Freelance Grafik Tasarım Fiyat Listesi

Kayıt
18 Haziran 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Arkadaşlar uzun süre büyük bir tekstil firmasında çalıştım fakat şehir değişikliğinden kaynaklı ayrılmak durumunda kaldım ... Mesleğime devam etmak istiyorum ...Nevresim deseni tasarımları yapıyorum ve çok acil fiyatlandırmaya ihtiyacım var ... Bu konuda bilgisi olan arkaşlarımız yardımcı olurlarsa sevinirim ... şimdiden teşekkürler....
 

maxiday

Üye
Kayıt
7 Aralık 2011
Mesaj
41
Tepki
0
normalde grafikerliğin hakkettiği ücret arkadaşın yayınladığı fiyatlar olabilir ama şuan ki genel piyasa itibari ile bu fiyatlarda iş yaptırabilecek çok kişi yoktur sanırım olursada proje bazlı çalışmalar olur bunlarda çok uzun araştırma ve tartışma sonucu ortaya çıkacak işler ortalama %50 yarı yarıya fiyatı makul bir fiyat olur diye düşünüyorum tabi bulunduğunuz ve fiyat verdiğiniz yer bakımından değişiklik gösteririr o yüzden bu konuda Burçin Damala Arkadaşımız yakınmakla çok haklı
 

ONDESİNG

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2011
Mesaj
46
Tepki
0
Merhaba arkadaslar ben sebest reklam yapıyorum ve bir isin tasarım bedelini muhakkak malzeme + işçilik + tasarım + montaj Müştetirimin bii sordu malzemedenmi kazanıyosun işçiliktenmi tasaımdanmı montajdanmı bende dedimki siz yapılan işi begendinizmi harika dedi . Bende dedim isin harika olabilmesi icin ilk önce tasarım şart değilmi dedim evet dedim çizimi olmayan biseyi hayal edersin biz hayali gerçeğe dönüştürüyoruz dedim hayalin bedeli olmaz ama gerçeklerin bir bedeli olmalı Kısa ve öz Tasarımdan kazanıyoruz dedim oda bravo dedi.

EMEĞİNİZİ HARCATMAYIN

özellikle öğrenci arkadaşlarım eminim hepiniz güzel çalışmalara imza atıyosunuz

attığınız imza kalıcı olsun istiyorsanız emeğinize saygı duyulmasını sağlayın

Para otorite olduğuna göre otoritenizi siz belileyin ..;)
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
arkadaşlar hepiniz çok güzel yazmışsınız tamam ama işin uygulama ve teorik kısmı her zaman farklıdır. şirketten şirkete değiştiği gibi şehirden şehire de değişiyor. sadece grafik işinde değil her iş alanında böyle.

Yeni açılmış mahalle esnafıyla 20 yıllık marka olmuş bir şirketin fiyat listesi aynı olmaz.
aynı şekilde yeni ilk işini yapacak bir grafikerle 20 yıllık grafikerin fiyatları aynı olmaz.

20 yıllık bir şirket dünkü grafikere "gel benim dünya çapımdaki şirketime logo yap" demez
" bedava yaparım" desen bile yap demez.

Ben acemi yeni grafik yapan biriyim kendimi geliştirmek için: gördüğüm birkaç ilana bedava tasarım yapabilirim yazmıştım hatta birine örnek hazırladım gönderdim. adamlar sağol istemiyoruz diye bile cevap yazmadı. siz 25 000 tlden bahsediyorsunuz ben buna anca gülerim.

şahid olduğum bir olayı söyleyim. bir şirket var burada 1 yıl önce açıldı. Bizim hocaya gelip 15 000 teklif etmişler site kursun diye bizim hoca beğenmemiş işi almamış. Bana söyleselerdi 500 tl razıyım.
Sizin fiyat politikanız gerçek hayatta işe yaramıyor maalesef.
Şirket sahibiyseniz şunu söylüyorum şirketinizi tanıtacak her yerde kullanacağınız bir logoyu 20 tlye kapatmak isterken vicdanınız hiç sızlamıyor.
Grafikerseniz yine aynı şekilde sadece bir logoya 25 000 tl şirket ne kazanıyor ki bunu istiyorsunuz. insaf gerçekten. Ben şirket açmak istiyorum 5 000 liram yok 25000 aklımı kaçırmam lazım o parayı vermem için.

netice ne fazla ne eksik hakkını verin herkes mutlu olsun
 

orbaxy

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2008
Mesaj
12
Tepki
0
özürdilerim.sorduğum sorudan konuya ne kadar vakıf olduğumu anlayabilirsiniz....şunu merak ediyorum.bir logo tasarımına ortalama olarak ne kadar zaman harcanır. logo 750 denmiş...aklım almıyor...birde 1 ay boyunca onca mesai yapanların asgari ücretle çalıştığını düşününce hiç aklım almıyor.....şöyle alay etmeden bunun mantıklı bir yönünü biri izah ederse çok memnun olacağım.eminim hayalgücü,pratik zeka,tecrübe,birikim diyenler olacak ama bu cevapların benim için yeterli olmayacağını peşin olarak söyleyim şimdiden.harcanan zamanı merak ediyorum.....
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@orbaxy

Teorik konuşmadan, örnekler üzerinden ve kendi deneyimlerim üzerinden konuşursam daha aydınlatıcı olacaktır. Şu linkte görülen METRO logosunu yarım günde yaptım (yaptırdım); http://www.farukcagla.com/metro.html O zamanlar ( yıl 1990) Forum reklam ajansında art direktör olarak çalışıyordum.Ekip halinde çalışıyorduk ve henüz bilgisayar denilen herkesi grafiker yapan alet keşfedilmemişti. Kendi kendine logo yapan freehand, corel ve adobe illustrator programları da yoktu. Grafik çalışmalar pergel, cetvel, rapido, fırça, çini mürekkebi, kağıt, kalem gibi ilkel aletlerle yapılıyordu. Ben metro logosunu kurşun kalemle bir beyaz kağıt üzerine çizdim. O zamanki grafiker arkadaşlarım Meral ve Metin'e verdim. Onlar son halini pergel ve cetvel ile rapido ile yaptılar. Kontürleri çektiler, içini çini mürekkebi ve fırça ile doldurdular. Böylece siyah beyazı yapıldı. Daha sonra aynı alanların bir benzerini guaş boya ile ve kırmızı-lacivert ile doldurdular. Bu işçilik 2 saat kadar sürdü. Logonun ana fikrinin bende oluşması da bir saat kadar sürdü. Beyaz kağıdı önüme alıp kurşun kaleemle lay-out karalamaya başladım. Metro ne demek? Toprak altında boru gibi uzayan bir tünelde giden tren demek, o halde lacivert bir tünel dairesi yapalım, lacivert olsun çünkü karanlık delik genelde gece rengidir dedim. Yerin altını ise kırmızı ok ile göstereyim, peki M harfini nasıl oluşturayım dedim. Okun arkasını kırlangıç kuyruğu yaparsam arada kalan beyaz alanda M oluşur dedim ve logoyu bu haliyle karalama olarak, basit bir taslak olarak verdim. Grafikerler, temiz ve net teknik çizimini kurşun kalemle çizip bana gösterdiler. Her yarım saatte bir, yaptıkça benden okey aldılar, bazı alanlar bir milim büyüdü, bazı alanlar küçüldü veya aşağı yukarı itildi. Bütün bunlar toplam 3-4 saat aldı ve logomuz yarışmaya katıldı ve birinci seçildi. Çalıştığım ajans bu günün 30 bin lirası birincilik ödülü aldı, cebine attı bana bir kuruş ikramiye vermedi ve sadece normal maaşımı verdi. Patronumuz, logo üretim sürecini gelip gidip izliyordu. Bu logo ödül almaz, çok basit olmuş diyerek; yalın ve sade demesi gerekirken basit diyerek logoyu beğenmedi, aşağıladı, ödül kazanınca bozuldu, sinirlendi, kıpkırmızı oldu.

http://www.iyireklamciyiz.biz/images/comert-buyuk.jpg ve http://www.fcagla.com/images/stories/grafik/logo/merdivenshop/01.jpg linklerindeki logolar aynı firmaya aittir ve firmanın yetkilisi benim atölyeme geldiğinde onunla kahve içerken sohbet sırasında beyaz kağıt üzerine yaptığım karalamalar ile çıkmıştır, hatta tükenmez kalem kullanıyordum. Birinci logoda MERT ve MERD kelimelerindeki benzerliği yakalamıştım sohbet sırasında. Görüldüğü gibi CÖ-MERT kelimesinde ve MERD-İVEN kelimesinde bu mert ve merd heceleri vardır. Ortak ve benzeşik olan bu heceler içinde de ortak olan E harfini gördüm ve E harfinde de üç adet yatay çizgiden merdiven oluşacağını orada hemen buluverdim. Her iki E'deki yatay çizgileri alt alta getirerek ve bunların da silik kopyalarını çoğaltıp uzun bir merdiven basamakları hissi vererek, müşteriye senin logon böyle olur başka da olmaz eğer kabul edersen şu taslağı imzala, yarı parasını da ver, orijinal çalışmayaya bu gün başlayayım logon yarına hazır olur dedim. Müşteri ne kadar vericez, dedi, şu kadar deyince, 5 dakkada o kadar para istiyorsun çok değil mi, dedi. Ben de 38 yılllık tecrübe üzerine artı 5 dakka dedim, küçük bir indirim yaptım, müşteri kabul etti. Hemen arkasından peki öteki logo nasıl olacak dedi. Onu da tükenmezle bir kağıda yazdım. SHOP kelimesindeki H harfi dikkatimi çekti. Kağıda yazmadan ne yapacağımı bilmiyordum. Yazdıktan sonra H'yı gördüm. H harfinin kendisinin zaten başlı başına tek basamaklı merdiven olduğunu düşündüm. Aynı H yı yukarı ve aşağı doğru uzatılırsa duvara dayanan ayaklı portatif merdiven oluşacağını gördüm. Bunu hemen bir çırpıda tükenmez kalemle kağıda, müşterinin gözü önünde çizdim "ya nasıl da hemenceik uyduruyorsun " dedi. "İşte ben art direktörüm, bize uyduruktör de denir" dedim. Gülüştük. Buna da mı aynı parayı verecez, dedi. Evet, dedim. İndirim yok mu ikisine dedi. Zaten ilkine indirim yaptık, o fiyattan bunu da yaparız, indirimin indirimi olur mu, dedim. Anlaştık. Her iki logoyu bilgisayarda temize çekecek ve son halini verecek grafiker yardımcı kadrolarım ve ekibim yoktu. Çünkü artık düzen ve sistem; art direktörlüğü yok etmişti. Uzman grafikerleri ekibiyle çalışacak ekonomik rahatlıktan yoksun bırakmış, genç grafikerleri de ustalardan meslek öğrenme şansından böylece mahrum etmişti. Artık yanımda Meral ve Metin adlı ekip arkadaşlarım yoktu. O nedenle o gece o logoları ben, bilgisayarda vektörel bir programda kendim temize çektim. Ertesi günü müşteriye teslim ettim. Bir saatlik toplantıda bulduğum iki logoyu bir gecede ve ertesi günü yarım gün süren bir süreçte baskıya hazır hale getirdim. İki logonun parasıyla evimi iki ay geçindirdim.

Bu örnekleri uzatmak mümkündür. Ben bu örnekleri kendimi övmek için vermiyorum. Logo üretim sürecinin aslında uzun bir süre almadığını, aslında en önemli sürecin taslak veya eskiz süreci olduğunu, o halde logo üretim süreci içinde en önemli sürecin logo yaratım süreci olduğunu vurgulamak istiyorum.

Geçenlerde bir müşteriye gittim, web sitesi yaptıracak. Web için ise etkili bir arayüz tasarımı yapmak lazım öncelikle. Adam dedi ki, "bana bir kaç örnek web arayüzü sayfası yap getir, ben beğenirsem, anlaşırız. Önce benim beğenmem şart." İlk bakışta haklı gibi gözüküyor. Kızını oğlumun yanına bırak, bir hafta yaşasınlar oğlum beğenirse evlenirler, demeye benziyor oysa ki... Dedim ki; "sen benim diğer müşterilerime yaptığım işlerimi web sitemde gördün, beğendin ve onun üzerine sen bana telefon ettin ve çağırdın değil mi?" Evet, dedi. "O halde bir fiyatta anlaşırız bir sözleşme imzalarız, ben sana 3 tane arayüz yaparım, kesinlikle birini beğenirsin ve başlarız" Adam, klasik sordu; ya beğenmezsem? Ben klasik konuştum; "beğenmezsen neyi beğenmediğini, niçin beğenmediğini anlatırsın, düzeltiriz ve ortak noktayı buluruz" Adamın tavrı "yap getir de bir göreyim" diyerek sürekli bedavadan tasarım örnekleri görmekten yana. Sonunda adam dedi ki; "hemşerim sen yap getir, ben göreyim, beğenirsem emeğinin değerini veririm" Adam tam bu noktada sihirli bir kelime kullandı; EMEĞİNİN DEĞERİ !

Biz de şu anda bir logonun ne kadar zamanda üretildiğini konuşuyoruz. Yani yine LOGONUN EMEK DEĞERİ !

Oysa tasarım gibi konular EMEK DEĞERİ İLE DEĞİL, FİKİR DEĞERİ ile ÖLÇÜLMESİ GEREKİR.

Adamın demesi gereken; "hemşerim sen yap getir, ben göreyim, beğenirsem FİKRİNİN (yaratıcılığının) değerini veririm" cümlesiydi.

Biz; grafik tasarımı, logoyu, web arayüzünü;
a)-zanaat olarak algılarsak harcanan zaman ve emek (işçilik) ile;
b)-sanat olarak algılarsak yaratıcılık (buluş gücü) ve fikir ile değerlendiririz.

Nasıl değerlendirirsek biz de oyuz. a ile değerlendiriyorsak zanaatcıyız, b ile değerlendiriyorsak sanatçıyız.

Logo konusundaki farkı farkedebildik mi?
 

Turkgraph

Üye
Kayıt
25 Ağustos 2007
Mesaj
8
Tepki
0
Bu fiyatlara çalışma yapmayı herkes ister ama bu sitedeki tüm grafikerlerin bu fiyatlara uyması ile gerçekleşir bu liste. Fakat mutlaka aradan bu fiyatları çok çok yüksek oranda kıranlar olacaktır. O zaman da bu fiyatlara uyanlar iş kaybedecektir. Yanlış anlaşılmasın dediklerim, listeye yüzde yüz uyma taraftarıyım ama nerede bu fiyatları verecek müşteri, nerede uyacak grafikerler?
 

ankelm98

Üye
Kayıt
10 Mart 2012
Mesaj
31
Tepki
1
bu fiyatlar çok yüksek, hem freelance çalışıp hemde bu yüksek rakamlara iş yapmak mümkün değil, iş veren 2000-2500 tl maaşla en kral grafikeri 1 ay çalıştırır, tek bir kurumsal kimliğe niye 2500 tl versin ?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ankelm98

Adamın sadece kurumsal kimlik işi varsa ve bu işten başka grafikere ihtiyacı yoksa freelance grafikere iş vermesin mi? Maaşlı olarak yanına mı alsın? Bir ay 2500 lira verip, sigortasını ve yemeğini ödeyip bir ay içinde hem kurumsal kimlik, hem katalog, hem web sayfasını yaptırıp, bir ay sonra grafikeri işten mi çıkarsın? Bunu mu tavsiye ediyorsun?
 
Yukarı Alt