Flash ile mp3 player yapımı

Burax

Üye
Kayıt
10 Ekim 2007
Mesaj
12
Tepki
1
Bu uygulamanın temeli Load External Movieclip (Dışarıdan Film Yükle) komutunu kullanmaktır. “Ne işime yarar bu komut?” sorusuna cevaplar arayalım. Örneğin Web’de yayınlamak üzere, bütün sayfaları Macromedia Flash ile yapılmış bir Web sitesi hazırladınız. Bütün sayfalarda sesler var, estetik bir görünüm kazandırmak için çok güzel grafikler kullandınız yani kısaca herşey çok güzel. Ama siteniz ne kadar sürede açılacak? İşte can alıcı soru bu. Bu soruya ilk uygulamamızda “Preloading kullanırım” şeklinde bir cevap vermiştik. Ama bu cevap, bu gibi boyutu büyük Web sitelerinde yeterli olmayacaktır. Sitemizin en azından 10 sayfadan oluştuğunu düşünelim ve kullandığımız grafikler ve sesler nedeniyle her bir Macromedia Flash moviemizin (filminizin) 850kb – 1mb arasında değiştiğini varsayalım. Ziyaretçilerimizin, internet servis sağlayıcısı, modemi vb. gibi etkenlere bağlı olarak bağlantı hızları birbirinden farklı olacaktır ve en iyi ihtimalle sitenizin toplam büyüklüğü 850Kbx10sayfa=8500kb=yaklaşık 7-8mb olacaktır. Bu büyüklükte bir filminde yüklenmesi bağlantısı yavaş olan bir kullanıcı için dakikalar demektir. Bu hem sitenizin cazibesi hem de kullanılabilirliği için negatif bir etki yapacaktır. İşte bu sorunları aşabilmek için Load External Movieclip (Dışarıdan Film Yükle) komutunu kullanacağız. Şimdi ise bu komutu nasıl işleteceğimize bir gözatalım. Web sitemiz 10 sayfadan oluşuyordu. Her bir sayfayı ayrı ayrı çıktılar halinde (swf film olarak) yayınlayacağız ve ana penceremizden (sayfa) diğer sayfaları (filmleri) Load External Movieclip (Dışarıdan Film Yükle) komutu ile çağıracağız. Bu çalışmanızı Web üzerinden yayınlayacaksanız her filminizin önüne Preloading eklemeyi unutmayın. Şimdi playerimizi yapmaya başlayabiliriz.

1. Yeni bir Macromedia Flash belgesi açalım.

2. 3 adet katman açalım. 1.katman Butonlar 2.katman Player 3.katman Sesler olacak şekilde katmanlara da isimler verelim.

3. Player katmanındayken bir arayüz çizelim. Bu playerimizin arayüzü olacak.

4. Butonlar katmanındayken de ekleyeceğiniz şarkı sayısı kadar buton düğme yapacağız.

5. Rectangle (Dikdörtgen) aracıyla bir şekil çizelim ve bu şekli seçerek klavyeden F8 tuşuna basalım veya Insert > Convert To Symbol (Ekle > Sembole Dönüştür) komutunu tıklayarak butona dönüştürelim.



6. Biz bu örnekte iki şarkı ekleyeceğimiz için iki buton yaptık ve bu butonlara Load External Movieclip (Dışarıdan Film Yükle) komutunu vereceğiz.

7. Butonlar katmanındayken birinci düğmeyi seçelim ve Behaviors paneline gelelim. Bu panelde + > Movieclip > Load External Movieclip (+ > Film Klibi > Dışarıdan Film Yükle) yönergesini izleyerek dışarıdan filmimizi yükleyelim. Type the URL to the swf file you want to load metin kutusuna yüklemek istediğimiz film klibinin adresini yazalım ve OK butonuna basalım.





8. Butonlar katmanındayken ikinci butonu seçelim ve Behaviors paneline gelelim. Bu panelde + > Movieclip > Load External Movieclip (+ > Film Klibi > Dışarıdan Film Yükle) yönergesini izleyerek dışarıdan filmimizi yükleyelim. Bütün swf dosyalarımızın aynı klasörün içinde olmasına dikkat etmeliyiz ve Type the URL to the swf file you want to load metin kutusuna filmlerimizin yolunu ve adını doğru yazmalıyız.

9. Şimdi ise iki şarkının aynı anda çalınmaması için 1 ve 2 numaralı butonumuza Stop All Sounds (Bütün Sesleri Durdur) komutunu vereceğiz. Bu işlem için Behaviors panelinden + > Sound > Stop All Sounds (+ > Ses > Bütün Sesleri Durdur) (Bu işlemi iki botuna da ayrı ayrı uygulayacağız.)

10. Aynı belgeden 3 adet kopya oluşturalım. İlk kopyamızı arayuz, ikinci kopyamızı sound1, üçüncü kopyamızı da sound2 olarak kaydedelim. (Dışarıdan çağıracağımız film kliplerimizde de arayüz olması için bu işlemi gerçekleştiriyoruz.) Butonlarla ilgili işlemlerimiz bitti. Şimdi ise ses dosyalarını belgemizin için çağıracağız.

11.sound1 filminde, Sesler katmanı aktifken File > Import yolunuz izleyerek veya CTRL+R tuş kombinasyonunu kullanarak ses dosyasını getirebilirsiniz. Dosyamızı Import (Dosya Getir) ettik. Şimdi ise bu ses dosyasını belgemize ekleyeceğiz. Bunun için:



12. Sesler katmanındayken filmimizin ilk karesine çift tıklayalım Properties (Özellikler) penceresindeki Sound (Ses) açılır menüsünden eklediğimiz ses dosyasını seçelim. (Bu pencereyi CTRL + F3 tuş kombinasyonu ile de açabilirsiniz.)



(Alıntıdır)
 

By_ExE

Üye
Kayıt
8 Eylül 2007
Mesaj
83
Tepki
0
Paylaşımın İçin Teşeüürler
Bu arada Bu Video Oynatıyormu Bilgisi olan Var mı _?
 
Yukarı Alt