Grafik Tasarım ?

Kayıt
28 Haziran 2014
Mesaj
2
Tepki
0
merhaba ben üniversite öğrencisiyim ama bölümümün grafikle ilgisi yok tabi ki ama biraz çizim yeteneğim var ve bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum.ilerde yapabileceğim diğer ,en önemlisi de sevdiğim bi mesleğim olma ihtimali var.bu yaz kursa gitmek istiyorum ama kurslar yeteneğe dayalı değil gibi kurs içeriklerinde hep bilgisayar programlarından bahsediyor ..benim de kafamda bazı sorular var:
1.resim çizmekle grafik tasarım arasında bir bağ var mı?
2.grafik ile grafik tasarım arasındaki fark nedir?
3.grafik tasarım için çizim yeteneği gerekli mi ya da kursuna giden herkes yapabilir mi?
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
Ben daha bugüne kadar adam gibi eğitim veren bir grafik tasarım kursuna şahit olamadım. Vardır ama denk gelebilme olasılığı %5.
O yüzden kursa gidince bu işin sırrını öğreneceğimiz kanısına kapılmayalım. Hatta komedi şeyler öğretiyorlarmış ya... E program bilmek şart zaten, kursta size karakalem eskis çizdirmeyecekler. Progrm kullanmayı öğretmeye çalışacaklar. Henüz sadece çalışabiliyorlar. :)
Bunu bilin öncelikle Deniz

1:
a)Bu sorunun yanıtı resmi nasıl, nerede çizdiğine göre değişir bence. Çünkü Grafik Tasarım dersek çok geniş bir mecraaya seslenmiş oluruz. Yani şimdi bir de şu var; resmi A4'e çizmek istiyorsanız bunun grafik tasarımla değil Karakalem/Anatomi/Gesture ile bağlantısı doğar. O zaman sizin dünyanız Kalem,Silgi,Tual üzerinde gelişir. Zira bana göre bu tarz bir seçim fiziki bir tasarıma tekabül eder, kullanılan her araç fizikidir.

b)Resmi programda çiziyorsanız illaki programdaki araçları kullanarak farklılıklar yataracağınız için grafik tasarım ile alakası doğacaktır.
Resim dediğiniz nedir onu da bilmiyorum ama her halde insan figürlerini kastediyorsunuz. Yani program içerisinde birçok tasarım yapabilirsiniz. Grafik Tasarım sizin daha çok neyi nasıl çizeceğinizle bağlantılıdır. Aradaki fark şudur. Bir insanı tasarlayarak çizemezsiniz, yani buna en derinde tasarım denilmez, zira daha önce insanın her uzvu zaten milyarlarca kez tasarlanmıştır Yaratıcı tarafından. Kaldı ki doğası gereği bir insan tasarlanmaya elverişli bir değişime müsait değildir. Siz ancak olabilmiş olanları yeniden çizebilirsiniz. Bunu yazmamın sebebi sizin çizimden daha çok insan'ı kastettiğiniz gerçeğine dayanıyor. Ya da ben böyle anladım sizi. Ancak Grafik Tasarım bundan çok farklı bir şeydir. Bir deterjan kutusunu hiçkimsenin çizmediği şekilde zihninizde tasarlayıp çizebilirsiniz. Ya da bir afişi hiçkimsenin oluşturmadığı şekilde oluşturabilirsiniz. O halde buna Grafik Tasarım denilebilir. O zaman kağıda deterjan kutusu resmi tasarlayıp çizmek ile Programda deterjan kutusu tasarlayıp çizmek aynı şevke dayanır.

Resim çizmek ile grafik tasarım arasındaki bağ bu olabilir.

2: grafik ile grafik tasarım arasındaki fark bana göre şudur: Grafik, kullanıcının kişisel grafik tasarımı neticesinde ortaya çıkardığı bir ürünüdür. Yani evvela bir "Grafik Tasarımı" yapılmış olmalı ki ortaya bir Grafik çıkabilsin.

3: Bu sorunuz ilk sorunuzla çok bağlantılı. Çizimi fiziki ortamda yapacaksanız grafik tasarımla işiniz olmaz, daha çok karakalem kurslarında eğitim alırsınız ve bu yönde gelişirsiniz.
Peki çizim yeteneği olmalı mı?
Olayı genele vurunca illa ki bir yetenek aranıyor. Yeteneği olan zaten bu sektöre yöneliyor. Ha olmayan yönelmesin demiyorum ben, bazen sağlam bir hırs insana her şey yaptırabilir. Ama bu işte yetenek illa ki olmalı. Zira her zaman Cin Ali çizdirtmiyorlar.
Karakalem ya da Çizim zor iştir. Parmaklar ile Beyin arasında muhteşem bir gözlem gücü gelişebilmeli, yoksa olmuyor maalesef.
Ha olmuyor da demeyelim de, zaman kaybı yaşamamak için kişi daha hızlı gelişebileceği bir sektöre yönelirse daha aklıvari davranmış olur. Çünkü gerçekten çok komik çizimler çıkıyor ortaya... Olmuyor.

Sizin yeteneğiniz varmış biraz, işte bu her şeye yeter. Mutlaka ama mutlaka Biraz o yetenek olmalı...
Grafik tasarım için çizim yeteneği gerekli mi?
Şayet programda çizim yapacaksanız ben bunun eğitimini fiziki şartlarda veren bir kurs henüz görmedim, varsa da online ya da offline eğitimdir genelde. O yüzden kursta Grafik Tasarım öğretmezler, o yüzden kursuna giden herkes Grafik Tasarım yapamaz.
Üniv. lerde bile verilmiyor bu eğitim :) O derece...
Ancak şu olur, kursta size arayüz araçlarını öğretirler gerisini size bırakırlar... "Paramızı aldık, araçları da öğrettik, gerisi kendine kalmış artık" mantığı yani.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

 
Kayıt
28 Haziran 2014
Mesaj
2
Tepki
0
Resim cizmek sadece insan cizmek degil yani herseyin resmini cizebiliriz ve kafamizdan birsey bile cizebiliriz bu da ister karakalem ister yagli boya olsun yada A4 veya duvara olsun fark etmez bunu yapabilecek yetenegi kastetmistim ben .yardimci oldunuz tesekkurler .)
 
Yukarı Alt