Grafiker veya Reklam Ajansı Niçin Emir Eri Olmaktadır?

Grafiker veya Reklam Ajansı Niçin Emir Eri Olmaktadır?


  • Toplam katılım
    118

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
REKLAM AJANSI EMİR ERİNİZ DEĞİLDİR!

Bu başlık 1975-1978 yılları arasında İstanbul telefon rehberinde sarı sayfalar içerisinde REKLAM AJANSLARI bölümünde yer alıyordu.

Çeşitli reklam ajansları kendilerini tanıtan reklamlar vermişler, mesleklerini nasıl daha farklı ve daha iyi icra ettiklerini gösteren yazı ve resimlerle imaj ve müşteri kazanmaya çalışıyorlardı.

Yukarıdaki sloganı yazan reklam ajansı AJANS 70 adında bir reklam ajansıydı.

Mesela; ta 1970’lerden beri mi ekonomik kriz vardır ve bu nedenle mi ajans 70, verdiği ilanda biz müşterinin emir eri değiliz demek zorunda kalmıştır? Sanmıyorum. Bu bir anlayış ve prensip meselesidir.

Leonardo Da Vinci'yi emir eri olarak gören PAPA ona kendi istediği resimleri çizdirmek istiyordu... O zaman da mı KRİZ vardı? Mikelanj papadan para geliyor diye, papanın her dediğini baş üstüne deyip yapıyor muydu?

İşten anlayan kaliteli müşteri temsilcileri olsa, müşteriyi aydınlatsa, işten anlayan grafiker müşteriyi yönlendirebilse bu sorun bir parça çözülmez mi?

Sizce Grafiker ve Ajansların Emir Eri olmasının sebepleri nelerdir? Bunun çözümleri için neler yapılmalıdır? Ankete katılır ve konuyla ilgili fikirlerinizi beyan ederseniz bize değil, kendinize bir iyilik yapmış olursunuz.

Saygılar…
 
Kayıt
27 Ağustos 2008
Mesaj
4
Tepki
0
Müşterisinin aklıyla yürüyenle müşterisini aklıyla yürüten arasında karlı dağlar vardır.

Bu sırf reklamcılıkta değil her meslekte aynıdır.
Leonardo papanın aklıyla resim çizseydi şimdi onu kimse böyle tanımazdı.

Düşünülmeyeni düşünüp yapabilmek marifettir.

Reklamcılık çok önemli ve zeka isteyen bir iş bence.
 

dmustafa

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2007
Mesaj
2
Tepki
0
Yukardaki grafikte gördüğüm kadarıyla kendini grafiker sanan kişiler seçeneği baya oy almış :) birde bu sayfanın üstünde yer alan reklam dikkatimi çekti ONLINE GRAFİKER OKULU işte kendini grafiker sananlara yenilerini eklemek için bir seçenek daha bu reklamların altında bunları konuşmak komik arkadaşlar emir eri olmaya mahkum ediliyoruz biz müşteriyi değil müşteri bizi yönlendiriyor korkuyoruz ve bu korkumuzu tetirginliğimizi karşıya yansıtıp esnaf işine giriyoruz ve dolayısıyla EMİR ERİ olmaya devam ediyoruz çünkü daha kendimiz bile yaratıcılığımızın arkasın da duramıyoruz
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Sayın dmustafa;

Yukarıda yazan ONLİNE GRAFİKER OKULU ibaresi bizim grafiker yetiştirdiğimizi göstermez. Forum içerisindeki konuları ve paylaşımları incelerseniz, bizler grafikerlerin gelişimine katkıda bulunmak amacı ile onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eksiklerini ve hatalarını söylüyoruz. Onların çalışmalarına farklı bir gözle bakıyoruz ki tasarım kalitesini yükseltmektir maksat. Grafik, tasarım, programlar, tipografi, renkler, reklam, slogan, logo, v.s. konularda kapsamlı açıklamalar yaparak kişilerin bilinçlenmesinde ve yaptıkları hataları görmelerinde onlara yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Herkez programları öğrenip bişeyler yapabilir. Ama grafiker olamaz. Bizim maksadımız yeni grafikerler türeterek piyasayı allak bullak etmeleri değil, gerçek grafiker olanların kendilerindeki eksiklikleri görmelerini sağlamak ve bilinçsiz olanları bilinçlendirmeye yönelik bir yapılanmadır.

Umarım maksadımız hakkında sizi azda olsa bilgilendirebilmişimdir.

Saygılar..
 

burcuery

Üye
Kayıt
25 Ağustos 2008
Mesaj
10
Tepki
0
ben bilinçsiz olarak mesleğe giren insanlar sebep olmaktadır görüşündeyim ve bunun sonuna kadar arkasındayım. piyasada grafik tasarımdan anlamayan insanlar çalışıyor bunun o kadar çok örneğini gördüm ki program kursuna gidip ben grafikerim deyip çıkıyorlar böyle grafiklerlik olmaz. benim bu meslekte 9 yıllık eğitimim ve bilgi birikimim var. meslek lisesi grafik bölümü okudum, gazi üniversitesi grafik öğretmenliği ve yüksek lisans grafik eğitimi benim yıllarım eğitimini almakla geçti ve ben hala kendimi çok yeterli görmezken bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor...

bu insanlarda bu mesleği bu şekilde tanıtıyorlar. emir eri ...

gerçi cevabım son seçeneğe yönelik de oldu ikisine de katılıyorum hem bilinçsizlik hem de kendini grafiker sanan insanların eseridir.
 

dmustafa

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2007
Mesaj
2
Tepki
0
sayın designer zaten kişinin bilgi eksiklikleri varsa okuldan mezun olma olasılığı nedir ve diyelimki oldu ozaman da nasıl bir okulmuş ki eksik etek kişiler yetiştirmiş durumu çıkar bence fakülteden mezun olan bir kişi tipograf renk gibi şeyleri bilmiyorsa eksikleri varsa o zaten grafiker değildir
ayrıca orada bir reklam daha var MAC OPERATÖRLERİ GRAFİK TASARIMCI OLMA ZAMANINIZ GELMEDİ Mİ gibi :) ikiside aynı şey
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Sayın dmustafa;
Yukarıdaki iki reklam aynı şey değil. Mac operatörleri ile ilgili olan kısım ücretli bir kursun reklamıdır. Fakat kursu verecek olan kişi bu işe yıllarını vermiş ve çekirdekten yetişme bir insandır. Faruk Çağla'nın yazılarını okuyunuz. forum içerisinde bir hayli mevcuttur. farukcagla.com adresini ziyaret ediniz. Aradaki farkı anlayacaksınız. Eğer bu forumda kurs veriyor olsaydık böyle bir uygulamada olmazdı değilmi.

Ben Ege Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı okudum. Okul bittikten sonra programcımı oldum ben şimdi. Bazı şeyleri pratikte öğrenmem, görmem ve uygulamam gerekmezmi. Grafik bölümünü okumuş ve bitirmiş bir insan direk tasarımcımıdır? Teknik bilgiye fazlasıyla sahiptir belki ama uygulamada o kadar iyimidir sizce?

Ayrıca okumayan insanlar grafiker olamazmı? Bu işi yetenekleri varsa yapmaları imkansızmı. Kendilerini geliştiremezlermi?
 

corelx3

Üye
Kayıt
27 Ağustos 2008
Mesaj
1
Tepki
0
Arkadaşlar bu kimsenin suçu değil. şimdilerde inetnette gezmeyi bilen herkes grafiker olabileceğini düşünüyor. Çünkü işimiz kolay görünüyor.
Yorum şu: Yazıyı yazıyosun, karakteri seçiyosun ve ölçüsünüde ayarlayabiliyorsan sende grafiker olabilirsin :D
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
corelx3; Bizim derdimizde şu. Bu işin kolay olmadığını, Bu mesleğin bir onurunun olduğunu ve buna saygı duymaları gerektiğini anlatmak. Forumdaki konuları okuyunuz. Özellikle Faruk Çağla ve Melih Yongacı'nın yazdığı yazıları. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
ben yaklaşık 18 yıldır reklamcılık yapıyorum, ne müşteriler nede ajans sahipleri
reklamın ne olduğunu bilmiyorlar sorun burdan kaynaklanıyor ne demişler bilmiyorsan
bir bilene sor
 
Yukarı Alt