Grafik Tasarımcı nedir? Tanımını yapabilirim diyen buyursun...

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Arkadaşlar GMB (Grafikerler Meslek Birliği) Tüzüğünün 10. maddesi düzenlenecek ve Grafik tasarımcının en iyi tanımı aranıyor... Ben yaparım bu tanımı en iyi şekilde yaparım diyen arkadaşlar... Tüzükte sizinde tuzunuz bulunsun... Yazılan tanımlar değerlendirmeye alınacaktır... Buyrun yazın...

Mümkün olduğunca uzun ve anlamlı makaleler yazın, Seçilen makale kültür bakanlığına gönderilecektir.

Not: Yazılan tanımlar alıntı olmamalıdır. alıntı yazılar silinecektir.
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Tanımını iyi yada kötü ben yapabilirim...:rolleyes:

Grafik Tasarımcı; görsel sanatlar ve grafik programlarını bilen, aklından geçirdiği şeyleri en güzel şekilde kağıda dökebilen, hayal gücünün verdiği güzelliklerle çalışmalar yapan, görselleriyle ve bilgileriyle kendini ifade edebilen kişilere "GRAFİK TASARIMCI" denebilir...
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Hayalgücü, yetenek ve bilgi becerisini kullanarak, belli bir mesaj taşıyan ve anlamlı düşünceleri kağıt veya dijital ortamda metin ve görseller ile tasarlayabilen kişiye "GRAFİK TASARIMCI" denir.

Böyle birşey olabilir. Geliştirilebilirde. Forumdaki diğer arkadaşlarında katkılarıyla inanıyorumki en iyi tanımı el birliği ile biz yapacağız.

Saygılar..
 

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
Allah canlıları ve insanları yaratırken her canlıya değişik bir yetenek farklı bir yapı, insanlara ise en büyük özelliği olan düşünme yeteneğini verdi. Sanırım grafikerlerin yeteneklerini verirken onların zihinlerine boş bir dünya bıraktı. Grafikerler zihinlerinde bu boş dünyayı farklı tasarlayıp yeniden düzenlesin diye.​
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
1.032
Tepki
67
kanımca ;

Grafik Tasarımcı; hayal gücünü yetenekle birleştirebilen bir canlı türdür. :)
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
grafik tasarımcı yada grafiker kimdir?
düşünce ve hayal ufku geniş, görülmeyeni görüp, bazende ilham alabilen
bilgi ve kültür düzeyi yüksek insanlardır.
istenileni en uygun şekilde üretebilen üretici, bazende müşterisini yönlendirebilen halkla ilişkiler uzmanı, bütün çözüm yollarının tıkandığı noktada yaratıcı bir dahidir.
eldeki teknik imkanları son derece iyi kullanabilir. yeniliklere ve teknolojik gelişmelere kayıtsız kalamaz.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Beyaz bir sayfa üzerinde sınırları isteğe göre belirlenmiş bir alan içerisinde görsel ve tipografik öğelerin sanatsal açıdan en uygun yerlere, müşteri açısından en etkili, baskı açısından en az riskli, tüketicinin etkilenmesine, yönlendirilmesine, markanın-ürünün bilinirliğinin arttırılmasına, bunun yanında tüketimin körüklenmesine katkıda bulunacak unsurları içeren çalışmaların öncelikli sanatsal sonrasında ise müşteri memnuniyeti gözetilerek hazırlanması aşamasında bu çalışmayı kazasız belasız atlatabilme yeteneğine sahip herkese grafik tasarımcı denir.

Grafik tasarımcı, hazırlamak durumunda olduğu markanın-ürünün lansmanı, dönem kampanyası, promosyon kampanyası vb. çalışmalarını tasarlama sürecinde ekip olarak çalıştığı diğer tamamlayıcı kişilerin yada yalnızca kendisinin hazırlamak zorunluluğunda olmasının getirdiği zorlukları aşma noktasında öncelikle bilgisini, deneyimlerini, becerilerini ve mantığını hazırladığı tasarımlara yansıtmak zorunluluğundadır. İyi bir grafik tasarımcının bilgisizlik, deneyimsizlik ve en önemliside mantıksızlık gibi bir lüksü yoktur.

Tasarlama noktasında olduğu her ürünün ya da hizmetin öncelikli olarak tüketiminin arttırılmasına yönelik olduğunu düşünmek zorunluluğu vardır. Ürünün lansmanının yapılacağı hedef kitlenin özelliklerini, bakış açılarını, yaklaşım biçimlerini ve en önemlisi de satın alma gücünü kavramış olması gerekir. A sınıfı hedef kitleye tarz olarak yaklaşımı farklı, B sınıfı hedef kitleye farklı olmak durumunu kavramış olmaya gereksinimi vardır.

Bu tür yaklaşım açılarını doğru zaman ve doğru yerde ilgili kitleye yada bireylere karşı gösterebilmesi için tasarımcının kendine özgü bir dünya görüşü, bakış açısı, yaklaşım biçimi, kavrama becerisinin gelişkin olması kendisi açısından birinci derecede önemlidir.

Her durum ve olay karşısında gerek müşterinin, gerekse tüketicinin yaşam biçimlerini doğru algılama sorunu tasarımcının en büyük handikapıdır. Hangi bakış açısından olduğunu kavrayamadığı müşterisini tasarladığı çalışma için ikna etme durumunda olamaz. Dünyanın en iyi, o güne kadar yapılmamış en güzel tasarımını üretmiş olsa bile karşısındaki müşteriye çalışmayı onaylatabilme becerisine sahip olamayan tasarımcı genel durum gereği başarısız hatta beceriksiz bir tasarımcı olmaktan öteye gidemez. Bu anlamda aslında bir tasarımcının aynı zamanda bir sosyolog, bir psikolog ve toplum bilimci olma zorunluluğu vardır. İçerisinde bulunduğu yapıyı kavrayamamış bir tasarımcı uzayda gezen astronottan farksızdır. Ayakları yere değmediği için üreteceği her tasarım anlamını, karşılığını ve en önemliside ekonomik dönüşümü yakalayamaz.

Bu anlamda bir tasarımcının tasarlama becerisinin yanında diğer meslek kuruluşlarındaki uzman kişiler kadar olmasa da genel bir üretim bilgisinin, sektörel yaklaşım açısının, entelektüel davranış ve düşünüş tarzının olması kaçınılmazdır. Bu noktada kendisini tüm meslek dalları üzerinde genel bir bakış açısına yönlendirmesi asgari bilgi düzeyi ve genel geçer düzeyde bile olsa bilgi sunma becerisini bilinçli ve sürekli olarak arttırması gerekir.

Örneğin:

Gıda sektörüyle ilgili çalışmalarında ilgili sektörü tanımaya yönelik ön araştırmalarının olması, müşterisine öneriler sunabilecek, yönlendirebilecek gerektiğinde ise konuya birebir girebilecek tarzda bilgisi, müşterinin direkt olarak psikolojik anlamda etkilenmesini doğurur ki bu da en azından tasarımlarında ortaya çıkabilecek sorunlarda kendisine ve müşterisine tölerans payı yaratır.

Tasarımcının mesleki anlamda genel ve temel konularda eğitim almış olması öncelikli bir zorunluluktur. Tasarımcının eğitimi yaşamsal süreçte kendisine genel ve zorunlu bir zenginlik kaynağının temel taşı olur. Eğitimsiz tasarımcı (Akademik anlamda) olmaz mı... sorusu günümüzde oldukça çok ve sık sorulan soruların başında gelmektedir. Yaşamın özellikle de ülkemizde geçiş dönemlerinin oldukça değişkenlik sunduğu son 25 yıllık süre içerisinde bilgisayar teknolojisinin tasarımın ana unsurlarından biri durumuna geldiği günümüzde, tasarlayanın bilgisinin bilgisayarı kullanma becerisiyle ölçüldüğü, yaklaşım açısında tasarımcının mesleki anlamda eğitimden geçmesi zorunluluktan önceliğe kaymıştır.

Bu anlamda grafik tasarımcının iyi bir mesleki bilgiyi kendisine sunan kaynaktan sağlıklı, düzenli, güncel, detaylı olarak edinmesi zorunluluk olmuştur. Bu zorunluluğun farkına varan yerlerde yetişen grafik tasarımcılar, yukarıda saydığım diğer katkıları da kendi bünyelerinde özümsediklerinde iyi birer grafik tasarımcı olmaları için önlerinde herhangi bir engel kalmaz. Yalnız engellerin kalkmış olması onların mutlaka iyi birer grafik tasarımcı olacakları sonucunu doğurmamalıdır. Grafik tasarımcılığı bir süre eğitim almakla eşdeğerde kavrayan, aldıkları eğitimin dört dörtlük olmasa da dört üçlük olduğunu düşünen kişiler bilgi birikimini ve kavrayış pratikliğini, yaklaşım zenginliğini göz ardı ettiklerinde karşılarına çıkacak sorunlar yumağında boğulup giderler.
Yaşamın bir bütün, çalışmalarının ise aşamalı olduğunun farkına varamamaları başlarını epeyce ağrıtır.

Tüm bunların ışığında bir grafik tasarımcının kerameti yaptığı tasarımların kendisinden menkuldür. Aynasının iş olduğu kişinin, lafına bakılmayacağının bilincinde olması, tasarladığı çalışmalarının sonuçlarının bilgisayarın ekranında değil müşterinin elinde değerlendirileceğinin ayrımında olması, kendisinin çalışma sağlıklılığının gereği olmalıdır.
Kendisinin bilincinde olan tüm grafik tasarımcıların çalışmalarının sağlıklı sonuçlar doğurması dileğiyle...

Saygılar...
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
sayın melih yongacı bu tanımı yada makaleyi desem daha doğru olacak, siz mi yazdınız.
yoksa alıntımı yaptınız?
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Bu yazıyı yaklaşık bundan 1.5 yıl önce yazmıştım. Daha uzun ve daha detaylı olduğu için bazı kısımları çıkartarak konunun ana fikrini burada yazmayı yeğledim.

Merak ettiğiniz yazının kime ait olduğu ise..?
Yazı bana ait.

Bilginize.

Saygılar...
 

by_akrep

Üye
Kayıt
1 Kasım 2007
Mesaj
8
Tepki
2
grafiker; hayal gücünü yetenegi ile birleştirip aklı ile bir metne aktaran kişiye grafiker derim ben=)
 
Yukarı Alt