Flat-It Font Family TR

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Ben yeni üyeyim, forumun ilke ve kurallarını bilmiyorum. Ayrıca Türkiye'de yaşadığımı da unutmuş değilim. Deminden beri başka forum sayfalarında benzer font paylaşımlarıyla karşılaşıyorum. Ticari fontların bu forumlarda paylaşılmasını doğru bulmuyorum. Herşeyden önce emeğe saygısızlık olarak değerlendiriyorum. Fontları yapanlar çoğunlukla geçimini font satışlarından yapmaya çalışan tasarımcılar, grafikçiler, sen, ben, biziz.

İkinci olarak, son birkaç yıldır, neredeyse her türden grafik tasarım çalışmasında kullanılabilecek sürüyle ücretsiz, açık kaynak font yapıldı, yayınlandı. Bunların bir çoğunun Türkçe dil desteği de mevcut. Google Fonts, Fonts Squirrel (http://www.fontsquirrel.com/ ) sitelerine bakın, işinizi görecek, çalışmalarınızda kullanabileceğiniz bir sürü font göreceksiniz.

Türkiye'de yaşadığımı unutmuş değilim, dedim, ama unuttum sanırım. Kalkmış neler yazıyorum, "emeğe saygı" , "ücretsizi varken, korsana yönelmek niye?", diye saçmalıyorum.
 

ridw0n

Üye
Kayıt
18 Şubat 2010
Mesaj
10
Tepki
0
@gezegen ne alaka ? bi illegal benmiyim ?

her kullandığın şey yasalmıdır senin ? bi pcinden bi screen verde bakalım ? windowsun yasal mı ? adobe programlarının yasal mı ? kullandığın vektörler shutter gibi bir siteden mi geliyor gfx sitelerinden indirdiklerin hepsi yasal.

sana tek bir şey diyecem. www.ge.tt
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Merhaba,

Konunun legal-illegal boyutuyla ilgilenmedim. Dikkat etmemişsin ama mesajımda illegal sözcüğünü kullanmadım ama "korsan" sözcüğüyle ima etmişim -istemeden-, şimdi farkettim. Sadece paylaşılan fontların, onları tasarlayan/yapan kişilerin geçim kaynakları olduklarına ve emeklerine saygı duyulması gerektiğine dikkat çekmek istedim.

Biliyorum, font satın almak, türkiyede satın alınacak belki de en son şeylerden. (Birini font satın alırken düşünüyorum da, gülümsüyorum.) Font satın al(a)mıyorsak, ücretsiz, aynı ya da benzer işleri görecek bir sürü font/alternatif var, artık çaresiz değiliz.

Şaşıracaksın, inanmayacaksın, biliyorum. Kullandığım herşey yasal. Sorularını kısaca yanıtlayım: Ben Linux kullanıyorum. Satın aldığım dizüstü bilgisayarla yüklü gelen Windows'u satın almış olmayı gereksiz buluyorum. Windows'a hakim olmakla birlikte, kullanmıyor, sevmiyorum. Adobe programlarına hakimim ama kullanmıyorum. Bir yerde grafiker olarak çalışacaksam, Adobe programlarını almak işverenin işi, benim değil. Serbest grafiker olarak çalışacaksam, Gimp-Inkscape-Scribus bana yetiyor da artıyor bile.

Kullandığım vektörleri, görselleri, fontları, vs. ya bilindik ücretsiz sitelerden, ya da internette kendi çalışmalarını (örneğin photoshop fırçalarını) paylaşan profesyonel grafikerlerden ediniyorum.

Hele ingilizcen varsa, sözünü ettiğim kaynaklar sana da, bana da, herkese açık. İngilizcen varsa: www.got.it? Yoksa: www.çak.tın?

@ridw0n
 

ridw0n

Üye
Kayıt
18 Şubat 2010
Mesaj
10
Tepki
0
eehh sıkıldım ! istemiyorsan indirme eğer ki olur da indirmişsen bide kullanmışsan bilgisayarın çöksün inş :D
 
Yukarı Alt