Font Sıkıntısı

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
merhabalar,

Tasarımlarını oluştururken font sıkıntısı yaşıyorum. Gerek kartvizit , gerek broşür vs.
Onlar için uygun olan fontları , dikkat etmem gereken noktaları düzenlemekte sıkıntı yaşıyorum.
Font arşivine ihtiyacım var sanırım :)

Teşekkürler şimdiden.
Sağlıcakla.
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Ebru - "Dikkat etmen gereken noktaları düzenlemek"ten ne demek istediğini anlamadım ama font uygunluğu ya da uygun fontlar için şunları söyleyebilirim:

Font seçimini veya uygunluğunu belirleyen en ilk etken, yapacağın çalışmanın içeriği, dolayısıyla alıcısı, yani hedef kitlesi. Broşür mü hazırlıyorsun - bir anaokulu broşüründe yapacağın font seçimi, bir sigorta şirketi için yapacağın broşürdeki seçimden, bu ikisi de bir restoran broşüründe yapacağın seçimden, zorunlu olmamakla beraber genellikle farklı olacaktır. Aynı şey, benzer ve diğer çalışmalar (kitap, kartvizit, katalog, dergi, vs.) için de geçerli.

İkincisi, çalışmayı isteyenin -varsa eğer, çoğu zaman yoktur- beğenisi, bilinçli font tercihi. Sigorta şirketi, broşüründe illa da "Hobo" fontunu kullanmanı istiyorsa, yapacak başka bir şey yok, Hobo sigorta şirketi konseptine uyarmış-uymazmış, mecburen kullanacaksın.

Üçüncüsü, elindeki fontlar. Yani font arşivin, evet. 50 üyeli Helvetica Neue font ailesi elinin altında olsa, öyle bir dergi hazırlayacaksın ki, bunu biliyorsun, ama elinde bu font yok; bu durumda elinde olup da aynı işi görecek en yakın ve en iyi eşleniğini bulup kullanacaksın.

Dördüncüsü, türkçe harfleri içeren fontlar. Font çok güzel, ona uygun bir iş bulmuşsun, kullanacaksın, gelgelelim türkçe harfleri yok. Dolayısıyla, logo, kısa bir iki başlık gibi kullanımlar bir yana, bunlar da türkçe için kullanışsız fontlar.

Yukarıdakilere ek olarak, şunlar (da) söylenebilir ama:

* İşletim sistemleriyle (Mac veya Windows) beraber yüklü gelen Sistem Fontları'nı kullanmaktan kaçın.

* Aşırı kullanılmış, olur-olmaz kullanılmış, heryerde kullanılmış, azıcık tipografik göze ve özene sahip birini artık neredeyse kusturacak hale getiren fontlardan kaçın. Bu grupta da başta sistem fontlar yeralıyor. Ancak bunun dışında, yıllardır CorelDraw ile gelen o hep aynı bir ton fonttan, bizim yeniliklere açık, farklılıkları anında deneyen, estetik beğeni sahibi tabelacılarımızın kullandıkları bir dünya font var. Çevrene bi bak, bunları hemen göreceksin. (Tekrarlardan hemen farkedeceksin bu fontları.) Örneğin hemen Hobo geliyor akla.

* İlkece, bir font ailesi ne kadar kalabalıksa, yani ne kadar çok üyeden oluşuyorsa, editoryal işlerin altından o kadar rahatlıkla ve başarıyla çıkar. Üç üyeli bir font ailesiyle bütün bi dergiyi hazırlamak, imkansız değil elbet ama, çok zor olur.

* Teknik olarak, yani program-yazılım olarak, kötü fontlardan (bunlar genellikle ücretsiz fontlar) kaçın. İnternette milyar tane karşına çıkar, indirip, kurup, kullanma bence. Kullandığın programı, hatta bilgisiyarın donmasına varıncaya dek sorunlar, baskıda çıkartacakları sorunlar, vs.. uğraşılmaz kısacası.

* Beğeni/Estetik açısından kötü font yoktur, kötü kullanılmış, kötü yerde kullanılmış font vardır. Comic Sans, güzel bir fonttur gerçekte. Comic Sans'ı şirket faaliyet raporlarında kullanılıyor olması kötüdür. Ya da, Zapf Chancery/Monotype Corsiva harika kaligrafik bir font. Tam bir sanat eseri. Ama Zapf Chancery fontu, burda Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ndeki bütün yangın söndürme talimatlarında kullanılmış, kötü kullanılmış, kötü yerde kullanılmış.

Şimdi bu söylenenlerin ışığında:

http://www.google.com/webfonts

adresinde, solda, Script yazan açılır menüde, "Latin Extended" i seç. Bugün itibariyle 293 font ailesinden (ki bunların büyük çoğunluğu türkçe karekterleri destekleyecek) kendi arşivini oluşturmaya başla.

İndirip kullanabileceğin başka kaliteli fontlar da mevcut başka yerlerde ve adreslerde. Ancak şimdilik bu iyi bir başlangıç bence.

Kolay gelsin
 

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
Gezegen Teşekkürler gayet net bir şekilde açıklamışşsın.
Bana faydası olacağı kesin.
Söylediğiniz yerden indirmeye başladım.

Teşekkürler yorum için.
 
Kayıt
18 Ocak 2013
Mesaj
3
Tepki
1
Ebru Merhaba;

Çoğu tasarımcının büyük font arşivleri de olsa bunları verimli kullanabilmek epey sıkıntılıdır.

1.si arşivimizdeki bütün fontları sistemimize yüklersek, bu kullandığımız programlar için hiçte verimli bi durum değildir ve performans açısından önemli sorunlar yaratabilir.

2.si elimizdeki çok sayıda fontu bir program vasıta ile göremeden de kullanmaya karar vermek ayrı bir problemdir.

bunun için şöyle bir yol önerebilirim.

http://www.dafont.com/theme.php?cat=501

bu linke giderek fontu kullanacağın metinden bir örnek kelimeyi "Custom Preview" yazan yere yaz. daha sonra submit butonuna tıkla. bu sayede sitede olan bütün fontlar senin kullanmak isteğin metin ile yeniden bir önizleme oluşturur ve fontu indirip kullanmadan önce çok geniş bir test imkanı sunar. ayrıca yukarıdaki kategorilerden kendi konuna göre uygun kategoriyi de seçebilirsin. daha sonra beğendiğin fontu indirip sistemine yükler ve tasarımında kullanabilirsin.

Ayrıca çeşitli forum ve sitelerde en sık kullanılan fontlar "Top 40 Fonts" gibi başlıklarla paylasılan bazı font paketlerini bulup indirebilir ve sistemine ekleyebilirsin.

başka bir yol ise;
http://www.myfonts.com/WhatTheFont/ adresine giderek çok beğendiğin bir tasarımın yada görselin üzerindeki textlerin bulunduğu alanın resmini yükleyerek kullandığı fontu ya da benzer fontları öğrenmek konusunda fikir sahibi olabilirsin. bu yol herzaman ve her koşulda doğru sonuçlar vermeyebiliyor ama aklınızda bulunmasında fayda var diye düşünüyorum.

umarım bu söylediklerim işine yarar fakat sonuç olarak her ne yaparsan yap doğru fontu doğru şekilde kullanmak ve tasarım içinde bütünlüğünü yakalamak için ayrıca çaba sarfetmek gerekir. tipografi başlı başlına özel ilgi isteyen bi konudur.
 
Yukarı Alt