Grafik Tasarım Bölümüne Yatay Geçiş Yapabiliyor muyum?

Dinear

Üye
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
31
Tepki
5
Arkadaşlar ben anadolu teknik lisesinde web tasarım okuyorum ve bu sene YGS-5'e girip, grafikerlik bölümüne gitmek istiyorum. Şimdi bildiğiniz üzere grafik tasarım bölümünün bulunduğu meslek liseleri var, üniversitede direk yatay geçiş yapabiliyorlar. Bende meslek lisesi ve web tasarım bölümü olduğum için yatay geçiş yapabiliyor muyum? Ya da yapamıyorsam öğrenci alımı sırasında önem sıram nedir, onlardan sonra ilk benimi alırlar falan? Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler. :)
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Yanlış bilgi vermek istemem ama geçen sene 2 senelik üniversitelere direk geçiş hakkı vardı ancak bu sene kalktı diye biliyorum. Bir de geçen seneye kadar; sadece kendi bölümünden geçiş hakkı önceliğin var ve kendi alanındaki bir yere yerleşebiliyordun(2 yıllıkta). Mesela Grafik Tasarım ve İç Mimarlık bölümü mezunu 2 kişi üniversitede Grafik Tasarım'a başvurduğunda, öncelik her zaman Grafik Tasarım bölümünden mezun olandadır.

Bir de hatırlatmak isterim ki, bi iki tane puanla alan üniversite vardı ancak onlarda artık yetenekle grafik tasarım bölümüne öğrenci alıyorlar. Yani bu da çizim ile hazırlanman gerektiğini bi nebze gösteriyor. Çizim alanında kendini geliştirirsen, yetenek sınavlarına girerek Grafik Tasarım okuyabilirsin ya da özel üniversitelerde burs kazanıp eğitimine devam edebilirsin.

Başarılar dilerim.
 

Dinear

Üye
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
31
Tepki
5
@Buse Türüdü

Bu uzun mesajınız, zahmetiniz için çok çok teşekkür ederim, bir noktayı düzelteyim geçiş hakkı bu yılda halâ devam ediyormuş, sorup soruşturdum. Yetenek sınavı ise sadece 4 yıllıklarda var diye biliyorum önlisans programlarına yine YGS-5 ile giricem galiba, yanlış mıyım?

Bir şey daha, Bursa'da oturduğum için Uludağ Üniversitesinin 2 yıllık önlisansına gitmek istiyorum, alım koşulları şöyle:

http://www.tercihrobotu.com.tr/Programlar/on_lisans_5740.html

Meslek liselerinden direk öğrenci alıyor olsa, YGS tavan ve taban niye o kadar yüksek olur ki? Ayrıca başka bir yerdede bölümün yanında "Alan Dışı" yazıyor, bu ne demektir? Şimdi ben YGS'den yeterli puanı alırsam girebilir miyim, yoksa yine öncelik alanda mı?
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Direk geçiş hakkının devam ediyor olmasına sevindim, ve evet önlisans düşünüyorsan yine YGS-5 puanını kullanacaksın. Bu gibi çeşitli sitelerde doğru bigiler çoğu zaman verilmez, bi yerde ak görürsün öbür yerde kara yazarlar. ÖSYM'nin vermiş olduğu kılavuzu incelemen gerek, en doğru ve kesin bilgiyi orada bulursun ancak.
Diğer yazımda söylediğim gibi, grafik tasarım mezunları her zaman senden öncelikli olacaklardır.

Bak şimdi, kendimden örnek vereyim aslında vermiştim ama biraz daha açayım. Gazi Üniversitesi Grafik Tasarım bölümüne başvurmuştum 2 yıl önce , iç mimarlık mezunu olan arkadaşımla birlikte. Puan ve sıralama olarak benden öndeydi, ama öncelik bendeydi ve ben alındım. Umarım anlatabilmişimdir ?

Ama kontenjanı fazlaysa, başvuran olmazsa tabi ki sıra sana gelecektir,yani umarım.
Bak biraz daha çalışıp, biraz daha gayret gösterip 4 yıllık eğitim veren üniversiteleri tercih etmeni öneririm.
2 yılı bitirdikten sonra, daha fazla okumak isteyeceksin ve yetersiz olduğunu hissedeceksin
Çünkü, girişi zor olsa da zevkli bir bölüm.. Her anından keyf alabiliyorsun :)

Tavsiyeler şimdilik bu kadar.
Hayatın için doğru olan kararları ver, sonradan pişman olma.
Yanlış yapılan tercihler, sana sene kaybettirebilir.
İyi geceler.
 
Yukarı Alt