Fotoğrafta çapraz çizgiler

Kayıt
26 Mart 2020
Mesaj
19
Tepki
0
Diagonal yani, çapraz çizgiler, fotoğrafta odak noktası olduğu için ve izleyicinin gözünü yönlendireceği için fotoğrafın izlenmesini kolaylaştırır. Başka çizgilerle kesiştiklerinde ise ilgi noktası yaratır ve perspektifle birlikte fotoğrafa derinlik sağlar. Fotoğrafa dinamiklik ve hareket sağlar.
İnsanların fotoğrafı görme şekilleriyle ilgili olarak yapılan pek çok çalışmada fotoğrafa bakan bir insanın soldan sağa veya sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuca göre fotoğraflarınızda sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru çapraz çizgilerin olması izleyicinin gözünü yormayacaktır.
Çok fazla çapraz çizgi karmaşık ve kafa karıştırıcı olacağından dolayı fotoğrafı bozabilmektedir. Çizgiyi merkez ve köşegenlerden biraz kaydırmak daha iyi sonuçlar almanızda faydalı olacaktır. Değişik yönlere gidip birbirleriyle kesişen çapraz çizgiler fotoğrafa hareket hissi katabilir.
Daha önceki yazılarımızda anlattığımız yatay ve dikey çizgilerde olduğu gibi birbirini takip eden çapraz çizgiler fotoğrafları çok etkili kılmakta ve bir anda fotoğrafın konusu haline bile gelebilmektedir.

Kaynak:
Fotoğrafta çapraz çizgiler
 
Yukarı Alt