçisindeki diğer seçeneklere de göz atmak isteyebilirsiniz; metnin font boyu büyük olduğundan yaptığınız bir değişikliğin etkisini kolayca görmeniz mümkün. Selection aracı ile metin alanına çift tıklayın ve karakterlerin yarısını seçin. Yapacağınız değişiklikleri sadece metnin seçmiş olduğunuz yarısına uygulayın. Bir sonraki adıma geçmeden önce metni yine eski halinde getirmeyi unutmayın.

8. Çalışmanızı kaydedin.
 
Yukarı Alt