Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
1-Grafikerlik kursu başka şeydir, güzel sanatlara hazırlık kursları başka şeydir.
2-Grafikerlik kursları diye bir şey yoktur, grafik tasarımda kullanılan programların kursları vardır. Bu kurslarda grafikerlik öğretilmez, program öğretilir.
3-Grafikerlik kursları adı altında grafik programları öğreten kurslardan çıkan bir kişi tasarım yapmasını bilmez. Bilir diyen yalan söyler.
4-Bu kurslardan çıkan kişi üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerindeki yetenek sınavlarında başarılı olamaz. Çünkü bu sınavlarda freehand ve photoshop programları sorulmaz.
5-Yetenek sınavlarında hayal gücünü kullanarak resim yapma, cansız modelden bakarak resim yapma, canlı modelden resim yapma gibi öncelikle resim ağırlıklı sınavlar yapılır. Sonra yazıyı elle çizerek büyütme küçültme, yazı ile resim birleştirmeleri, somut objelerden soyut unsurlar oluşturma gibi şeyler sorulur.
6-Ancak okula girmeye hak kazandıktan sonra temel sanat eğitimi, dokusal iç yapı , mimari iç yapı, 3 boyut, tipografi ve yazı, fotoğraf, sanat tarihi, reklamcılık kültürü, iletişim grafiği teknikleri vs gibi derslerin yanısıra photoshop ve freehand programları gösterilir.Programlar AMAÇ değil ARAÇtır. TASARIM ARACIDIR !
7-Piyasadaki 6 aylık grafikerlik kursları olduğu iddia edilen kurslarda grafik tasarımcı yetiştirilmez, yetiştirilse yetiştirilse MAC OPERATÖRÜ yetiştirilir. Onlar "sen grafikersin" diye kandırılır. BU kurslarda TASARIM öğretilmez.
8-Meslek liselerinin Grafik tasarım bölümlerinde ve üniversitelerin grafik tasarım veya reklamcılık iletişimi bölümlerinde gerçek GRAFİK TASARIMCILIĞI ÖĞRETİLİR.
9-Mac Operatörleri makinayı hızlı kullanır fakat tasarım bilmez. Tasarımı da ya deneye yanıla, ya da taklid ederek öğrenirler. Eğer bir usta grafik tasarımcının yanında usta çırak yöntemiyle eğitilmemişlerse (ki bu eğitim çok önemlidir, bazen akademik eğitimden bile üstündür) iyi bir grafik tasarımcı olmaları ya özel yeteneklerine ya da çok çalışmalarına bağlıdır.
10-Okuldan (meslek lisesi veya üniversiteden) yetişmiş grafikçiler tasarımı iyi bilirler. Çünkü güzel sanatların bilgisi ve kültürü ile yoğrulmuşlardır.Ama computeri sık kullanmadıkları için pratikleri ve tecrübeleri yoktur.İyi tasarımcı olmaları için çok özel yetenek veya üstün çabaya ihtiyaçları yoktur, çünkü zaten eğitilmiş bir alt yapıları vardır.
11-Ne yazık ki kim mac operatörü kim grafik tasarımcı belli değildir, belgeleri, sertifikaları yoktur. Grafik tasarım mesleğinin İLKELERİ ve SINIRLARI ÇİZİLMEMİŞTİR.
12-DEVLET ve ÜNİVERSİTELER BU konuya DUYARSIZDIR.
13-Grafikerler SAHİPSİZDİR.
14-Lüks ve kaliteli reklam ajansları okul bitirmiş grafik tasarımcıları tercih eder.
15-Ucuz ve küçük ajanslar ile matbaalar; tasarım yönü zayıf, computeri hızlı kullanan mac operatörlerini tercih ederler. Bunların grafiker olduğunu ileri sürerek, bu gençlere gaz vererek ucuz emek ve işgücü olarak kullanırlar.
16- Bunun neticesi olarak A)- Gerçek grafik tasarımcıların fiyatı ucuzlar... B) Grafik sanatının KALİTESİ UCUZLAR...zevksiz, kalitesiz ve tasarım bile denmeyecek tasarımlar ortalıkta gezinir durur, Grafik SANATI ADINA GRAFİK KİRLİLİĞİ yaşanır.
17-Kötü tasarımlar kötü reklam demektir, kötü reklam malı sattırmaz. Fikri ve düşünceyi yaymaz. Reklamı yaptıran için israftır, boşa giden çalışmadır.
18-Grafik tasarımcı kültürlü olmalıdır. Grafik tasarım mesleği kültürsüz ortamlarda gelişmez güdük ve kısır kalır.
19-Türkiyede henüz hem programları çok iyi öğreten, hem de çok iyi sanat ve kültür eğitimi vererek 4 dörtlük grafik tasarımcı yetiştiren eğitim kurumları yoktur.Bazı özel üniversiteler bu yolda ciddi adım atmaktadır ama piyasadaki cehalet de bu mezunların iş bulmasına uygun değildir.BU üniversitelerde eğitim çok pahalıdır, öğrenci harcadığı parayı okul bitirince piyasadan geri alamaz çünkü mesleği çok ucuzlatılmış, yerlerde sürünür hale getirilmiştir.(Belki bu yüzden grafiker olmak isteyenlere, sakın olma, hiç tavsiye etmem gibi karamsar cevaplar verilmektedir)
20-Artık cehaletin etkisiyle o hale gelinmiştir ki; Grafiker ve grafik tasarımcı denilince sadece bilgisayarı hızlı kullanan ve sadece kendi kendini eğitip, yetiştiren mac operatörleri anlaşılmaktadır. Art direktörlük denilen meslek ise yok edilmiştir.Patronlar ve müşteriler art direktörlük yapar hale gelmiştir, grafiker ise uygulayıcı konuma (operatörlük) itilmiştir.
21-Bütün bunların sebebi parasızlık değil, cehalet ve eğitimsizliktir.
22-Ne üzücüdür ki; bunlar hiç bir yerde gündeme gelmemekte, grafikerlerin ilgisini çekmemektedir.

Saygılarımla.
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Kesinlikle herkesin okuması gereken çok önemli bilgiler. Elinize ve emeğnize sağlık Faruk Bey.

Saygılar..
 

erdemcagla

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2008
Mesaj
99
Tepki
26
Çoğu grafik tasarım/grafikerlik(sadece adı böyle program kursudur babamın dediği gibi) kurslarından çıkan kişiler mac operatörü bile olamazlar çünkü;

a-) Genellikler MAC ortamında eğitim görmezler

b-) Grafik tasarım programlarını yarım yamalak öğrenirler ki mac operatoru programları çok iyi bilmelidir ve hızlı kullanabilmelidir.

c-) Baskı, film, renkayrımı, lak, selofan, kross, kırım gibi terimlerin "t" sini bilmeden kurs bitirip sertifika alırlar. Grafiker oldum diye kendilerini kandırırlar. Sonrada işsiz kalınca ajanslara telefon ederler. Neler yapabilirsin hangi konuda uzmansın dediklerinde de sadece freehandde fatura çiziyorum ama grafikerim derler. Montaj dediğin zaman o ney abi derler.

d-) Bu arkadaşlar copy centerlarda drawda veya freehandde yazı yazıp lazer printerdan basarlar. Renkli çıkış verirken A3 ve veya 35 x 50 ye göre montaj yapamazlar sayfaları olduğu gibi basarlar, maketi müşteriye yaptırırlar. 500-600 ytl maaş alırlar. Belki daha az.

Bunları yapamayan mac operatoru/ pc operatoru/uygulamacı grafiker adı her neyse olabilir mi?
 
Kayıt
12 Mayıs 2008
Mesaj
16
Tepki
0
Tasarımcılık bir ruhtur ayrıca. Onca eğitimden geçipte tasarım yapamayanlar içinde söyleyecekleriniz var mı Faruk Bey?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@tenedos

Var tabii, olmaz mı?

Buna İsmail Ev kardeşimiz çok güzel bir yanıt vermiş bir sitede. Şöyle demiş;

"Estetiğin bir tanımı vardır. "Olumlu çokluğun birliği" Bu çokluk, iyi, güzel, hoş, doğru, orantılı, çekici,... Bunların hepsinin birarada olması esastır. Bunlardan bazılarını alıp bazılarını reddederseniz sonuç estetik olmaz, sadece seçtikleriniz olur.
Grafiker olmak için de bazı şartlar vardır. İlgi, istek, yetenek, gayret, eğitim, pratik(tecrübe). Bunların bütünü grafikeri tanımlar. Bu bütünlüğe sahip olmadan kendisine grafikerlik payesi verenlerin yaptıkları, birilerinin hoşuna gidecek taklit çalışmaların ötesine geçemez. Bir grafiker, çalışmalarını müşterisine beğendirmekle yetinmez. Aynı zamanda müşterisini bilgilendirerek onun beğeni kalitesini de arttırır. Bu da Tanım bütünlüğünün tamamını özümsemekle olur.
Saygılar.
İsmail Ev"


Ben buna şunu ekleyebilirim;

Ülkemizde eğitimli grafikerlerin sayısı; eğitimsiz grafikerlerin sayısına göre çok daha azdır.

Bu az sayıdaki eğitimli grafikerler arasında iyi tasarım yapamayanların sayısı çok daha azdır.

Ama eğitimden geçmeyip, tasarımın kurallarını bilmeyen ve kendisine grafiker diyenlerin arasında da iyi tasarım yapanların sayısı çok azdır.

Dolayısı ile eğitimlilerin çoğu iyi tasarım yapar, çok azı kötü tasarım yapar...

Ama eğitimsizlerin çoğu kötü tasarım yapar azı iyi tasarım yapar.

Kaliteli reklam ajansları eğitimli grafiker arar...Filanca programları bilen ama filanca okul mezunu da olsun ister.

Eğitimsizler, eğitimsiz patronlara ve eğitimsiz müşterilere iş yaptıkları için, müşteriye itiraz etmedikleri ve isteneni yaptıkları için ve eğitimliye nazaran daha az ücret aldıkları için tercih edilir. Böyle tercih edilmiş olmaları onların iyi tasarımcı olduğu anlamına gelmez.

Bu tamemem cehaleti destekleyen toplumun cehaleti yeniden üretmesi sonucunda ortaya çıkan yanlışlığın doğru gibi algılanması hadisesidir.

Tıpkı bankaların hakkı olmadığı halde provizyon ücreti alması gibi. Veya bankacılık kanununda vadesiz nakit para sayılan, imzalandığı anda çekilmeye hazır halde olması gereken çeklerin, yasadışı olarak vadeli şekilde kullanılmasının yanlış olduğu halde doğru sayılması gibi...Veya herkesin hastalıklı olduğu toplumda, sağlıklı olan kişinin anormal sayılması gibi...

Bilgisayar operatörlüğü başka şeydir grafikerlik başka şeydir.

Tasarım bilen grafikere tasarımcı grafiker denir, bilmeyene sadece grafiker denir gibi bir aldatmaca ve yutturmaca vardır.

Grafiker dediğin zaten tasarımcı olmalıdır, tasarım bilmeyen grafik personeline operatör denir.

Başka sorunuz varsa cevaplamaya hazırım.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Pınar hanımdan başka soru gelmedi.

Cevabıma karşı eleştiri de gelmedi...
İlginçtir, cevabıma karşı onay veya teşekkür de gelmedi...

Yani olumlu-olumsuz tepki gelmedi.

Ama eminim, olumsuz düşünseydi karşı cevap verirdi. Beğenmediğimize tepki gösteriyoruz.

Ama haklıya haklısın demesini bilmiyoruz.
Bunu çok azımız biliyor. Bu nedenle teşekkür ederim Alex Türkoğlu.

(Tekrar edelim; neymiş? Tasarım yapamayana grafiker denmezmiş.Grafikerin zaten tasarım yapması gerekirmiş!)
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Grafik Tasarımcı olmak için önce yetenek olacak. Yetenekten sonra istek, gayret, eğitim, tecrübe ve son olarak da kendini ve çevresini tanımak gerekir.
Grafik Tasarımcı olarak kalmak için ise bütün bunlardan daha önemli meziyetler gerekmektedir.
1-Grafik Tasarım mesleğini sevmek.
2-Grafik Tasarım'ı bir hayat tarzı olarak benimsemek.
3-Tasarımcı olmayan grafik emekçileri arasında kendi yerini doğru tespit etmek.
4-Ar(d) direktörlere, yılmadan doğruları anlatmak.
5-Aç kalmayı göze alabilmek.
6-Rızkın Ard direktörler tarafından değil; Yaratıcı tarafından verildiğini iyi kavramak.
7-İyi tasarımını, popüler(kopya) tasarımdan farklı olarak daima (uzun vadede)alıcısının olacağını unutmamak.
8-Kısa vadede piyasaya uyup karlı çıkmaktansa; uzun vadede sabırlı olup hem mesleğin hem de meslek erbabının kalitesini yükselterek köklü çözümler üretileceğine inanmak.
.........
Saygılar
İsmail Ev
 
Kayıt
21 Aralık 2008
Mesaj
76
Tepki
0
Eskiden entertip makineleri (Basımcılıkta harfleri satır durumunda dizen ve döken dizgi makinesi) vardı ve entertipte çalışana dizgici yada entertip dizgici denirdi.
Dizgici dizdiği satırları mürettipleri verir mürettiplerde bu dizgileri belli form ve şekle göre kalıplarını yaparlardı garfikerlik ise ayrı bir meslekti.
Grafikerlik yetenek, bilgi-eğitim ve tecrübeye dayanırdı. Günümüzde mürettiplik ve entertip dizgicilik teknolojiye yenik düştüğü için bu işler bilgisayarda yapılır oldu işte dizgicilik ve mürettiplik artık olmadığı için bilgisayarda dizgicilik yapanlarda nedense grafikerlik adı altında anılmaya başlandı.

Halbuki bir grafiker olmak için iyi derecede tasarım yeteneğinin olması ve bu yeteneği geliştirmek ve iyi kullanabilmek için eğitim (usta-çırak/eğitim kurumu) almış olması gereklidir.

Yine günümüzde bilgisayarda grafik programlarını öğrenip internet sitelerinde bulunan hazır vektörleri, fırçaları, actionları ve efektleri biilgisayara yükleyerek biraz efekt biraz hazır vektör biraz action ve bir kaç satır yazı yazıp bir TASARIM yaptığını öne sürerek ilk önce kendini daha sonra bu işten anlamayan etrafındakileri kandıran kişilerin çoğalması nedeniyle grafikerlik mesleğine yeni isimler bulmaya çalışır olduk.

Aslında bu bir süreçtir nasıl bir zamanlar POP müziği PATLAMA yaptı ve her önüne gelen ben popçuyum deyip kaset çıkardı ve daha sonra pop müzik piyasası onları kendi aralarında elediyse, hiç bir alt yapısı, eğitimi ve yeteneği olmadan kendine grafiker diyen insanlarda zamanla elenecek ve grafikerlik mesleğini gerçekten yeteneği olan eğitimini gören grafikerler yapacaktır. Bundan hiç kuşkum yok.
Bu süreç biraz ağrılı ve yavaş olacaktır ama olacaktır.

saygılarımla...
 
Yukarı Alt